Spory ve straně jsou malicherné, řekla online Zubová

eli
12. 3. 2008 16:50
Olga Zubová ze Strany zelených odpovídala od 14:00
Olga Zubová, poslankyně Strany zelených
Olga Zubová, poslankyně Strany zelených | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zelená poslankyně Olga Zubová se stala ostře sledovanou zákonodárkyní v okamžiku, kdy se - za dosud ne příliš jasných okolností - neúčastnila druhého kola volby hlavy státu.

Předsedkyni klubu zelených Kateřině Jacques se Zubová ráno před volbou omluvila s tím, že jí není dobře a zůstane doma. Poté už telefon nezvedla ani jí, ani předsedovi strany Martinu Bursíkovi.

Ten jí týden na to omylem poslal hanlivý email, ve kterém ji nazval "krávou". Právě to vyvolalo ve straně vlnu kritiky. Ta nejhlasitější zněla z úst první předsedkyně Dany Kuchtové, která požadovala po Bursíkovi pro Zubovou omluvu.

Bursík se nakonec omluvil, spory se ale vyhrotily natolik, že olomoučtí zelení sepsali výzvu k odstoupení Bursíka a Dana Kuchtová připustila kandidaturu na šéfku strany.

Olga Zubová byla ve středu hostem online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz, odpovídat začala ve 14:00 ze své poslanecké kanceláře.

Odpovědi Olgy Zubové čtěte zde

Odpovězeno: 12. 03. | 14:11Autor: Agáta

Otázka: Existují v rámci evropských stran zelených pojmy jako pravé nebo levé křídlo strany, oficiální frakce strany, atd. ?

Olga Zubová: Uvnitř stran obecně existují jistě určité názorové proudy a to, zda se strana vydá tím či oním směrem záleží na jejím programu celkově. Strana zelených u nás není ani vlevo ani vpravo, jsou to zelení - strana s vlastním "zeleným" programem.

Odpovězeno: 12. 03. | 14:16Autor: Ondřej

Otázka: Dobrý den, paní Olgo, vypadá to, že jste si opravdu dovolila moc, těžce onemocnět v nevhodnou chvíli.
Nepřipadá Vám, že pan předseda Bursík po svých neúspěších ztrácí nervy?

Přeji brzké uzdravení

Olga Zubová: Dobrý den, Ondřeji, opravdu za mou nepřítomností při prezidentské volbě nebylo nic jiného než vážný zdravotní stav. V celkovém kontextu atmosféry na Hradě, kdy se objevila podezření nejrůznějšího druhu se nevydařená prezentace našeho předsedy dá do jisté míry pochopit.
Děkuji za přání.

Odpovězeno: 12. 03. | 14:19Autor: Roman Kocián - volič SZ

Otázka: Dobrý den,
za vaši formu "omluvenky" z klíčové události - volby prezidenta - by jste dostala v soukromé firmě padáka.

Uvědomujete si, že jste se dostala do parlamentu zejména kvůli profesionalitě p.Bursíka, který dal straně zelených důvěryhodnost?

Olga Zubová: Dobrý den, pane Kociáne.
Veřejnost byla informována mylně. Neomluvila jsem se pouze sms zprávou, vážnost situace vysvětlil předsedovi strany i předsedkyni klubu telefonicky můj manžel.
Víc se v té chvíli dělat opravdu nedalo.
Podíl na vstupu SZ do Parlamentu měl každý, kdo se aktivně účastnil volební kampaně, stranu netvoří jeden člověk, ale celý (hodně velký) kolektiv lidí.

Odpovězeno: 12. 03. | 14:23Autor: Tomáš

Otázka: Jste pro adopci dětí homosexuály? Nebo tuto nechutnost prosazuje jen paní Džamila a jeji poradce z gay iniciativy?

Olga Zubová: Dobrý den, Tomáši.
Diskuse na toto téma běží v celé společnosti, pochopitelně se diskutuje i ve Straně zelených. Já osobně nemám s takovou adopcí zásadní problém, je třeba zvážit ale i všechna rizika, která by případná novela zákona mohla přinést.

Odpovězeno: 12. 03. | 14:27Autor: jox

Otázka: Domnivam se , ze pokud by pan Martin byl vice vnimal zpetnou vazbu ke svym nazorum , vyjadrovani a prestal by zit v dojmech o jeho likvidaci a pristoupil by na to ze i jina ZENA , nez Katerina J.muze byt dobrym a platnym politikem, nasla by SZ ve Vas zdatnou oporu v koalici.

Olga Zubová: Zdravím Vás!
Vlastně jste mi neposlal(a) žádný dotaz. Proto jen malý dodatek: Myslím si, že na naší politické scéně se s podezíráním a podceňováním žen setkáváme poměrně často. Mým přáním je, aby tomu tak v SZ nebylo.

Odpovězeno: 12. 03. | 14:31Autor: jox

Otázka: Prave proto se domnivam, ze by jste se mela razantneji vstoupit do politickeho zivota a dat prave ted o sobe vedet, at si lide nemysli, ze jste ukojena vasim postojem k volbe prezidenta a ze Vam toto staci.... Chtejte vic. Mate na to.

Olga Zubová: Ještě jednou Vás zdravím.
Nevím přesně, co máte na mysli razantnějším vstupem do politiky. Odpovědně říkám, že je pro mě prioritou mít v politice prostor pro vlastní názor, pokoušet se prosazovat co nejvíc z programu strany a pracovat v atmosféře důvěry.

Odpovězeno: 12. 03. | 14:36Autor: ronnie

Otázka: Myslíte, že jste schopni obstát i bez Bursíka? Nebo byste se zase utopili ve sporech ješitů?

