Vidím: David Rath působil dojmem zkroušeného člověka

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 5. 2012 19:30
Rozhovor s Janem Vidímem po jednání imunitního výboru v kauze Rath
Jan Vidím.
Jan Vidím. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci imunitního výboru všemi hlasy rozhodli, že poslanec David Rath by měl být zbaven imunity a vydán policii k trestnímu stíhání. Doporučili to sněmovně a ta ho téměř jistě imunity zbaví.

Zmíněná situace ale platí pouze v případu údajné korupce při opravách zámku v Buštěhradu. Pokud by policie chtěla Ratha obvinit z dalších trestných činů (podle informací Aktuálně.cz má jít ještě o kauzu kladenské a příbramské nemocnice), musela by sněmovnu znovu žádat o zbavení imunity.

"Je to pro ten jeden konkrétní skutek - jen pro příběh Buštěhrad. Nic jiného. Není to tak, že ho zbavíme imunity pro všechny skutečnosti, které se odehrály na hejtmanátu," říká poslanec Jan Vidím z ODS, člen imunitního výboru.

Policie zadržela Davida Ratha na ulici v okamžiku, kdy si v krabici od vína odnášel 7 milionů korun, které policisté označili za úplatek. Sám Rath tvrdí, že myslel, že je to víno.

Jan Vidím Rathově verzi nevěří. Rozhodl se tak na základě indicií předložených policií poslancům.

A.cz: Jak na vás působil po týdnu zadržení a pak vazby?

Přišel mezi nás úplně jiný David Rath. Jestli to byl upřímně jiný David Rath, nebo to byla jedna ze série jeho masek, které umí navlékat velmi umně, nevím. Ale dneska tam seděl velmi zkormoucený, velmi plaše vypadající člověk, který hovoří pouze o tom, jak se chce vrátit zpátky k rodině a jak je pro něj vazba psychicky nesmírně zatěžující. Mohla to být pravda, ale stejně tak to mohla být póza.

A.cz: Proč jednání výboru trvalo tak dlouho - byly tam nějaké rozpory, měl někdo pochybnosti?

Jednak jsme Davidu Rathovi umožnili, aby hovořil tak dlouho, jak chce - tentokrát byl docela stručný, ale přesto to nějakou dobu zabralo. Pak hovořili jeho obhájci, pak byl prostor pro otázky poslanců. Tím ten blok jednání výboru na Spiritce skončil.

A pak jsme se snažili vycizelovat usnesení tak, aby bylo přesně v souladu s ústavou i se zákonem o jednacím řádu. Nebylo to proto, že by poslanci nějak výrazně pochybovali, že skutek proběhl tak, jak je policií zadokumentovaný.

A.cz: Použil David Rath na svou obhajobu stejnou verzi jako pro veřejnost - tedy je to politická věc a je to na mě nahrané, nejsem korupčník?

David Rath zvolil nějakou strategii obhajoby - a v té pokračuje. Tedy jeho vyjádření, které proniklo do médií: jedná se o zpravodajskou hru, která má zlikvidovat Davida Ratha, a může se týkat kteréhokoliv jiného politika, nezakládá se na pravdě a David Rath je jen politický vězeň.

David Rath před Spiritkou.
David Rath před Spiritkou. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Stavěl to stranicky ve smyslu: chce mě zlikvidovat koalice?

David Rath to v tomto případě nestaví ve smyslu konfrontace politických stran. On říká, že to není politická objednávka ve smyslu nějaké politické strany nebo vlády. Říká, že se znelíbil určitým kruhům.

A.cz: Specifikoval je?

Ano. Jmenoval tam tři osoby. Ale nemyslím si, že bych to teď mohl říci.

A.cz: Vy jste vůbec nezapochyboval?

Jedna věc jsou tvrzení Davida Ratha a druhá to, co jsem měl možnost vidět v policejní dokumentaci. Omlouvám se tímto na dálku Davidu Rathovi, ale to nejde vyvrátit tím, co říká. To je tak neprůstřelná záležitost.

Několik měsíců, možná až šest, měla policie tuto skupinku lidí jak v akváriu a dívala se, jak ty rybičky plavou nahoru a dolů, jak se krmí. A mají to všechno zadokumentováno. Neumím si tedy představit, jak by to mohla být politická objednávka.

A.cz: Můžete specifikovat důkazy?

Ne, to ne.

 

Právě se děje

Další zprávy