V Sazce panují divné poměry, změňte je, radí ministr

Veronika Lehovcová Suchá Zdeněk John, Veronika Lehovcová Suchá
11. 1. 2011 13:10
Sportovní svazy dostanou od státu jednorázovou dotaci 270 milionů korun.
Akcionáři Sazky by měli přijmout nabídku některého z investorů, míní ministr školství
Akcionáři Sazky by měli přijmout nabídku některého z investorů, míní ministr školství | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš vyzval majitele Sazky, aby se zbavili jejího současného vedení a přijali některou z nabídek strategických partnerů, kteří chtějí loterijní společnost ovládnout.

Je to podle ministra cesta, jak se vyhnout nebezpečí stojící před tuzemským sportem: že zůstane i nadále bez peněz.

"Nevěřím, že staří lidé mohou přijít s novým řešením," řekl Dobeš na adresu generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka, ale také o vedení ČSTV, většinového akcionáře Sazky, které ministr označil za pasivní.

V Sazce podle Dobeše panují problémy, které jsou v soukromé sféře nemyslitelné. "Ředitel říká akcionářům, co mají dělat, místo aby to bylo naopak," uvedl Dobeš.

Sazka je v kritické situaci kvůli splátkám dluhu za halu, kterou postavila jí ovládaná společnost v Praze-Vysočanech.

Akcionáři - sportovní svazy - dostali už nejméně tři nabídky na převzetí Sazky: od společnosti Penta, sázkového holdingu Synot a také společnosti eInvest blízké Hušákovu vedení Sazky.

Ve hře ve také držitel dluhů Sazky Radovan Vítek, který je podle dostupných informací v tuto chvíli největším věřitelem loterijní společnosti.

Výkonný výbor ČSTV, který se sejdu ve středu, bude rozhodovat o jejich nabídkách. Dobeš toto zasedání vylíčil jako klíčové pro příští měsíce Sazky. "Z vícezdrojového financování sportu vypadl nejsilnější pilíř. Chybí miliarda ze Sazky," řekl Dobeš. Ministr uvedl, že místo peněz do sportu dává Hušákova Sazka peníze do obchodního projektu s pochybným výsledkem.

"Když si svazy chtějí pronajmout arénu, musí platit milion korun za den. Proto tam Nymburk nehraje basketbal, proto tam není Davis cup," uvedl Dobeš.

V příštích dnech představí detaily plánu, jak mezi sportovní svazy rozdělit 270 milionů korun v podobě účelové dotace na sport. Stát chce přitom vynechat ústředí ČSTV a poslat peníze přímo svazům.

20. ledna Dobeš slíbil představit expertní tým na financování sportu. Oslovil kvůli tomu šéfa fotbalového svazu Ivana Haška, právníka a majitele nymburského basketbalu Miroslava Janstu nebo olympijského vítěze Jana Železného.

 

Právě se děje

Další zprávy