Trojice ministrů se postavila vedení VV. Demise nepodá

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 4. 2012 10:00
Pavel Dobeš, Karolína Peake ani Kamil Jankovský demise v tuto chvíli nepodepíší
Karolína Peake i Pavel Dobeš odmítli podat demisi
Karolína Peake i Pavel Dobeš odmítli podat demisi | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné zažívají další rebélii. Trojice ministrů odmítla vyhovět požadavku grémia strany a demisi do rukou svého předsedy nepodá.

Ministr dopravy Pavel Dobeš to veřejně sdělil na tiskové konferenci, vicepremiérka Karolína Peake a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský to řekli serveru novinky.cz.

Předseda strany Radek John přitom jen o několik minut dříve, než Dobeš vystoupil před média, uvedl, že demise všech tří ministrů zatím Petru Nečasovi nepředá. Nejdříve chce totiž s premiérem jednat o další spolupráci ve vládě.

Podle posledních zpráv je ale situace zcela opačná. Kromě Pavla Dobeše nepodepsala demisi ani Karolína Peake a ministr Kamil Jankovský.  

"Prohlubovat krizi v chaos nehodlám. Proto jsem se rozhodl, že dnes - a ani ve dnech následujících - nepodám demisi na člena vlády," řekl novinářům Dobeš. Své prohlášení a následné politické jednání vnímá jako jasný krok ke zklidnění a stabilizaci situace.

Dobeš zdůraznil, že nikomu "bianco demisi" nepodepsal a neudělá to ani nyní. "Jediný, kdo může dostat mou rezignaci je premiér Nečas," podotkl.

Dobešova slova tak popírají ranní vyjádření jeho stranického předsedy Radka Johna. Ten médiím rozeslal prohlášení, že ministři za VV dnes Nečasovi demise nepředají, ale že si je podepsané nechá předseda VV u sebe a strana se o dalších krocích rozhodne "na základě rychlosti jednání s premiérem".

Grémium VV vyzvalo v úterý své ministry k neprodlenému podání demisí. VV zároveň sepsaly své podmínky, za kterých budou dál spolupracovat s vládou. Premiér Nečas ale takové jednání odmítl, podobně se zachovala koaliční TOP 09. V okamžiku podání demise podle předsedy vlády mizí jakýkoliv prostor pro další jednání se stranou o pokračování koalice.

 

Právě se děje

Další zprávy