STEM: Morálka politiků není lepší než před revolucí

pra
31. 1. 2008 22:20
Češi jsou k politikům kritičtí
Sedm měsíců po volbách, 9. ledna 2007 předal prezident Václav Klaus jmenovací dekrety ministrům druhé Topolánkovy vlády. Ta první, sestavená začátkem září 2006, nezískala důvěru poslanecké sněmovny. Ta druhá toho dosáhla 19. ledna 2007 díky toleranci poslanců sociální demokracie Melčáka a Pohanky.
Sedm měsíců po volbách, 9. ledna 2007 předal prezident Václav Klaus jmenovací dekrety ministrům druhé Topolánkovy vlády. Ta první, sestavená začátkem září 2006, nezískala důvěru poslanecké sněmovny. Ta druhá toho dosáhla 19. ledna 2007 díky toleranci poslanců sociální demokracie Melčáka a Pohanky. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dnešní čelní politici nejsou čestnější a poctivější než jejich komunističtí předchůdci. Podle průzkumu agentury STEM si to myslí tři čtvrtiny Čechů. Lepší morálku politikům přisuzuje jen 23 procent respondentů.

Naprostá většina občanů (83 procent) si myslí, že vrcholní politici dostatečně nedbají na veřejné mínění.

Většina dotazovaných (82 procent) se nedomnívá, že současní politici mají méně výhod, než měli politici před rokem 1989.

Mírná nadpoloviční většina (54 procent) dotázaných soudí, že dnešní politici jsou schopnější a mají vyšší odbornou úroveň než někdejší komunističtí funkcionáři.

Názory na politiky se mírně odlišují podle věku respondentů. Zatímco mladí lidé se na současné představitele ve srovnání s komunistickými funkcionáři dívají více příznivě, starší generace jsou kritičtější.

Více než podle věku se názory odlišují na základě stranických preferencí. Nepříznivěji na politiky pohlížejí stoupenci ODS, o něco kritičtější jsou sympatizanti Strany zelených a KDU-ČSL, dále příznivci ČSSD a nejkritičtěji hodnotí vedoucí představitele voliči KSČM.

Názor na současnou politickou reprezentaci v porovnání s představiteli minulého režimu STEM zjišťuje od poloviny devadesátých let. Z výsledků vyplývá, že veřejnost je k dnešním politickým představitelům dost kritická.

Při průzkumu odpovídalo 1362 občanů České republiky starších osmnácti let.

 

Právě se děje

Další zprávy