Vedení KSČM je kompletní, zvoleni byli Vostrá a Dolejš

ČTK ČTK
20. 5. 2012 13:34
Vojtěcha Filipa a Petra Šimůnka v něm doplní Jiří Dolejš a Miroslava Vostrá
Foto: Martina Machová

Liberec - Sjezd KSČM v neděli zvolil zbývající místopředsedy.

Stali se jimi Miloslava Vostrá, která se bude dále starat o hospodaření, a Jiří Dolejš, jenž bude mít na starosti odborné zázemí.

Oba dva byli zvoleni již v prvním kole voleb.

Vostrou do funkce protežoval předseda Vojtěch Filip, kterého sjezd potvrdil ve funkci v sobotu. Při představování kandidátů se sice ostře diskutovalo o podnikání místopředsedkyně, většina delegátů ale přijala její argumenty, že je vše v pořádku.

Vostrá tak nakonec získala 265 hlasů. Její protivníci na tom byli o poznání hůř - Karel Procházka získal 146 a Milan Holý čtyři hlasy.

Na pozici místopředsedkyně pro ekonomiku působí Vostrá již od roku 2009. V roce 2002 byla poprvé zvolena do Poslanecké sněmovny, kde nyní zasedá v rozpočtovém výboru, komisi pro práci sněmovny a zároveň je i místopředsedkyní poslaneckého klubu.

O vedení odborného zázemí KSČM se potom ucházeli poslanci Stanislav Grospič a Jiří Dolejš.

Grospič byl v minulém období místopředsedou strany a v sobotu se neúspěšně utkal s Filipem o předsednické křeslo. Předsedou by ho rádo mělo 168 delegátů, to však k vítězství nad Filipem nestačilo.

I Dolejš už dříve svou  funkci místopředsedy pro odborné zázemí vykonával. Přišel ale o ni při aféře, kdy naletěl figurantovi MF Dnes, který straně nabízel milion korun za to, že komunističtí poslanci podpoří loterijní zákon. Později byl však při trestním řízení očištěn.

Při volebním klání mezi Grospičem a Dolejšem Grospič získal 194 hlasů, Dolejš 248.

Dolejš je členem komunistické strany od ledna 1989. Mezi lety 1995 až 2002 vedl pražskou organizaci strany; v letech 1994 až 2002 byl členem pražského zastupitelstva. Od června téhož roku je poslancem a členem rozpočtového, mandátového a imunitního výboru.

 

Právě se děje

Další zprávy