Ve stínu obstrukcí změnili poslanci zemi. Jak?

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 2. 2010 14:50
V přehledu se podívejte, které důležité zákony poslanci schválili či aspoň projednali
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestože třítýdenní jednání sněmovny na řádné a několika mimořádných schůzích provázely především politické hry, mezi obstrukcemi a blokováním programu poslanci rozhodli nebo víceméně odsunuli několik důležitých změn.

Především odložili systém elektornických občanských průkazů a odsunuli také verdikt o tom, zda se na třech významných místech změní dopravní předpisy.

Změny přinášíme v následujícím přehledu.

Pivo o padesátník dražší

Poslanci odmítli návrh senátu, aby se na pivu nehojily zadlužené státní finance a aby se zase snížila spotřební daň o padesát haléřů na půlitr. 

Zvýšení daně patří k opatřením, která mají přinést peníze do státního rozpočtu, a je součástí takzvaného Janotova úsporného balíčku.  

Teoreticky může do hry vrátit návrh ještě prezident, není to ale příliš pravděpodobné.

Přecházejte opatrně

Za obstrukcemi se ukrylo rozhodování o tom, jak by se měly změnit dopravní předpisy.

Tentokrát je navrženo, aby chodci měli větší jistotu pro své přednostní postavení na přechodu a aby řidič, který nezabrzdí třeba i jen těsně před přechodem na poslední chvíli, spáchal přestupek.

Ještě nějakou dobu také přežije praxe, kdy se řidiči, kteří spáchali přestupek a nebyli zadrženi přímo na silnici, budou moci policistům vymlouvat, že neřídili a že má vše na svědomí někdo z blízkých, proti němuž odmítají vypovídat. 

Také nejvyšší povolená rychlost na dálnicích zůstává na 130 kilometrech za hodinu, návrh zvýšit ji na 160 se bude s přechody a osobami blízkými ještě projednávat.   

Foto: Ludvík Hradilek

Odklad občanek

Sněmovna rozhodla, že zavedení elektronických občanských průkazů se odkládá nejméně na leden 2012.

To platí také o základních registrech obyvatel nebo nemovitostí. Znamená to, že zatím bude občan dál opakovaně vyplňovat podobné formuláře na různých úřadech. 

Matky musí počkat

Ke hlavním věcem se sněmovna nedostala.

Ženy na mateřské tak musí ještě čekat na to, že se jim stát přidá (u žen s průměrným výdělkem jde o zhruba tři tisíce měsíčně).  

Stejné je to s nemocenskou. Nadále se bude vyplácet od třetího dne nemoci, snaha levice, aby to bylo hned od počátku pracovncí nechopnosti, se odkládá.

V obou případech není jisté, zda se schválení těchot zákonů vůbec dočkáme, protože ODS a TOP 09 s úspěchem projednávání těchot zákonů zablokovaly.

Pokud se předlohy nepodaří přijmout do voleb, zaniknou.

Únorová schůze v číslech

  • schválené zákony 1
  • zamítnuté zákony 1
  • zákony po 1. čtení  - 21
  • zákony před schválením - 8
  • ratifikované smlouvy - 7
  • smlouvy ve 2. čtení - 17

Volme jinak

Sněmovna je také na cestě k tomu, aby změnila způsob voleb.

Velká skupina poslanců ODS, ke které se přidal ještě sociální demokrat Jaroslav Fiala a ještě nedávný lidovec Pavel Severa navrhuje zúžit manévrovací prostor pro preferenční hlasy.

Zatímco v květnových volbách do sněmovny si budou moci voliči vybrat až čtyři favority a dát jim přednostní hlas, předkladatelé chtějí voličům povolit jen dva preferenční hlasy.

A na to, aby se oblíbenci voličů dostali na čelo kandidátky, museli by dostat těchto přednostních hlasů 7 procent místo nynějších pěti.  

 

Právě se děje

Další zprávy