Sobotka: Odmítnutí Zemanovy cesty do Moskvy poškodí Česko

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 9. 4. 2015 16:39
Ministři se nemohou shodnout, zda mají schválit květnovou cestu prezidenta Miloše Zemana na oslavy konce 2. světové války. Premiér Bohuslav Sobotka je nabádá, aby cestu neodmítali.
Premiér Bohuslav Sobotka nechce jít do konfliktu s prezidentem Zemanem
Premiér Bohuslav Sobotka nechce jít do konfliktu s prezidentem Zemanem | Foto: Jiří Koťátko

Praha - Dávám přednost jednání před siláckými gesty, vysvětlil premiér Bohuslav Sobotka, proč nechce bránit květnové cestě Miloše Zemana do Moskvy na oslavy 70. výročí konce 2. světové války.

"Jsem přesvědčen o tom, že není namístě, abychom vyvolávali takto rozsáhlý konflikt mezi ústavními činiteli," odpověděl Sobotka na čtvrteční interpelaci opoziční poslankyně Miroslavy Němcové z ODS. Ta chtěla vědět, zda premiérovi nevadí, že se Zeman v Moskvě postaví po bok například severokorejského diktátora Kim Čong-una.

Novinářská cena 2014
Autor fotografie: Jiří Kropáček

Novinářská cena 2014

Denně detailně sledujeme události na Ukrajině. Podpořte Aktuálně.cz a jeho ukrajinské zpravodajství v Novinářské ceně.

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >> Děkujeme!

Předseda vlády jí odpověděl, že pokud by kabinet cestu neschválil, udělal by "naprosto bezprecedentní krok", který by poškodil Česko navenek. "Byli bychom vnímáni jako země, kde spolu nejsou ústavní činitelé schopni mluvit, koordinovat své postoje a postupovat vůči sobě takovým způsobem, to znamená, že si vzájemně hází klacky pod nohy," dodal.

"Pokládám to za skutečně mimořádný nástroj a nemyslím si, že toto je ta situace, kdy by vláda takovýto nástroj měla použít," podotkl k možnému odmítnutí cesty s tím, že ani kvůli konfliktu na Ukrajině a chladným vztahům s Ruskem není možné zapomenout na to, že při osvobozování Československa zahynulo 100 tisíc vojáků Rudé armády.

Zeman se navíc nebude v Moskvě účastnit žádných jednání, která by mohla změnit postoj vlády k situaci na východě Ukrajiny a protiruským sankcím. V tomto směru se prý spojenci nemusí ničeho obávat.

Exsenátor a oddaný přítel Ruska Jiří Vyvadil na svém profilu na Facebooku uvedl, že vyhlásil sbírku, kterou chce finančně podpořit cestu Zemana do Moskvy. Všechny peníze, které lidé pošlou, chce poté zaslat na konto Kanceláře prezidenta republiky. Vyvadil hodlá sám na účet poslat 1000 korun.

Vláda rozhodne příští týden

Vláda se Zemanovou cestou zabývala ve středu, jednání ovšem přerušila. Mezi ministry totiž nepanoval jednotný názor.

Ministr zahraničí a Sobotkův spolustraník Lubomír Zaorálek má na příští schůzi předložit podrobnosti k cestě a k akcím, kterých se chce prezident v Rusku zúčastnit. Teprve podle toho se ministři rozhodnou.

Proti cestě ovšem hlasitě brojí opozice. Němcová kritizovala hlavu státu již před několika týdny, šéf poslanecké frakce TOP 09 Miroslav Kalousek pak chtěl diskusi o Zemanově výjezdu prosadit v úterý jako bod jednání Sněmovny. Zabránili mu v tom ale vládní poslanci, což Kalousek označil za zbabělost, alibismus a ukázku nečitelnosti současné zahraniční politiky.

Zeman bude v Moskvě jedním z mála lídrů členských států Evropské unie, který se oslav zúčastní. Podle prezidenta by neúčast na akci byla urážkou padlých sovětských vojáků.

 

Právě se děje

Další zprávy