Tisk: Šokovaný lídr ČSSD Sobotka zvažoval rezignaci

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 8. 2013 7:08
Napětí ve straně podle deníku Právo zesílilo na víkendovém ústředním výboru strany.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Pozice šéfa jasného favorita blížících se voleb se měsíc před hlasováním otřásá stále víc.

O víkendu podle deníku Právo předseda ČSSD Bohuslav Sobotka "ustál pokus o puč", když se zdramatizovalo sobotní jednání ústředního výkonného výboru (ÚVV), nejvyšší instance strany s výjimkou sjezdů.

ÚVV se totiž rozhodlo, aby se o potvrzení, že volebním superlídrem a tedy i kandidátem na budoucího premiéra má být Sobotka, hlasovalo tajně a nikoliv veřejně.

Za návrhem stála skupina blízká zneuznané "dvojce" ČSSD Michalovi Haškovi a tudíž i sociální demokraté navázaní na někdejšího předsedu strany prezidenta Miloše Zemana. A jejich tlak byl téměř úspěšný - podle Práva ze 151 členů ÚVV dalo svůj hlas Sobotkovi jen 57 procent z nich hlasujících. List v této souvislosti připomíná, že ještě na jaře byl delegáty sjezdu zvolen předsedou silou 84 % delegátů.

Právo tvrdí, že po vyhlášení výsledku sobotního tajného hlasování "byl Sobotka v šoku a dokonce prý zvažoval rezignaci. Tomu, že s lídrem soc. dem. výsledek otřásl, nasvědčuje i fakt, že nedorazil na pracovní oběd se členy vedení strany, kde se řešila volební kampaň."

Tajnou volbu podle listu navrhl Zdeněk Škromach, obdivovatel svého někdejšího šéfa Miloše Zemana a propagátor jeho stylu politiky, dnes zosobněného v konkurenční straně SPOZ.

Za "pokus o puč" označil sobotu veřejně například senátor Jiří Dienstbier a na svém profilu na Facebooku po zasedání ÚVV napsal, že "svébytnost (ČSSD) byla zachována".

 

Právě se děje

Další zprávy