Vláda s VV je horší než oposmlouva, zaútočil Topolánek

Kateřina Eliášová
21. 4. 2011 19:40
Věci veřejné jsou podle expremiéra více sektou než politickou stranou
Mirek Topolánek odešel loni poté, co pronesl výroky na adresu homosexuálů.
Mirek Topolánek odešel loni poté, co pronesl výroky na adresu homosexuálů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Expremiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek se ostře pustil do současné vládní koalice.

Na oslavách 20 let Občanské demokratické strany prohlásil, že vláda s Věcmi veřejnými je pro ODS větší hrozbou, než byla před lety opoziční smlouva s ČSSD.

Je to více sekta než strana, poznamenal na adresu nejmenší koaliční strany.

"Vnímám Věci veřejné jako čistě populistickou formaci, sektu, nebezpečný virus. Nepodceňujme plán Víta Bárty na ovládnutí české politiky. Měli jsme za to, že nejnebezpečnějším nositelem voyeurské ideologie je ČSSD a její grosstapo'. To jsme však ještě neznali ABL a 'bartapo'," řekl Topolánek účastníkům oslav na pražském Žofíně.

Expremiér poznamenal, že si projev připravoval dva měsíce, aniž by tušil, co se odehraje. Narážel na současnou vládní krizi, kterou odstartovaly právě aféry související se stranou Věci veřejné.

Reakce na Topolánka? Rozpaky i ovace

"Fízlování, vyhozené dveřmi spolu s těmi přede mnou, se nám vrátilo oknem s Bártou. Vlastně už před volbami jeho ABL čile špiclovala politiky ODS. A po nich dokonce dostala nečekaný a nezasloužený dar: ministerstvo vnitra. Obzvláště nepříjemné pro nás je, že jsme u toho asistovali," nešetřil kritikou Topolánek.

Přesto sklidil za svůj dynamický a svižný projev několikrát potlesk. "Vyjádřil obavu, kterou sdílíme my všichni," řekl Aktuálně.cz místopředseda ODS Pavel Blažek.

Viditelně spokojený s Topolánkovým projevem byl předseda poslaneckého klubu a Topolánkův přítel Petr Tluchoř, který patřil k výrazným kritikům Věcí veřejných a prosazoval vládu bez nich. Topolánkův projev však odmítl komentovat.

Naopak Jana Kubatu Topolánek doslova nadzvedl ze židle, v půlce projevu sál opustil. "S dvaceti lety výročí ODS to nemělo nic společného, napatřilo to sem," řekl Aktuálně.cz šéf ODS v Ústeckém kraji.

Téměř bez komentáře nechal Topolánka premiér Petr Nečas. "Jsme strana svobodných lidí, kteří mohou představit svůj názor," řekl.

Topolánkův projev byl asi nejčastějším tématem kuloárových diskuzí. "O co to bylo razantnější, o to to bylo falešnější a prázdnější," řekl při odchodu z oslavy olomoucký primátor Martin Novotný.

Puč jsem nechystal, nevracím se

Topolánek rovněž vyvrátil, že by se jakkoli podílel na puči, o kterém na tajné nahrávce mluví bývalá poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí.

Kočí tvrdila, že spolu se šéfem poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem chystala puč s cílem rozvrátit Věci veřejné. Bártova strana pak přišla s tvrzením, že se Kočí schází na tajných jednáních jak s Tluchořem, tak s Topolánkem.

"Nejsem součástí žádného puče," řekl ve svém projevu Topolánek. Na Žofín dorazil se svou manželkou, bývalou poslankyní Lucií Talmanovou. Delegátům v emotivním projevu sdělil, že se nehodlá vracet do politiky.

"Nemíním se vracet. Nemám kam, proč, s kým a vlastně ani pro koho," řekl členům ODS. Ze strany nechce odejít, nechce být čestným předsedou.

Klaus vyzval k sebereflexi

Projev otce zakladatele strany, prezidenta Václava Klause, očekávali účastníci oslavy s mnohem většími obavami. Před zahájením oslav mnozí z nich čekali ostrý tón.

Klaus ale překvapil nezvykle smířlivým projevem, ve kterém se však neopomněl vyjádřit k současné vládní krizi. Podle něj totiž poškodila nejen vládu, ale i ODS. "Sebereflexe neznamená hledat viníky jinde, ale i v pojmenování, jak k tomu všemu přispěl souboj různých skupin v ODS, kterého jsem si nemohl nevšimnout," řekl.

Poté, co se v týdnu ostře vymezil vůči šéfposlanci Petru Tluchořovi, kterého označil spolu s poslankyní Kočí za spoluviníka krize, se nepřímo pustil i do Mirka Topolánka.

"Když jsem na předminulém kongresu ODS rezignoval na formální funkci čestného předsedy, nebylo to z důvodu nějakých osobních animozit. Reagoval jsem na výrazný, na první pohled viditelný posun ve východiscích," připomněl prosinec 2008.

Podle něj se nejsilnější pravicová strana začala vzdalovat od svých idejí a dokonce je "začíná diskreditovat". "ODS se stávala stranou politického kalkulu a praktického byznysu v rozporu s tím, že svými kořeny spočívala ve friedmanovském ´we are pro-market, not pro-business´. A už vůbec ne ´pro-business´ nás samotných," prohlásil k účastníkům oslav.

"V poslední době jsem přesto začal věřit, že toto zakolísání ODS bylo překonáno a že nové vedení strany v čele s Petrem Nečasem znamená změnu, i když jsem věděl, že to nebude mít lehké. Posun, který nastal, byl již příliš velký a změny, které se stihly učinit za poslední rok, příliš malé," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy