TOP 09 apeluje na ODS: Dodržte koaliční dohodu

ČTK ČTK
25. 9. 2012 15:51
Vláda, v níž jeden z partnerů nedostojí závazkům, by podle TOP 09 ztratila smysl existence
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - TOP 09 se v úterý s důrazným apelem obrátila na svého vládního partnera ODS, aby dodržel koaliční dohodu o rozpočtu a penzijní reformě.

Vláda, v níž jeden z partnerů není schopen dostát závazkům, by podle TOP 09 nemohla naplňovat svůj program, a ztratila by tak smysl existence. O usnesení předsednictva strany informovala její mluvčí Alžběta Plívová.

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura předpokládá, že poslanci ODS prezidentem vetovaný zákon, který má od příštího roku zavést druhý pilíř penzijní reformy, podpoří.

ODS premiéra Petra Nečase se potýká s vnitřními problémy poté, co šest jejích poslanců nedávno potopilo Senátem vrácený vládní balíček daňových změn, pro který i oni původně ruku zvedli.

Vláda, která jej potřebuje ke vzniku připravovaného rozpočtu na rok 2013, jej nyní předložila v nezměněné podobě znovu a spojila s ním svůj osud.

Petr Tluchoř, jeden z rebelujících poslanců ODS, souhlasí s tím, že vláda má smysl jen tehdy, když bude plnit své dohody a sliby.

"Vláda se však ve svém programu dohodla a lidem slíbila provést reformy, ne zvyšovat daně," poznamenal. Jeho skupina prý nechce konec vládní koalice, ale plnění jejích slibů.

"My nemáme žádný problém s důchodovou reformou jako takovou, ale nechceme, aby se platila z neustálého dalšího a dalšího zvyšování daní. Chováme se jako samostatně myslící poslanci. To, že má pan prezident (Václav Klaus) v poslední době občas podobné názory jako my, nás možná těší, ale nic to neznamená" vysvětlil.

Nečas dal jednoznačně najevo, že kabinet končí, pokud změny - mezi kterými je i zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty - v některém z hlasování ve sněmovně neprojdou. S vnitrostranickými rebely nyní Nečas a jeho lidé vyjednávají.

"Tak jak bylo deklarováno panem premiérem a ostatními, tak já si myslím, že kolem důchodů nebude žádná divočina," řekl v úterý při příchodu na jednání klubu ODS jeden z rebelujících poslanců Tomáš Úlehla.

Jednotné hlasování proti

Situaci zkomplikovalo také pondělní veto prezidenta Klause, který do sněmovny vrátil jeden ze zákonů upravujících druhý pilíř penzijní reformy. Měl umožnit její spuštění od ledna 2013.

Prezident argumentuje nedostatečnou společenskou shodou a také nejistou ekonomickou situací.

"Já předpokládám, že ano," řekl Stanjura na dotaz, zda bude klub ODS hlasovat o této předloze jednotně, i když podotkl, že klub o vráceném zákonu bude ještě v říjnu jednat. "Koaliční smlouva platí, je tam jasný závazek to podpořit," dodal.

Jednotné hlasování proti vetovanému zákonu v úterý ohlásili sociální demokraté. Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc také uvedl, že vláda by neměla přistoupit na prohlášení některých penzijních fondů, že by se dala reforma spustit od ledna i bez vetovaného zákona vyhláškami.

 

Právě se děje

Další zprávy