Ve sněmovně se rodí nové spojenectví, koalice NKÚ

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 2. 2013 6:42
Insider: Hledání Dohnalova nástupce dohnalo koalici v nejméně vhodnou dobu
Představitelé TOP 09 zvažují spojenectví s opozicí. Snímek je ilustrační.
Představitelé TOP 09 zvažují spojenectví s opozicí. Snímek je ilustrační. | Foto: Ludvík Hradilek

* Tento text poskytl redakci Aktuálně.cz deník Insider * Insider je sesterským deníkem Aktuálně.cz. Vychází každý den v 16:00 a je jen pro předplatitele.

Praha - Hledání jména nového šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu dohnalo vládní koalici v nejméně vhodnou dobu.

František Dohnal není prezidentem kontrolorů už rok a volba nástupce je evidentně nepřipravena, takže ve chvíli, kdy na Nečase útočí nově zvolený prezident, kdy se koalice láme na fiskálním paktu, přichází další záminka k roztržce.

Koaliční strany ani neskrývají, že na Dohnalově nástupci nenašly shodu, a navíc se v pozadí rýsuje plán, že ve sněmovně vznikne nová "koalice NKÚ". Což se stane tak, že TOP 09 přestane respektovat nepsané právo ODS, navrhne svého kandidáta sama a spojí se s ČSSD, aby ho prosadila.

Oficiálně žádná z těchto stran takový plán nepotvrzuje, ale hned několik zdrojů Insideru potvrdilo, že se rodí.

"Pokud ODS nedodá smysluplného kandidáta, tak ta možnost tady je," říká za kolegy člověk blízký vedení TOP 09.

Ani ČSSD výslovně tuto možnost nevylučuje. "Dovedeme si představit, že nakonec společně zvolíme kandidáta, který není spojen s politickou stranou. Teoretická možnost tady je," připouští předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Podle informací Insideru už TOP 09 svého kandidáta dokonce hledá, jak potvrzuje náš zdroj: "Hledá se typově podobný člověk, jakým byl český zástupce u Evropského účetního dvora Jan Kinšt, než to odmítl: tedy spíš státní úředník, nespojený těsně s některou z politických stran."

ODS je naštvaná. "Podle nepsaných pravidel jsme to právě my, kteří by teď měli šéfa NKÚ nominovat," připouští nervozitu jeden z poslanců ODS. "Je to vlastně stará věc a od začátku do toho hází vidle Kalousek," stěžuje si.

"Topka od počátku torpédovala naše návrhy: že to nesmí být straník, že to nesmí být aktivní politik," říká další poslanec ODS.

Byl-li to od TOP 09 s vlastním kandidátem do čela NKÚ jen manévr, pak jí ho ODS usnadnila: postupně navrhovala aktivní poslance jako Ivana Fuksu (později rebela, dnes "trafikanta" v Českém aeroholdingu) nebo poslankyni Zdeňku Horníkovou.

Ostatně i teď problesklo z nitra ODS jméno bývalého politika: Jan Zahradník, bývalý jihočeský hejtman.

"My přece od začátku říkáme, že to nemá být aktivní politik," upozorňuje předseda poslanců za TOP 09 a Starosty Petr Gazdík.

Nově se nyní objevilo v zákulisí jméno Pavla Východského, ředitele interního auditu a vnitřní kontroly VZP, ale záhy je jasné, že příliš šancí nemá. Nechce ho TOP 09 ("tlačí ho hradní partička" v ODS) ani část ODS ("když ho navrhují tihle, to bych se dost bál").

Pod stůl pak zcela jistě padl i návrh nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana, který by si v čele NKÚ přál Libora Michálka, známého z kauzy údajně chystaného penězovodu ze státních lesů do kasy ODS.

"Znovu, je to aktivní senátor, tedy aktivní politik," odmítá Michálkovo jméno za TOP 09 Gazdík.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda doufá, že koaliční dohoda nad novým prezidentem NKÚ bude včas. Pokud ne, je pravděpodobný právě plán B, tedy dohoda na jeho jméně mezi sociálními demokraty a TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy