Tejc: Únik informací z BIS byl fatálním selháním

pra
10. 10. 2007 19:50
Podle šéfa sněmovní komise pochybil i premiér Topolánek

Praha - Únik tajných informací Bezpečnostní informační služby (BIS) považuje předseda Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS a poslanec za ČSSD Jeroným Tejc za fatální selhání jednotlivce. Řekl to v dnešních Impulsech Václava Moravce na rádiu Impuls.

Podle Tejce dodržuje BIS přísné standardy utajování informací, i ty však podle jeho slov může narušit lidský úmysl. Nikdy tak nemůže existovat zcela nenapadnutelný systém.

To samozřejmě nemění nic na tom, že pokud informací zneužila třetí strana, bude vážně ohrožena jak pověst BIS, tak i získávání dalších spolupracovníků, přiznává Tejc.

Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že o úniku informací pochybuje a nebude se k němu vyjadřovat, dokud neproběhne zasedání kontrolní komise.

To je naplánováno na příští čtvrtek a podle Tejce na něm zazní i otázka, zda o úniku informací věděli i bývalí premiéři.

ČTĚTE VÍCE: Aféra desetiletí: Tajné službě unikla data o agentech

K úniku tajných dat totiž mělo dojít již před dvěma lety, od té doby se v premiérském křesle vystřídali i dva členové ČSSD - Stanislav Gross a Jiří Paroubek.

Podle Tejce by bylo dobré, kdyby se s šéfem BIS Jiřím Langem sešel i sám premiér, který má v tomto případě více kompetencí než kontrolní komise. Jejím cílem je především zjistit pochybení, jichž se Lang mohl dopustil. Případné odvolání z funkce pak bude v kompetenci vlády.

"Na místě Langa by každý ředitel služby odstoupil," odpověděl Tejc na Moravcovu otázku, co by v případě prokázání pochybení učinil on.

Podle Tejce věci neprospělo ani to, že současný premiér Mirek Topolánek o celé kauze půl roku věděl, ale nadále ji držel v tajnosti.

Ke zkvalitnění práce BIS by podle Tejce nejvíce prospěl nizozemský model, který by neposiloval pravomoci sněmovní kontrolní komise, ale vybral tři až pět osob, jež mají vysoký kredit u veřejnosti a zkušenosti s prací u soudu. Pouze ony by se mohly seznamovat s materiály, které by se politikům vůbec neměly dostat do ruky.

 

Právě se děje

Další zprávy