Vláda se drolí kvůli úsporám. Jehlička chce odstoupit

brp,čtk
17. 6. 2007 14:28
Plánované úspory jsou pro něj příliš velké
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr kultury lidovec Václav Jehlička vzkázal dnes v televizi Prima premiéru Topolánkovi, že odstoupí, pokud vláda jeho resortu nepřidá peníze do rozpočtu na příští rok.

"Já jsem nepřišel jako ministr likvidátor," řekl ministr v Nedělní partii televize Prima. Jehlička ale věří, že peníze navíc
do kultury získá. Připomněl, že při svém nástupu do vlády avizoval, že bude usilovat o více peněz pro svůj úřad.

Senátor Jehlička nahradil ve vedení ministerstva režisérku Helenu Třeštíkovou, kterou lidovci pro tento resort původně jmenovali. Třeštíková však záhy rezignovala, odstoupení zdůvodnila tím, že se jí koaliční dohody nutí do úřadu lidi, které nechce. 

Kulturní ztráty

V rozpočtu na příští rok vláda počítá s výdaji na kulturu ve výši 6,7 miliardy korun, což je asi o 1,2 miliardy korun méně než v letošním roce.

Kabinet projednal první návrh rozpočtu před týdnem a skoro pro všechna ministerstva jsou připraveny úspory. Materiál, který připravil Jehličkův stranický kolega ministr financí Miroslav Kalousek, přijal podle informací Aktuálně.cz ministři jen s drobnými výhradami.

Zavázali dodržovat striktní kázeň při svých výdajích.

Dálnice dostanou

Přijatá čísla fakticky znamenají, že s výjimkou dopravy, armády a výzkumu se sníží reálné výdaje na všech úrovních. Sliby k úsporám nepřekvapily, protože záměr ministra financí Miroslava Kalouska už vláda několikrát projednala.

Vedle ministra dopravy Aleše Řebíčka, který má už letos na dálnice nových deset miliard a v příštích dvou letech dalších dvanáct, nejvíc vydělala ministryně obrany Vlasta Parkanová. Podíl armády na HDP bude klesat ze současných 1,5 procenta HDP na 1,4 procenta v roce 2010.

Tři a půl miliardy během tří let dostanou navíc vědci, jejichž podíl na HDP se snižovat nebude a zůstane na 0,62 procenta HDP.

Stavitelé, vojáci a výzkumníci se musí smířit s tím, že jim peníze budou přibývat pomaleji, než byli zvyklí za minulých vlád, ostatní resorty však čekají přísné škrty. Kalousek trvá na tom, že mzdy se smějí zvyšovat jen o 1,5 procenta, šetřit se má i v dalších výdajích a každé ministerstvo má úspory předepsané v podrobných tabulkách.

 

 

Právě se děje

Další zprávy