U Středočechů Bémovi utekla nominace na předsedu o hlas

Kateřina Eliášová
29. 11. 2008 18:40
Jižní Morava dala nominaci Topolánkovi
Petr Bendl zahajuje středočeský sněm ODS. Snažil se přesvědčit oba rivaly, aby jejich projevy směli poslouchat i novináři. Zamítnuto
Petr Bendl zahajuje středočeský sněm ODS. Snažil se přesvědčit oba rivaly, aby jejich projevy směli poslouchat i novináři. Zamítnuto | Foto: Ludvík Hradilek

Nymburk - Středočeská ODS dnes na nominačním sněmu měla doporučit kongresu, koho by si přála do čela strany.

Nakonec se ale Středočeši nedokázali dohodnout, zda to má být dosavadní předseda Mirek Topolánek nebo pražský primátor Pavel Bém.

Bémovi utekla nominace o jeden hlas. 150 delegátů mu ve třetím kole dalo 75 hlasů, k vítězství ale potřeboval přesně jeden navíc.

Pro Topolánka hlasovalo 60 delegátů.

Delegáti v Nymburce pak později odpoledne nominovali na post 1. místopředsedy bývalého hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla a europoslance Milana Cabrnocha.

Oba kandidáti na předsedu do Nymburka přijeli, aby delegáty přesvědčili o svých kvalitách. Favoritem byl teoreticky Topolánek, na předsedu ho doporučilo 6 oblastních sněmů, Béma jen tři. Další tři oblasti nedaly žádnou nominaci. 

Premiér věděl, že jede do komplikovaného kraje. Středočechy vede Bémův kamarád, bývalý hejtman Petr Bendl, pochází odsud rebel Vlastimil Tlustý či poslanec Jan Schwippel, který po kritice Topolánkova vládnutí opustil poslanecký klub strany.

Má tady ale i své příznivce, třeba šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře.  

"Střední Čechy jsou komplikovaný region, je tady zakleta celá řada problémů ODS. Je odtud Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý, tak tuším, že ten problém je tady větší než jinde," řekl novinářům poté, co přednesl svůj nominační projev.

O něco snazší to měl Topolánek na Jižní Moravě, kde dnes také proběhl regionální sněm. Velká města tam byla spíše pro něj.

V Brně pro něj hlasovalo 68 z 91 kandidátů. Pavel Bém získal 14 hlasů.

Bendlovo dilema

Oříškem nebyl dnešní sněm jen pro oba rivaly Topolánka a Béma, ale taky pro šéfa středočeské ODS Bendla. Ten až donedávna stál při Pavlu Bémovi.

Jenže pražský primátor začal na nominačních oblastních sněmech po celé zemi na Topolánka výrazně ztrácet. Bendl poté de facto prohlásil, že Bém má jen minimální šanci na kongresu vyhrát.

Ve stejné době se taky začalo spekulovat o tom, že pro něj Topolánek chystá v rámci vládní rošády místo na ministerstvu dopravy, kde by nahradil Aleše Řebíčka.

Jenže Bendlovi lidé neřekli ani ryba, ani rak.

"Vzhledem z té diskuzi jsem ten výsledek očekával, názorová nejednota tady je," komentoval výsledek Bendl.

Regionální sněmy nejsou pro kongres zavazující, jen dávají doporučení, jak by měli delegáti hlasovat. Hlasování je ale tajné, takže se jednotliví delegáti rozhodují jen na základě vlastního rozhodnutí.

ODS potřebuje změnu

Asi nejvíce zazníval u Středočechů argument, že ODS potřebuje změnu.

"Jestliže se chceme vrátit ke střední třídě, tedy k učitelům, lékařům, živnostníkům či podnikatelům, tak se musí ODS změnit," lobboval ve svém projevu Bém.

"Pokud si ODS nepřizná vlastní chyby a bude je kondenzovat do rituálních řezání hlav, tak je na nejlepší cestě prohrát další volby," varoval zase Topolánek. "Kongres musí rozhodnout.jaký tým povede ODS dál. Já tvrdím, že to spíš bude krizový management, dodal Topolánek.

Rebely si Topolánek svým projevem nenaklonil, ti se už definitivně postavili za Béma.

"Všichni vědí, že bez velké změny to nepůjde, ale neumí začít sami u sebe. Jsem si naprosto jistý tím, že správnou změnou je odchod Topolánka. Bém je jednou z možných správných změn," řekl Vlastimil Tlustý. Stejně to vidí i Jan Schwippel.  

Delegátům jsem říkal, že ještě je čas na pokus rozumné východisko bez toho, že by áčka porážely béčka a béčka porážely áčka.

Tajné netajné hlasování

Ještě před začátkem "klání" o nominace si zažili delegáti spor o hlasování. Mělo být tajné. Jenže mnozí delegáti to zpochybňují, byť to oficiálně nezaznělo.

Každý delegát oproti podpisu obdržel hlasovací krabičku opatřenou číslem. Po hlasování by pak mohl kdokoliv zkontrolovat, jak který delegát hlasoval.

Proto se na sněmu stala docela kuriózní věc. Jednotliví delegáti sněmu si ještě před hlasováním začali krabičky hromadně vyměňovat.

Teoreticky pak byla možná i taková momentka: skalní příznivec Topolánka Petr Tluchoř mohl být klidně "podepsaný" pod hlasováním pro Béma. A naopak Vlastimil Tlustý, jeden z největších Topolánkových kritiků tak mohl "virtuálně" poslat hlas právě jemu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy