ÚOHS prověřuje zrušený tendr ministerstva spravedlnosti

ČTK ČTK
15. 3. 2011 14:36
Ministerstvo soutěž za 144 milionů korun zrušilo dva měsíce po jejím vypsání

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prošetřuje zakázku ministerstva spravedlnosti na správu a vymáhání pohledávek. Zkoumá, zda bylo ministerstvo oprávněno tendr s předpokládanou hodnotou 144 milionů korun zrušit.

Ministerstvo vypsalo tendr v červnu loňského roku. Za necelé dva měsíce jej ale zrušilo. Podle tiskové mluvčí ministerstva Terezy Palečkové koncepce zadání zakázky neodpovídá cíli, kterým je rychlejší a účinnější vymáhání pohledávek.

"Důvodem pro zrušení byla zároveň skutečnost, že financování veřejné zakázky nebylo z rozpočtu ministerstva dostatečně zajištěno," uvedla Palečková.

Na ÚOHS se obrátila advokátní kancelář Němec, Bláha & Navrátilová, s.r.o. Jejím spoluvlastníkem je exministr Pavel Němec. Hned po loňském vzniku nové vlády přitom premiér Petr Nečas oznámil, že ministerstvo spravedlnosti je nutné "odněmcovat".

Staronový ministr Jiří Pospíšil odvolal prvního náměstka Marka Görgese a ekonomického náměstka Jaroslava Gacka, kteří byli s Němcem spojováni. Zrušil také výběrové řízení na náramky pro domácí vězně či plánovanou smlouvu na advokátní služby s exministrovou kanceláří.

Pokud jde o tendr, kterým se nyní zabývá ÚOHS, úřad zahájil správní řízení. "Týká se toho, zda byl zadavatel oprávněn zakázku zrušit," řekl místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký. "Vzhledem k tomu, že ÚOHS v řízení dosud nerozhodl, nebude nyní ministerstvo průběh řízení jakkoliv blíže komentovat," dodala k tendru Palečková.

Tendr ministerstva měl původně zajišťovat výběr, správu a vymáhání pohledávek vzniklých z rozhodnutí činností soudů a pohledávek Vězeňské služby vzniklých z výkonu vazby a trestu odnětí svobody.

Vybraná firma měla zajistit dodávku centrálního systému pro vymáhání pohledávek včetně jednotné databáze dlužníků a poskytnout ministerstvu právní služby pro zajištění výběru, správy a vymáhání pohledávek v resortu na dobu pěti let.

 

Právě se děje

Další zprávy