Sněmovní volby by vyhrálo ANO, ODS i ČSSD zastavily propad

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 6. 2014 17:10
Občané jsou rozladění a k volbám se jim nechce. Babišovo hnutí by zvítězilo se značným odstupem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Do Sněmovny by se v současné době dostalo šest stran. Nyní parlamentní hnutí Úsvit přímé demokracie by mezi nimi ale nebylo. Vyplývá to z volebního modelu agentury STEM a Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Podle CVVM by sněmovní volby v červnu vyhrálo hnutí ANO s 29 procenty. Poprvé od března však jeho podpora mezi voliči nerostla, ale naopak o čtyři procentní body klesla.

Vyplývá to z volebního modelu, který dnes CVVM zveřejnilo. Na druhém místě by podle něj byla ČSSD s 24 procenty, což je o půl bodu víc než před měsícem. CVVM stejně jako dnes zveřejněný průzkum agentury STEM uvádí, že ze Sněmovny by vypadlo hnutí Úsvit, které by nedosáhlo nutné pětiprocentní hranice.

ODS si polepšila, Úsvit naopak

Na třetím místě za ANO a ČSSD by v červnu podle CVVM skončili komunisté s 15,5 procenta, měli by tedy o tři procentní body víc než v květnu. O 2,5 bodu na 11,5 procenta si tento měsíc polepšila TOP 09, koaliční lidovci naopak 2,5 procentního bodu ztratili a mají 5,5 procenta.

Jsou tedy těsně nad pětiprocentní hranicí, jejíž překročení je pro zisk poslaneckých mandátů nutné. ODS by nyní získala sedm procent hlasů, o dva procentní body víc než před měsícem. Úsvit by měl jen 2,5 procenta.
Podle nejnovějšího průzkumu STEM by volby vyhrálo ANO s 27,1 procenta hlasů, také tato agentura přitom tvrdí, že náskok Babišova hnutí před druhou ČSSD se zmenšil, podle STEM na osm procentních bodů.

Preferencím vede ANO

Volební model je předpokládaný výsledek voleb. CVVM zveřejnila i stranické preference. Ty na rozdíl od modelu zahrnují i lidi, kteří nejsou schopni nebo ochotni říct, koho podporují, nebo nechtějí k volbám jít.

Preference tak nevyjadřují volební výsledek. I v žebříčku preferencí vede hnutí ANO, a to s 20 procenty, ČSSD má 17,5 procenta, KSČM deset procent, TOP 09 osm procent, ODS 5,5 a lidovci 3,5 procenta. Ostatní strany nepřekračují dvě procenta.

Průzkum se konal mezi 2. a 9. červnem a zúčastnilo se ho přes 1000 lidí starších patnácti let. Volit by podle něj přišlo 60 procent lidí, deklarovaná volební účast je tedy nyní zhruba stejná jako ta skutečná ve sněmovních volbách loni v říjnu 2013 - k urnám tehdy přišlo 59,5 procenta oprávněných voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy