Ve vzduchu visí úřednická vláda, čeká se na Zemana

Domácí Domácí
23. 6. 2013 10:55
Politici už řekli v Lánech své, co preferuje prezident, odmítají komentovat.
Za branou lánského zámku se střídají u prezidenta špičky zdejší politiky.
Za branou lánského zámku se střídají u prezidenta špičky zdejší politiky. | Foto: Vojtěch Marek

Lány - Prezident Miloš Zeman v sobotu už druhý den poslouchal na zámku v Lánech návrhy parlamentních stran, jak by vyřešily vládní krizi po rezignaci Petra Nečase.

Jako první dostal od předsedy komunistů Vojtěcha Filipa plán na uspořádání předčasných voleb, který poté podpořili i sociální demokraté Bohuslav Sobotka a Michal Hašek.

"Navrhli jsme předčasné volby, jediné možné řešení. Vše ostatní by jen prohlubovalo krizi," uvedl Vojtěch Filip na odchodu od prezidenta.

"Já jsem přesvědčen o tom, že se Miloš Zeman zachová jako státník, rozhodne v zájmu státu, nikoli v zájmu jedné politické strany," řekl pak před odjezdem z Lán místopředseda sociální demokracie Michal Hašek.

V době, kdy byli lídři hlavní opoziční strany u prezidenta, hledala v Břevnovském klášteře koalice cestu, jak obnovit vládu pod vedením Miroslavy Němcové. Výsledkem je, že ODS nabídla TOP 09 post v čele sněmovny, který dosud zastává právě Němcová.

Politici všech stran však musí počkat na postoj prezidenta, který svůj plán zveřejní až příští týden v úterý. "Může se ukázat, že dnešní jednání a jeho obsah byl pouze hypotetický," podotkla vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Otázku, zda by chtěl prezident jako řešení krize úřednickou vládu, přecházejí politici pozvaní do Lán mlčením.

Jeli si pro volby

Touhu sociálních demokratů po předčasných volbách potvrdilo už dopolední zasedání širšího stranického vedení.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poté uvedl, že jeho lidé začali pracovat na přípravě kandidátních listin. A večer v Lánech sociálnědemokratičtí lídři po setkání se Zemanem řekli, že se v nadcházejících dnech budou snažit ve sněmovně najít 120 poslanců , kteří by podpořili rozpuštění dolní komory parlamentu a tedy nejsnazší cestu k předčasným volbám. 

"Pokus pokládám za velmi realistický, není to v žádném případě plácnutí do vody," uvedl Bohuslav Sobotka.

Komunisté a sociální demokraté, kteří se pro ně vyslovili, mají v dolní komoře 26 respektive 54 poslanců.

Pro předčasné volby z pohledu sociálních demokratů hovoří i průzkumy veřejného mínění. V nejnovějším šetření agentruy ppm factum se ČSSD dostalo takové podpory voličů, že by měla 78 mandátů, naopak ODS jen 18 mandátů.

Vedle levicových politiků pak předčasné hlasování požadují občanští aktivisté sdružení kolem hnutí Ne základnám. V sobotu zveřejnili otevřený dopis prezidentovi, kde volby požadují a zítra kvůli tomu pořádají v Lánech veřejnou akci.

Vláda. Ale jaká?

Včera byli v Lánech lídři ODS.
Včera byli v Lánech lídři ODS. | Foto: Vojtěch Marek

Vedle toho koaliční politici z ODS a TOP 09, kteří byl i u prezidenta včera, mluví spíše o pokračování koaliční vlády pod vedením Miroslavy Němcové

Jednání v Břevnovském klášteře plán o něco vyjasnilo. "Shodli jsme se na proceduře, která by nastala v případě jmenování Miroslavy Němcové novou premiérkou. Tedy že hlasování o nové předsedkyni nebo předsedovi by proběhlo ještě před hlasováním o důvěře nové vládě, pokud by byla sestavena," uvedla Karolína Peake.

TOP 09 by mělo hledat člověka do vedení sněmovny. "Čili zazněla od nás nabídka, že tuto nominaci by měl nabídnout klub TOP 09 a koalice by se za něj měla postavit," řekl úřadující lídr ODS Martin Kuba.

Podle zdrojů Aktuálně.cz z ODS i TOP 09 by mohla Schwarzenbergova strana na tento post nominovat místopředsedkyni Helenu Langšádlovou. Ta však na přímý dotaz takovou věc nepotvrdila. "Je věcí koalice, koho navrhne na předsedu sněmovny," řekla Aktuálně.cz několik hodin před večerní schůzkou.

O jméně nechtěl mluvit ani předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "To je aktuální teprve v okamžiku, kdy by paní předsedkyně (Němcová) byla jmenována premiérkou," řekl.

Fenomén Zeman

Z koaličního i opozičního tábora pak shodně znějí hlasy, že prezident by nejraději pokračoval úřednickou vládou. To lze však usuzovat jen z výroků parlamentních politiků a z několika málo náznaků prezidenta - například z jeho výroku, že předčasné volby by stály státní pokladnu půl miliardy korun (původně prezident oznámil plán spojit příští rok v květnu volby do sněmovny s volbami do evropského parlamentu).

Jinak je oficiální postoj Hradu opakovaně ten, že prezident všechny vyslechne a v úterý oznámí, co si o řešení situace myslí.   

To se nemění ani po schůzce prezidenta s Vojtěchem Filipem. Na otázku, zda prezident možnost předčasných voleb naznačil, předseda komunistů řekl, že ne. "Jen řekl, že se s naším návrhem seznámí a svůj postoj oznámí v úterý," uvedl Filip.

Podobně reagoval i Bohuslav Sobotka. Zemanovy preference ani jeho názory na alternativní vývoj, například právě na jmenování úřednického kabinetu nechtěl komentovat. "Myslím si, že prezident republiky má právo na to, aby tyto věci sdělil sám, za svoji osobu," řekl Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy