Sobotka: ČSSD chce druhý pokus na sestavení vlády

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 6. 2013 11:42
Sociální demokraté chtějí touto cestou dovést zemi k předčasným volbám
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Pokud nedostane vláda Jiřího Rusnoka podporu v Poslanecké sněmovně, požádá sociální demokracie prezidenta Miloše Zemana o druhý pokus sestavení vlády.

"Sociální demokracie začíná velmi vážně diskutovat možnost, že by se pokusila sestavit menšinovou vládu, která by mohla dovést zemi k předčasným volbám," řekl serveru iDnes.cz Bohuslav Sobotka.

Prohlášení Sobotky do značné míry překvapilo i členy vedení ČSSD. O variantě, že by si ČSSD řekla o druhý pokus, se údajně mezi špičkami socialistů mluvilo, kolektivní rozhodnutí ale nepadlo a tato varianta byla brána jako jedna z možných, ale až poté, co by se nepodařilo rozpustit sněmovnu a Rusnokova vláda by nedostala důvěru.

"Sociální demokracie trvá na předčasných volbách a do 16.7. udělá vše pro to, aby rozpustila sněmovnu. Pokud se mezi poslanci nenajde 120 hlasů na rozpuštění Parlamentu, bude ČSSD zvažovat svůj další postup," uvedl místopředseda strany Michal Hašek.

Pokud vláda Jiřího Rusnoka nezíská důvěru, je podle něj ČSSD připravena přijmout jmenování prezidentem na sestavení nové vlády. I v tomto případě povedou všechny kroky strany k předčasným volbám.

K rozhodnutí ČSSD podle Sobotky dovedly postoje pravicových politiků, kteří začínají váhat s podporou rozpuštění sněmovny.

Pokud k takovému kroku nedojde, nastává podle Sobotky otázka, zda nemají sociální demokraté sehrát aktivní roli. "Nevylučuji, že bych přijal pověření prezidenta republiky sestavit vládu při druhém pokusu," vysvětlil serveru.

Dodal ale, že sociální demokraté by ani pak nechtěli vládnout až do řádných voleb a znovu by jednali s pravicovými stranami o zkrácení volebního období.

ČSSD ale podle Sobotky stále doufá v konec dolní komory Parlamentu. Chce proto svolat mimořádnou schůzi sněmovny a hlasovat o jejím rozpuštění.

"Ještě máme zhruba čtrnáct dnů a my je chceme využít k jednání o tom, aby se našlo 120 hlasů pro rozpuštění sněmovny a nové volby. Bylo by to nejlepší řešení současné politické krize, které nemůže prezidentská vláda, kterou sestavuje Jiří Rusnok, přinést," dodal.

Problém současného premiéra nespočívá podle Sobotky v konkrétních jménech, která by se v nové vládě měla objevit, ale ve způsobu, jakým Rusnok k celé situaci přistupuje.

"Jména vidím spíše jako podružnější v situaci, kdy pan Rusnok nevyjednává o získání podpory ve sněmovně. Je to trochu jiná situace, než jakou jsme zažívali s vládou Josefa Tošovského a Jana Fischera. Ty se také nazývaly úřednickými vládami nebo si rovněž samy říkaly vlády odborníků, ale snažily se najít podporu sněmovny," dodal.

TOP 09: Požadavek ČSSD je legitimní

TOP 09 vnímá požadavek ČSSD na sestavení vlády v druhém pokusu jako logický a legitimní. "ČSSD je vítěz voleb, takže je to tisíckrát srozumitelnější než vláda Jiřího Rusnoka," vysvětlil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle něho jsou sociální demokraté relevantní silou ve sněmovně na rozdíl od "vlády přátel Miloše Zemana", jak charakterizuje Rusnokův kabinet.

Ani ČSSD ale podle něj nedá ve sněmovně dohromady většinu, aby taková vláda získala důvěru. Jedinou většinou ve sněmovně je prý 101 poslanců, kteří by na premiérku podpořili kandidátku dosavadní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM Miroslavu Němcovou (ODS).

Předčasné volby Kalousek v této situaci odmítá. "Možnost rozpustit sněmovnu a vyhlásit předčasné volby není v ústavě proto, že se to tak má udělat tehdy, když se vláda nelíbí lidem nebo, když lidi nadávají na vládu. Je to tam pro ten případ, kdy sněmovna není schopna sestavit většinu, která by mohla podporovat vládu," řekl odcházející ministr financí, podle něhož hlava státu postupuje naprosto svévolně.

"Jinými slovy, z tohoto hlediska nejsou předčasné volby řešením, řešením je jediná věc - vysvětlit panu prezidentovi, že takto si nesmí počínat," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy