Neklid v ČSSD: Napadají se kandidátky, prší žaloby

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
30. 8. 2013 18:05
ČSSD hrozí, že jejich kandidátku může zablokovat další žaloba.
Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Sociální demokraté se potýkají s další žalobou, která může zablokovat jejich kandidátku pro předčasné volby. Po ostravském primátorovi Petru Kajnarovi se na soud obrátili i sociální demokraté v Olomouckém kraji.

Kromě toho ČSSD také čelí pěti žalobám, které se týkají především zrušených členství ve straně. Za většinou z nich stojí právník a bývalý poslanec ČSSD Pavel Němec, který byl ze strany letos vyloučen.

Prostřednictvím Němce podala šestice členů z Mohelnice předběžné opatření na olomouckou kandidátku prostřednictvím.

Němec deníku Aktuálně.cz řekl, že podle něj nebyla respektována práva oné šestice kandidovat na krajské úrovni. Místní organizace i okresní organizace jejich kandidaturu podpořily, krajské vedení je ovšem v konečné fázi nepotvrdilo.

"Nedostali od krajského vedení žádné vysvětlení. 21. srpna jsme na podatelnu Lidového domu zaslali upozornění včetně toho, co hrozí. Nikdo nereagoval, tak jsme po týdnu požádali o předběžné opatření," líčil následný postup Němec. Zdůraznil přitom, že se od té doby sešlo jak předsednictvo strany, tak ústřední výkonný výbor. 

Němec ale nevylučuje, že ještě budou podány další žaloby. Cílem je dodržování demokratických principů v ČSSD, uvedl v prohlášení. Jinak podle něj straně hrozí soudní pozastavení činnosti nebo i zrušení.

Právník tvrdí, že jeden orgán nemůže členy takto diskriminovat. Žalobci podle něj chtějí do doby, než se zjedná ve věci náprava a vysvětlí se, proč na kandidátce někdo je a někdo není, zabránit registraci kandidátní listiny. S podobnými problémy se na Němce jako na advokáta obrátili i další členové ČSSD například z Plzeňského kraje, aktuálně jedná i s členy v Praze a Pardubickém kraji.

"Problémy jsou všude stejné a všude narazíte na ignoraci řešení problémů ze strany orgánů ČSSD," konstatoval Němec.

Soud už o kandidátce rozhodl

Přes Němcova slova předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ráno deníku Aktuálně.cz napsal, že o předběžném opatření v souvislosti s olomouckou kandidátkou nic neví.

Informace neměl ani předseda krajské organizace v Olomouci Jiří Zemánek. "Jsem ale přesvědčen, že jsme kandidátku sestavovali podle stanov a řádu pro volby," uvedl.

Podle zjištění Aktuálně.cz soud na Praze 1 již o olomoucké a ostravské kandidátce rozhodl, ale do doby, než si převezmou rozhodnutí zúčastnění, nechce svůj verdikt zveřejnit.

Rozhodnutí o budoucnosti kandidátek je pro sociální demokraty klíčové. V případě Ostravy a Olomouce totiž jde o regiony, kde je ČSSD silná a vítězí. Pokud by došlo k mezní situaci a socialisté nemohli v těchto krajích kandidovat, rázem by se z favorita voleb stal jejich faktický poražený.

Ve čtyřech žalobách figuruje Němec

Kromě dvou předběžných opatření leží u soudu také pět žalob na ČSSD z Moravskoslezského a Plzeňského kraje, dorazily v červenci a v srpnu.

Jedna se týká údajné nečinnosti vedení strany na podnět z regionu a podal ji Němec. Ve čtyřech případech jde o zrušení členství celkem deseti bývalým členům ČSSD z Moravskoslezského, Olomouckého a Plzeňského kraje.

"Domáhají se toho, aby soud určil, že rozhodnutí ČSSD ve věci zrušení členství ČSSD jsou neplatná a nejsou v souladu se stanovami ČSSD," vysvětlila mluvčí soudu Alena Novotná.

Rozhodnout by v nich soud mohl v řádu měsíců, do předčasných voleb to tak být nemusí.

Tři žaloby na zrušené členství podal sám Němec, ať už jako žalobce nebo jako advokát. Jedna žaloba míří proti jeho vyloučení, další se týká Kateřiny Kadlčíkové a v poslední je podle Němce proti stanovám strany vyloučení Pavla Nejenského, Jindřišky Nejenské, Stanislavy Blatské, Františka Brožíka, Karla Ernesta, Oldřicha Kepky a Vladimíra Šmolíka.

Žalobu na zrušení členství podal také již bývalý člen ostravské ČSSD Richard Bednařík. Pátou žalobu podal také Němec.

 

Právě se děje

Další zprávy