Teď nesmíte podepsat, nakázal Klausovi Ústavní soud

Simona Holecová
2. 10. 2009 10:55
Soudci mají stížnost na Lisabonskou smlouvu, během řízení se s ní nesmí nijak nakládat
Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, Klausovi vzkázal: Zdržte se jakýchkoli kroků.
Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, Klausovi vzkázal: Zdržte se jakýchkoli kroků. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ústavní soudci, kteří mají na stole stížnost senátorů ODS na Lisabonskou smlouvu, požádali o vyjádření prezidenta republiky.

Smlouvu už schválili zákonodárci, nyní se dlouhé měsíce čeká na podpis Václava Klause. Ten ale s podpisem dokumentu, který upravuje pravidla pro fungování Evropské unie, otálí. Má za to, že by se Česko ratifikací smlouvy připravilo o část své suverenity.

Se stejným dotazem se na Ústavní soud obrátili senátoři: chtějí, aby soudci řekli, zda Lisabon odporuje (či nikoli) české ústavě.

"Prezident republiky dostal dopis předsedy Ústavního soudu, ve kterém byl jako účastník řízení požádán o vyjádření k návrhu skupiny senátorů na posouzení souladu Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem České republiky. Prezident tak učiní ve čtrnáctidenní lhůtě vymezené Ústavním soudem," sdělil ředitel tiskového odboru Hradu Radim Ochvat.

Soudci rovněž Klause upozornili, že teď smlouvu podepsat nemůže (i kdyby chtěl).

Dopis předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského obsahuje mimo jiné následující odstavec: "Závěrem jsem povinen Vás upozornit, že s podaným návrhem je ex constitutione (čl. 87 odst. 2 věta poslední Ústavy České republiky) spjat příkaz, který Vám a předsedovi vlády ukládá zdržet se jakýchkoli kroků, jež by mohly vést k ratifikaci citované mezinárodní smlouvy, a to až do doby rozhodnutí Ústavního soudu."

 

Právě se děje

Další zprávy