Olga Zubová: Hezký den Ronnie!
Martin Bursík má za sebou pořádný kus práce pro zelené. Totéž platí pro 1.místopředsedkyni Danu Kuchtovou, místopředsedu Ondřeje Lišku, všechny krajské předsedy a mnoho dalších,všechny zde nemohu vyjmenovat. Na veřejnost jsou bohužel prezentovány více malicherné spory než práce, kterou odvádějí naši zastupitelé na všech úrovních či řadoví členové SZ.

Odpovězeno: 12. 03. | 14:40Autor: sokol

Otázka: paní kdo ze strany zelených byl pro pana Svejnara.A kdy se zelení spojili s PAroubkem.

Olga Zubová: Strana zelených našla kandidáta na prezidenta, který byl důstojným soupeřem Václavu Klausovi. Za velmi krátkou dobu se mu podařilo získat podporu šiorké veřejnosti.

Odpovězeno: 12. 03. | 14:45Autor: Marie

Otázka: Dobrý den, také jste hlasovala pro odchod do důchodu v 65 letech - i pro horníky a těžce pracující? Jak to vypadá s protikuřáckým zákonem - je někde možné vidět záznamy ze sněmovny když o tom média téměř neinformují?

Olga Zubová: Dobrý den, Marie!
Dnes jsme propustili vládní návrh o důchodovém pojištění do druhého čtení. Bude podroben podrobným debatám ve výborech a své připomínky k němu budou uplatňovat koaliční i opoziční poslanci. Konečné znění ještě zdaleka není na světě.
Antikuřácký zákon bude projednán příští středu. Jedná se už o poslední čtení. Informace o jednáních najdete na www.psp.cz

Odpovězeno: 12. 03. | 14:46Autor: elena

Otázka: hezký den paní poslankyně, skutečně jste byla v době volby prezidenta doma???? opravdu???

Olga Zubová: Dobrý den, Eleno!
Opravdu jsem byla doma.

Odpovězeno: 12. 03. | 14:47Autor: Štefan

Otázka: Dobrý den, považuji Vás za nejhezčí ženu v české politice. Co Vy na to ?
Držím Vám palce !

Olga Zubová: Dobrý den, Štefane!
Přeháníte. Ale za vaše palce moc děkuju!

Odpovězeno: 12. 03. | 14:53Autor: Nelej

Otázka: Vážený paní Zubová. Jak se díváte na to, že úzké vedení vaší strany se přestalo zabývat skutečně ekologickými problémy naší země, a věnuje se politikaření, handlování s ministerskými křesly, s křesly náměstků atd.. Jako výš simpatizant se domnívám, že nastal čas razantních změn vedení.

Olga Zubová: Hezký den!
Vidíte to příliš černě, ekologické problémy nám nejsou lhostejné stejně jako problémy ve zdravotnictví, školství a dopravě. Všechno se nedařítak, jak bychom si přáli, ale věřte, že se snažíme.
Přeji si, aby Vám vydržely Vaše sympatie k SZ. Až nastane doba změn, poradíme si s tím.

Odpovězeno: 12. 03. | 15:00Autor: Zdeněk

Otázka: Olgo, znám tě a věřím Ti. Vybraní novináři jasně analyzovali, že na tobě neměla ani ODS ani kdokoliv zájem, bylo by to pro ně riskantní - další "přesvědčený" poslanec. je pravda, že jsi měla mít nemocenskou 6 týdnů a do Snemovny jsi se vrátila už po 3 týdnech?

Olga Zubová: Ahoj Zdeňku!
Tvůj dotaz zvedne ze židle mého ošetřujícího lékaře! S tou nemocenskou je to pravda. Jsem ve Sněmovně a měla bych ještě ležet. Vedení klubu mi ale vyšlo vstříc - mohu být vypárována v případě potřeby. Tak se ještě trochu šetřím.
Moc si vážím Tvé důvěry, naštěstí rozumná většina obyvatel nehledá v mé nepřítomnosti na Hradě žádné postranní úmysly.

Odpovězeno: 12. 03. | 15:05Autor: Novotný Josef

Otázka: Souhlasím s tazatelem panem Krhou, že je nutné založit novou stranu, která bude slyšet i naše hlasy a pomůže nám řešit naše problémy. Jakmile vznikne, ihned se stanu jejím čelenem. Pokud bude potřeba mé pomoci, nabízím ji novému vedení. Paní Zubová, nechcete se také připojit?

Olga Zubová: Dobrý den, pane Novotný!
Nějak mi unikl dotaz pana Krhy. Má-li někdo potřebu založit novou politickou stranu, nechť tak učiní. Já se cítím dobře ve Straně zelených, takže se mnou prosím nepočítejte.

Odpovězeno: 12. 03. | 15:13Autor: JSP

Otázka: Považujete Stranu zelených za regulérní stranu? Já z jejího dosavadního působení na politické scéně dojem, že se jedná o uskupení nerealistických naivů, kteří ani nejsou schopni domyslet dopady svých krátkozrakých nápadů - konečně už to začínají registrovat i v Bruselu!

Olga Zubová: Dobrý den!
Ano Strana zelených je regulérní a dokonce parlamentní stranou. Má velký potenciál schopných intelektuálů, vlastní programové priority. Nevedeme si zase tak úplně nejhůř. To nám křidíte.

Dovolte mi na tomto místě rozloučit se se čtenáři a poděkovat Vám všem, kteří jste mi neváhali napsat. Na některé dotazy nezbyl čas, těm z Vás,na které se nedostalo, se omlouvám. Určitě budete mít příležitost zeptat se někdy příště.
Přeji krásný den!
Olga Zubová

 

Právě se děje

Další zprávy