Státní finanční polštář pro krizi je zatím 6,5 miliardy

Petr Holub
27. 1. 2009 0:00
Vláda však nerozhodla, kdy a jak ho použije
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Reuters

Praha - Schodek rozpočtu vyroste z plánovaných 38,1 miliardy korun na 73,3 miliardy.

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska schválili kolegové ve vládě za předpokladu, že ekonomický růst dosáhne jednoho procenta HDP.

Kalousek se přitom netají s obavou, že situace může být ještě horší. "Doufám, že procentní růst je co nejblíže realitě," upozornil.

Varianty rozpočtu pro dvou či tříprocentní růst sice vláda také schválila, sám ministr financí je však už nepovažuje za realistické.

Opět rezervní fondy

Deficit by byl ještě vyšší, kdyby Kalousek neopakoval stejnou operaci jako při účtování loňského rozpočtu.

Tehdy započetl do příjmů 53 miliard korun z rezervních fondů ministerstev a snížil schodek na 19 miliard. Tentokrát chce podle vlastních slov použít 31 miliard. Ve fondech tak zbývá cca 10 miliard.

Podle národní metodiky letošní schodek dosáhne 1,8 procenta HDP, podle evropských pravidel se veřejné finance vejdou pod 3 procenta HDP.

Česká republika tak nadále chce patřit k menšině evropských zemí, které i v krizovém roce splní Maastrichtská kritéria, předepisující zemím eurozóny právě takový schodek. To však může vyjít jen za předpokladu, že ekonomika aspoň minimálně poroste.

Peníze ihned, plán za měsíc

Kalousek slibuje, že on sám už schodek zvyšovat nebude.

"Rezervu pro výdaje v mimořádných situacích zajistí jednotlivá ministerstva, která zavážou pět procent svých výdajů. Nebudou je smět vyčerpat, dokud se koncem roku neukáže, že rezervy nejsou potřeba," vysvětlil.

Ministři nemohou tvořit rezervy z tzv. "mandatorních výdajů", které jsou předepsány zákonem. Pětiprocentní úspora se tak nemůže týkat částky 450 miliard korun, do níž patří například důchody. Pět procent ze zbylých 700 miliard plánovaných výdajů tudíž dosahuje 35 miliard.

Kalousek se však nyní omezil jen na provozní náklady ministerstev a celkem tedy nechal "svázat" prozatím 6,5 miliardy korun. Zároveň vyzval v protikrizových akcích ke zdrženlivosti.

Ministr odmítl charakterizovat situace, kdy bude třeba peníze z rezerv použít. "Kdybych věděl, na co budou potřeba, tak bych to mohl napsat přímo do rozpočtu," vysvětlil.

O tom, jak bude možné utratit protikrizové miliardy, budou ministři jednat nejdříve za tři až čtyři týdny. Do té doby připraví své návrhy Národní ekonomická rada vlády (NERV).

 

Právě se děje

Další zprávy