Sobotka: Česko musí zavést šrotovné, dluží to sousedům

Petr Holub
14. 5. 2009 21:15
Sněmovna bude v pátek naposled hlasovat o protikrizových balíčcích
Bohuslav Sobotka, spoluautor protikrizového "krvavého kompromisu"
Bohuslav Sobotka, spoluautor protikrizového "krvavého kompromisu" | Foto: Ondřej Besperát

Praha - ODS a ČSSD po pádu Topolánkovy vlády dohodly ve sněmovně balíček opatření, která stát nasadí proti hospodářské krizi, a jeden z hlavních vyjednávačů jej označuje za "poměrně krvavý kompromis".

"Pro stabilitu veřejných rozpočtů by bylo lepší, kdyby se v příštím roce nerealizovala sleva na sociálním pojištění o 19 miliard korun, jak si to přála ODS. To si podle mého názoru v současné napjaté hospodářské situaci nemůžeme dovolit," říká stínový ministr financí Bohuslav Sobotka o dokumentu, o němž bude v pátek sněmovna naposled hlasovat.

ODS a ČSSD chtějí za domluvená opatření na pomoc firmám a domácnostem ročně utratit 35 miliard korun.

Obrat možná napřesrok

A.cz:  Co podle vás občanům z té částky nejvíc pomůže?

Jediné opatření, které bude mít vliv na občany, je to, že se zvýší a prodlouží podpora v nezaměstnanosti. To pomůže lidem propuštěných z firem, které nemají zakázky, nebo jim skončí stávající úvěrové financování.  

Rodinám s dětmi pomůže mírné zvýšení přídavku na děti. Zrychlení odpisů pomůže těm firmám, které mají na to, aby investovaly. Bohužel okruh těchto firem se letos prudce zúží.

A.cz: A proč vlastně krizový balíček? Zatím přece není vyloučeno, že se hluboká krize Česku skutečně vyhne a že všechny ekonomické potíže skončí do konce roku. Proč dělat opatření na příští rok?

Ekonomické potíže neskončí do konce roku. Předpokládám, že pozitivní obrat v reálné ekonomice může nastat ve druhé polovině roku 2010, a proto je i z hlediska rozpočtové politiky dobré se připravit. V roce 2010 bude z hlediska veřejných rozpočtů horší situace než v roce 2009, velmi obtížný bude i rok 2011. První fiskální dopady možného obratu zaznamenáme ve veřejných rozpočtech až v roce 2012. 

Podzimní propouštění

A.cz: Ve Spojených státech se přece už dnes zlepšila spotřebitelská důvěra. Není v tom naděje i pro Čechy, že nebude tak zle?

Dobré zprávy ze Spojených států jsou určitě velmi důležité, na druhou stranu má vývoj v Evropě za USA zpoždění minimálně tři až šest měsíců. V žádném případě informace o změnách v ekonomice Spojených států nic nevypovídají o reálném stavu podniků v české ekonomice. Řadě firem se zhoršily výsledky hospodaření v posledním kvartále minulého a v prvním kvartále letošního roku, a proto budou mít velké potíže s profinancováním. Zejména se to týká firem, které budou muset obracet již poskytnuté úvěry během letošního roku. Proto počítám s dalším růstem nezaměstnanosti v druhé polovině letošního roku.

A.cz: Narážíte na temné předpovědi, že koncem roku začnou hromadné krachy českých firem?

Nepochybně bude mít řada firem během letošního roku potíže s financováním svého provozu a výroby v situaci, kdy banky začnou hodnotit hospodářské výsledky za první letošní čtvrtletí. Zavedla se výrazně přísnější pravidla pro poskytování úvěrů a pro hodnocení bonity firem, proto je zřejmé, že situace bude velmi složitá. V druhé fázi, samozřejmě pokud by v roce 2010 nenestal obrat, bude mít krize vliv také na bilanci bank.

A.cz: Proč jste se s ODS dohodli na tom, že se omezí některé protikrizové výdaje, které jste navrhovali? Jde především o slevy na dani z příjmu a zrušení plánu na předčasné důchody.

Pokud jde o předčasné důchody, tam bylo nalezeno jiné řešení, které tolik nezatíží veřejné rozpočty. Úřady práce budou lidem, kteří by jinak měli nárok na předčasný důchod, poskytovat dávky v nezaměstnanosti. To pokládáme za mnohem spravedlivější vůči těm, kdo odešli do důchodu v řádném termínu.

Snažili jsme se být velmi fiskálně opatrní, protože jsme si uvědomili hloubku problémů veřejných rozpočtů. Proto jsou naše návrhy méně náročné než návrhy, které prosadila vládní koalice. Naše návrhy mají dopad deset miliard korun ročně, dopad těch vládních je kolem 19 miliard. To nezmiňuji zrychlení odpisů, na kterém se shodli obě politické strany.

Šrotovné má morální význam

A.cz: Proč vlastně trváte na šrotovném? Efekty pro ekonomický růst jsou přece minimální.

Expedice nových Opelů z továrny v Antverpách
Expedice nových Opelů z továrny v Antverpách | Foto: Reuters

Protikrizová opatření na straně poptávky mají smysl jen tehdy, pokud jsou koordinovány v rámci celé Evropské unie. Šrotovné vnímáme jako celoevropský program ve kterém Česká republika dosud fungovala jako černý pasažér. Inkasujeme veškeré výhody ze šrotovného, jak bylo zavedeno v Německu, ve Francii, na Slovensku, ale nemáme žádné náklady.

Za prvé je to velmi silný morální argument, za druhé si myslíme, že když bude šrotovné dobře časově rozfázováno, koneckonců pomůže i českým automobilkám a výrobcům autodílů. V každém regionu najdete firmy, které dodávají součástky po celém světě.

A.cz: Naše gesto někdo ocení, nebo se prostě jen budeme cítit morálně dobře?

To nemá jen etický rozměr, ale i rozměr váhy našeho slova v rámci Evropské unie. Pom§že i při udržení zaměstnanosti.

Ačkoli se o šrotovném hodně mluví, ve skutečnosti je nejméně rozpočtově náročně. Fakticky by stálo zhruba jeden a půl miliardy ročně, navíc se velká peněz vrátí přes 19 procent DPH, kterou každá fyzická osoba, která si pořídí automobil. Je to překvapivě efektivní.

Navíc to je opatření nesmírně ekologické, protože zvýší množství automobilů, které budou splňovat náročnější ekologické normy.

 

Právě se děje

Další zprávy