Tchán Klause se měl osobně podílet na perzekuci Židů

Domácí Domácí
9. 2. 2013 12:45
Klausová podle svého vyjádření o minulosti svého otce nevěděla
První dáma Livia Klausová
První dáma Livia Klausová | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Tchán českého prezidenta Václava Klause působil za války jako vysoký úředník tajné politické policie Slovenského státu a osobně se podílel na perzekuci slovenských Židů.

Uvádí to sobotní vydání deníku Lidových novin s odvoláním na informace pocházející z českých a slovenských historických archivů.

Deník se minulostí Klausovy rodiny zabýval v souvislosti s vyhrocenou prezidentskou kampaní, v níž hlava státu a jeho blízcí podpořili Miloše Zemana. Ředitel prestižního pražského gymnázia PORG Václav Klaus ml. upozorňoval na to, že otec manželky Karla Schwarzenberga byl nacista.

Právník Štefan Miština, otec české první dámy Livie Klausové, na začátku roku 1940 pracoval v Bratislavě jako vedoucí cenzurního oddělení Ústředny státní bezpečnosti (ÚŠB) v hodnosti aktuárského eléva.

Soupis židovského majetku

ÚŠB byla centrála tajné politické policie totalitního státu, jejímž úkolem byl dohled i represe. Měla vlastní síť konfidentů, její pracovníci spolupracovali s Gestapem.

Miština měl podle LN na ÚŠB na starosti soupis ukradeného židovského majetku po deportaci slovenských Židů do nacistických vyhlazovacích koncentračních táborů.

„Táta mi umřel v roce 1955, když mi bylo patnáct let. Nikdy jsme se o ničem takovém nebavili, nevím o tom, že by pracoval jinde než na ministerstvu ochrany práce a sociální péče. Do této chvíle jsem o ničem jiném ani neslyšela," řekla Klausová LN v reakci na nová zjištění.

 

Právě se děje

Další zprávy