Topolánek uspěl, rozhodnutí o Lisabonu se zatím odkládá

Michal Žák Michal Žák, Eva Benešová
4. 2. 2009 10:11
Pokračovat se bude 17. února, rozhodli poslanci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Konečné slovo o ratifikaci Lisabonské smlouvy padne ve sněmovně nejdříve 17. února.

Poslanci odsouhlasili přerušení schůze k reformnímu dokumentu Evropské unie o necelé dva týdny.

Pro návrh poslanců Marka Bendy a Evy Dundáčkové (oba ODS) zvedlo ruku 115 zákonodárců, 73 bylo proti.

Přerušení schůze odsouhlasili zákonodárci ODS, KSČM a nakonec i lidovci. Proti byli sociální demokraté a zelení.

Do dvou týdnů chce ODS projednat stykový zákon, který má vládě znemožnit přenášení kompetencí na Evropskou unii bez vědomí Poslanecké sněmovny.

"Není možné schválit Lisabonskou smlouvu bez toho, aby bylo jasné, že nebude v kompetenci vlády přenášet kompetence do Bruselu," tlumočil stanovisko předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř.

Komunisté trvají na referendu

Radost z odložení hlasování měli i komunisté. Ti zase chtějí během dvou týdnů projednat zákon na vyhlášení referenda o přijetí Lisabonské smlouvy.

Odklad nakonec podpořili i lidovci, kteří ovšem volají po co nejrychlejším schválení dokumentu. "Pokud k přijetí pomůže odložení do 17. února, tak je to nejmenší ústupek , který můžeme udělat," komentoval postoj KDU-ČSL ministr Cyril Svoboda.

Opoziční sociální demokraté považují odložení jednání za obstrukci. "Doufám, že 17. února se bude konečně hlasovat. Tato vláda už udělala České republice v EU velkou ostudu a nadále v tom pokračuje," řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Článek pokračuje pod grafikou.

"Přehlídka ztraceného času"

Samotnému hlasování předcházela dlouhá rozprava, která začala už v úterý odpoledne. Poslanci nakonec po takřka sedmi hodinách tahanic schůzi přerušili do dnešního rána.

"Přehlídka ztraceného času," glosoval průběh jednání premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. Jeho strana navrhovala, aby se hlasování o ratifikaci odložilo o několik týdnů.

Občanští demokraté to zdůvodňovali nezbytností schválit zároveň se smlouvou i tzv. vázaný mandát. "Opačným postupem by Parlament ČR vystavil ´bianco šek´ všem budoucím vládám, které by získaly možnost bez kontroly občanů předávat pravomoci na unijní úroveň," varovali představitelé nejsilnější parlamentní strany.

Proti tomu však stáli nejen opoziční sociální demokraté, ale i Topolánkovi koaliční partneři ze Strany zelených a původně i z KDU-ČSL. "Jsem od přírody dobrák, takže se snažím pomoci s ratifikací smlouvy," dobíral si premiéra, který smlouvu v Lisabonu za Česko podepsal, předseda ČSSD Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy