Talmanová pomohla Topolánkovi v souboji s Bémem

Domácí Domácí
14. 11. 2008 13:06
Mafiánské praktiky, tvrdí pražský místopředseda ODS
Lucie Talmanová při rozhovoru s premiérem Mirkem Topolánkem v poslanecké sněmovně.
Lucie Talmanová při rozhovoru s premiérem Mirkem Topolánkem v poslanecké sněmovně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová, partnerka premiéra Mirka Topolánka, ve čtvrtek výrazně zasáhla do oblastního sněmu ODS v Praze 1.

Ten rozhodoval, zda na předsedu strany podpoří právě Topolánka, nebo pražského primátora Pavla Béma.

Původně byl podle serveru České noviny v tajné volbě doporučen Bém, ale Talmanová po třech hodinách toto rozhodnutí zvrátila.

Oblastní sněm v Praze 1 nakonec nevyjádřil podporu ani jednomu z kandidátů na předsedu ODS. Někteří účastníci jednání v Praze 1 ale volbu zpochybňují.

Místopředseda ODS v Praze 1 František Ryba uvedl, že původně byl v tajné volbě doporučen Bém. "Příznivci Mirka Topolánka se s tím ale nesmířili a po třech hodinách požádali o revokaci volby," řekl Českým novinám Ryba. Dodal, že za revokací stála především Talmanová, radní Prahy 1, a předseda oblastního sdružení Filip Dvořák.

Pavel Bém přichází znepokojený ke štábu ODS na Jánském vršku. "ODS je krůček od krajského armagedonu," prohlásil.
Pavel Bém přichází znepokojený ke štábu ODS na Jánském vršku. "ODS je krůček od krajského armagedonu," prohlásil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Mafiánské praktiky, říká místopředseda

Podobně se vyjádřil i místopředseda pražské ODS Jiří Janeček, podle něhož byly při revokaci použity "vydírací až mafiánské metody".

Talmanová sdělila, že hlasování bylo revokováno "z důvodu vážného podezření z manipulace s volebními lístky". Revokaci podle ní podpořili všichni delegáti sněmu.

Podle Ryby by ale bylo regulérní, pokud by volba byla zpochybněna vzápětí, a ne až po třech hodinách. Během této doby podle něj mohli Topolánkovi příznivci ovlivnit řadu účastníků sněmu. V nové volbě, která se protáhla až do pozdních nočních hodin, se pak podle Českých novin přítomní neshodli ani na jednom z kandidátů.

Občanští demokraté budou jen několik měsíců po drtivé porážce v podzimních krajských a senátních volbách na prosincovém kongresu vybírat nového předsedu strany. Pražský primátor Pavel Bém vyzval současného předsedu Mirka Topolánka. Topolánek získal podporu na většině dosud konaných mimopražských sněmů. Béma podpořil sněm v Mladé Boleslavi a většina pražských organizací.

 

Právě se děje

Další zprávy