Stát dotuje pečení rohlíků, jako by šlo o výzkumníky

Petr Holub
19. 4. 2013 19:30
Stát ročně posílá soukromým firmám přes pět miliard korun na podporu výzkumu
Foto: Ahold Slovakia

Praha - Stát ročně posílá soukromým firmám přes pět miliard korun na podporu výzkumu a vývoje, další dvě miliardy jim povoluje odepsat z daní. Také díky této podpoře se má Česko proměnit v technologickou velmoc.

Část dotací se však ztrácí bez užitku, protože ministerští úředníci nedokážou rozlišit, kdy podporují skutečnou inovaci a kdy jde o běžný podnikatelský projekt.

Píše o tom ve svém pátečním vydání deník Insider, který zjistil, že výzkumnou dotaci od ministerstva průmyslu získala například i východočeská firma Beas. Jak ukazují fakta, Beas chce postavit obyčejnou pekárnu, jež bude nabízet pečivo dostupné v ostatních východočeských pekárnách.

Beas získal inovační dotaci 75 milionů na stavbu nové pekárny v Choustníkově Hradišti a Insider má k dispozici hodnocení, které ji zajistilo. Jedenáct milionů uhradí státní rozpočet, zbytek Evropská unie v dotačním programu Podnikání a inovace.

Dva externí odborníci ministerstva průmyslu přidělili projektu firmy Beas 54 bodů, o devět víc než požadované minimum. Z toho 34 bodů získal projekt tím, že splnil kritéria pro inovace. Ve skutečnosti je nesplnil, anebo pouze formálně.

Přečtěte si celý rozbor a porovnejte fakta v placeném deníku Insider: Jak se dá péct rohlík ojedinělý ve světě

 

Právě se děje

Další zprávy