Úřad vlády povede místopředseda SPOZ Augustin

Domácí Domácí
24. 7. 2013 12:57
Radek Augustin nahradí ve funkci Lubomíra Poula.
Foto: Jakub Novák

Praha - Novým šéfem Úřadu vlády bude místopředseda Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ) Radek Augustin.

Rozhodla o tom vláda Jiřího Rusnoka. Premiér informaci potvrdil.

"Jeho politické kariéry jsem si vědom a vím, že svoji funkci ukončí na nejbližším jednání strany. Na práci je kvalifikován, vybaven a věřím, že ji bude vykonávat dobře," řekl Rusnok.

Místopředseda strany, která se hlásí k prezidentovi Miloši Zemanovi, nahradí v čele úřadu Lubomíra Poula.

Ten má nyní zdravotní volno poté, co byl zadržen policií v souvislosti s kauzami Jany Nagyové, blízké spolupracovnice a přítelkyně bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Z ničeho ale obviněn nebyl.

Podle Rusnoka bylo nutné vyřešit situaci ve vedení úřadu, bez vedoucího totiž není možné dělat například personální opatření. "Řešení jsme museli udělat, i když to pro mě nebylo úplně snadné," poznamenal premiér s tím, že Poula zná a v minulosti s ním spolupracoval.

Nový šéf Úřadu vlády se narodil 25. dubna 1977. Vystudoval obor historie s rozšířenou výukou jazyků na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity Opava. Podle Rusnoka působil jako manažer na úřadu Olomouckého kraje, kde měl na starosti mimo jiné čerpání z evropských fondů.

Z ČSSD vystoupil na konci roku 2009 pro nesouhlas s jejím směřováním. Ve SPOZ je od roku 2010, místopředsedou se stal v březnu téhož roku. Vede stranickou organizaci na Olomoucku.

V loňských krajských volbách byl lídrem kandidátky SPOZ v Olomouckém kraji. Strana však získala 3,30 procenta hlasů a do krajského zastupitelstva se nedostala.

Podle svých slov je dlouholetým přítelem prezidenta Miloše Zemana. "Hodně jsem se od něj naučil, je to velký šachista, který tu na šachovou partii nemá v dnešní české politice partnera," řekl nedávno Augustin o Zemanovi v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy