Van Rompuy: Česko zatím nesplňuje podmínky přijetí eura

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 4. 2013 11:45
Předseda Evropské rady to uvedl po jednání s premiérem Petrem Nečasem
Herman Van Rompuy a Petr Nečas
Herman Van Rompuy a Petr Nečas | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Česká republika v současné době nesplňuje všechna kritéria pro vstup do eurozóny. Po jednání s premiérem Petrem Nečasem to uvedl předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Přijetí eura tak není podle něj aktuálním problémem země.

Premiér Petr Nečas reagoval, že vláda nadále zastává v dané věci stejný přístup. "Je vědomou politikou mé vlády nepřistupovat ke stanovení termínu přijetí eura," uvedl Nečas. Podle premiéra je možné, že o vstupu do eurozóny rozhodne referendum.

Česká republika se stvrzením přístupové smlouvy zavázala k přijetí eura. Termín, kdy k němu má dojít, ale v současné době není pevně stanoven.

Český premiér také uvedl, že spolupráce při řešení problémů eurozóny je českým národním zájmem, protože Česko je otevřená a proexportní politika. Evropský politik, který z titulu své funkce předsedá evropským summitům, v Praze zdůraznil, že květnová schůzka vrcholných představitelů zemí evropské sedmadvacítky se bude věnovat energetické problematice. Kromě jiného proto, že do roku 2014 by v oblasti energií měl být hotový společný evropský trh.

"Považuji za nesmírně důležité, že jednáním evropských rad naprosto nepřekvapivě dominuje jednání o ekonomických záležitostech," uvedl Nečas. Připomněl, že ČR, ačkoliv eurem neplatí, má v přístupové smlouvě závazek společnou evropskou měnu přijmout. Proto Prahu situace eurozóny zajímá, jsou ale také ekonomické důvody pro českou spolupráci na řešení problémů zemí platících eurem. "Jsme malou, otevřenou a velmi silně proexportně orientovanou ekonomikou," podotkl český premiér.

Poměr českého exportu k hrubému domácímu produktu je 80 procent a 65 procent českého exportu míří do eurozóny. "Je naším vitálním národním zájmem úzce spolupracovat při řešení problémů v eurozóně. Stabilita a prosperita eurozóny je naším zájmem," zdůraznil dnes Nečas.

Van Rompuy na tiskové konferenci po jednání s Nečasem zdůraznil, že přes úspěšné a společné úsilí o fiskální konsolidaci krize trvá a zejména vysoká nezaměstnanost mládeže budí obavy.

Stálý předseda Evropské rady také řekl, že její květnové jednání se bude zabývat energetikou. "To je oblast, ve které EU čelí významným výzvám," zdůraznil Van Rompuy. Je podle něj potřeba diverzifikovat přepravní trasy, umožnit vstup novým zdrojům a potřeba je také vytvořit předvídatelný rámec pro budoucí investory do moderní evropské energetické infrastruktury. "Musíme dokončit do roku 2014, což je příští rok, společný trh s energetikou. A vítám význam, který ČR této věci přikládá," řekl Van Rompuy.

Nečas téma energetiky na květnové radě ocenil. "Toto téma považujeme za nesmírně důležité," řekl. Pro ČR je podle něj dokončení jednotného trhu v oblasti energetiky významné, protože ČR má silný podíl průmyslu na zaměstnanosti. Společně se stavebnictvím je přes 40 procent HDP.

"Ceny energií jsou něco, co velmi silně ovlivňuje konkurenceschopnost našeho průmyslu," připomněl. Kompletní propojení Evropy sítí energovodů, diverzifikace tras i dodávek je něco, kde je silná a společná evropská politika potřeba. "Mimo jiné i proto, že jedním z klíčových dodavatelů bude například Rusko či některé státy Blízkého či Středního východu," připomněl Nečas. Při těchto jednáních je společný postoj EU silnější.

 

Právě se děje

Další zprávy