Štěpí se ODS? Janeček zakládá ve straně frakci

ČTK ČTK
8. 2. 2013 20:05
Předseda ODS v Praze 11 Jiří Janeček nicméně tvrdí, že chce straně pomoci
Foto: www.jirijanecek.cz

Praha - Předseda ODS v Praze 11 Jiří Janeček zakládá uvnitř strany frakci, která by podle něj měla zlepšit komunikaci ve straně. Údajně chce straně pomoci, nechce ji štěpit.

Janeček také sdělil, že tím chce pomoct straně vrátit její pravicový obraz a zlepšit volební výsledky. Někteří členové ODS v Praze 11 se od Janečkovy iniciativy distancují, podle nich vznik frakce stranu oslabí. Podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové je možné v ODS diskutovat na mnoha úrovních a není potřeba vytvářet nové frakce.

Oznámení o založení frakce rozeslal v pátek Janeček na oblastní sekretariáty ODS. Tvrdí, že se mu hlásí členové z celé republiky.

Janeček tvrdí, že se jedná o jeho soukromou iniciativu. "Chci ODS pomoct, nejedná se o štěpení strany. Je to pokus o vytvoření komunikačního nástroje uvnitř ODS."

Frakce by se měla opírat o takzvané poděbradské artikule, které strana přijala v roce 1998 a které jsou jedním ze základních programových dokumentů ODS. "Ve světě je běžné, že se uvnitř stran tvoří frakce, které pak předsedovi tlumočí svůj názor. Budeme ale respektovat názor většiny," poznamenal Janeček. Podle něj by si tak straníci mohli odlišné názory vyříkat uvnitř a nemuseli by je říkat do médií.

Hlasy z ODS: S platformou nesouhlasíme

"ODS byla od samého počátku stranou, ve které je možné vést diskusi na řadě úrovní, ať už šlo o poslanecký a později senátorský klub či krajské nebo oblastní sněmy. Nevidím důvod, proč by se teď měly vytvářet nové platformy," sdělila místopředsedkyně Němcová.

Někteří členové ODS v Praze 11 se ale od Janečkovy iniciativy distancují, podle nich o tom oblastní sdružení nikdy nejednalo. "Vznik různých frakcí a podobných uskupení uvnitř strany ji neposílí, proto s nimi nelze souhlasit. ODS Praha 11 mnohokrát prokázala, že její snahou a prioritou je jednotná a silná ODS a to stále trvá," uvedl místopředseda Jan Gabriel.

"Materiál je tvořen subjektivními pocity pana Jiřího Janečka a já s nimi zásadně nesouhlasím a neztotožňuji se. Bylo by velmi dobré, kdyby v současné situaci ODS vystupovala jako jednotný celek a netvořila různé pravé či nepravé frakce, které mohou stranu ve své podstatě pouze oslabit," uvedl starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy