Špidlův Facebook kdosi zneužil k politickým útokům

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 1. 2013 10:30
Statusy na facebookovém účtu expremiéra napadaly Fischera, Dienstbiera či Havla

Praha - Účet bývalého premiéra za ČSSD a eurokomisaře Vladimíra Špidly na sociální síti Facebook někdo v pátek opakovaně zneužil k publikaci série vulgárních a antisemitských příspěvků.

Špidla příspěvky, které kromě jiného nabádaly čtenáře, aby v blížících se prezidentských volbách nevolili kandidáta sociální demokracie Jiřího Dienstbiera ani expremiéra Jana Fischera, smazal přibližně za hodinu.

Věc by podle něj neměla zůstat bez trestu.

"Pokud to bude vůbec technicky možné, pokusím se využít i právních prostředků k prošetření celé věci. Jsem přesvědčen o tom, že některé činy nemohou být beztrestné," reagoval někdejší eurokomisař.

V jednom z příspěvků neznámý pachatel také nabádal k ničení památek za Václava Havla.

Další ukázky Špidlova nabouraného účtu.
Další ukázky Špidlova nabouraného účtu. | Foto: Aktuálně.cz

Špidla statusy asi po hodině smazal, omluvil se za ně a zdůraznil, že udělal vše, co bylo v jeho silách, aby se podobná věc neopakovala.

"Příspěvky byly naštěstí do té míry odporné, že nikdo soudný nemohl předpokládat, že jde o mou aktivitu. Tento incident ukazuje, že některé politické skupiny jsou ochotny sáhnout k jakkoliv špinavým metodám," uvedl.

Na Facebooku pak napsal, že účet zneužil "někdo z neonacistické scény".

Zneužití osobních účtů není novinkou

Není to poprvé, co se veřejně známá osoba potýká se zneužitím svého osobního účtu na nejznámější světové sociální síti.

Koncem října 2012 se objevila na sociální síti Facebook na profilu patřícímu členovi zastupitelstva Prahy 8 a asistentu místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše Jaromíru Petelíkovi výzva k násilí proti pravici a k vyvlastnění majetku podnikatelů.

Později text ze stránek zmizel a Petelík v prohlášení pro ČTK popřel, že by byl autorem výzvy.

V roce 2011 vedla poznámka na Facebooku k definitivnímu odchodu kontroverzního nacionalisty Ladislava Bátory z ministerstva školství. Bátora tvrdil, že komentář nepsal, ale někdo se mu "naboural" do účtu.

 

Právě se děje

Další zprávy