STEM: Důvěra v Klause před volbou poklesla

mch
15. 2. 2008 17:10
Důvěra občanů v Klause neklesla pod šedesát procent
Václav Klaus a Mirek Topolánek
Václav Klaus a Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Z nejvyšších ústavních činitelů lidé stále nejvíce důvěřují prezidentovi Václavu Klausovi. Ačkoliv jeho podpora za poslední týdny poklesla, přesto mu věřilo 63 procent lidí. Naopak nejhůře dopadl premiér Mirek Topolánek.

Vyplývá to z aktuálního výzkumu agentury STEM. Ta v týdnu před první volbou oslovila 1423 lidí starších osmnácti let.

Důvěra v prezidenta ve srovnání s loňským říjnem poklesla o devět procent. Jeho podpora ze strany voličů ODS je takřka absolutní, poklesla ale jeho popularita mezi sympatizanty KSČM a ČSSD.

Zhruba dvoupětinové důvěře mezi lidmi se těší předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS a předseda sněmovny Miloslav Vlček z ČSSD.

Nejhůř je na tom Topolánek

Nejméně lidí ze sledované čtveřice věří Mirku Topolánkovi, kdy jeho důvěra klesla na 26 procent.

Za celé prezidentské období neklesla důvěra občanů v Klause pod šedesát procent. Relativně stabilní je i podpora Přemysla Sobotky a Miloslava Vlčka. Zatímco důvěra v premiéra Topolánka má silně klesající tendenci.

Hodnocení nejvyšších ústavních činitelů se nejvýrazněji liší v závislosti na stranických preferencích občanů.

Podle agentury je výjimkou předseda sněmovny Vlček, který byl před prezidentskými volbami pro většinu lidí nevýrazný, nenápadný i pro stoupence sociální demokracie. Jasný názor na něj mělo jen minimální počet občanů.

Typickým stranickým politikem není podle agentury ani předseda horní komory Přemysl Sobotka. Tomu důvěřovala na počátku února i čtvrtina voličů komunistů, ale zase neměl jasnou podporu u stoupenců ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy