SNK a ED jdou do voleb společně

ČTK,ven
12. 12. 2005 14:08
Praha - Spojení Sdružení nezávislých kandiátů (SNK) a Evropských demokratů (ED) povede do nadcházejících voleb Josef Zieleniec.

Zároveň bude jejich kandidátem na příštího premiéra, i když sám se o poslanecký mandát ucházet nebude.

Zieleniec dnes novinářům řekl, že ambicí nové strany SNK-ED, jejíž integrace se završí v lednu, je navázat na loňský úspěch v evropských volbách. V nich společná kandidátka obou subjektů přesvědčila 11 procent občanů a skončila třetí. Oslovit chtějí "frustrované" voliče, kteří si ze současné nabídky stran nedokážou vybrat a přejí si změnit politický styl, který nyní nabízí pětice stran zastoupená ve sněmovně.

"Česká politická scéna potřebuje změnu," řekl volební lídr. "ČSSD nedokáže prosadit potřebné reformy, ODS se vyčerpává a místo alternativy nabízí extrémní projekty," tvrdí Zieleniec.

Nabídka spřízněným

Šéf Evropských demokratů Jan Kasl prohlásil, že SNK ED nabízí místo na kandidátkách i osobnostem z programově blízkých stran včetně vládní Unie svobody-DEU. O koho jde, je podle něj otázkou dalšího jednání. Na přímou otázku ale vyloučil, že by za SNK ED mohl kandidovat předseda unionistů Pavel Němec. Podle dřívějších informací by integrovaná strana mohla mít z řad současných či bývalých unionistů zájem jen o Hanu Marvanovou, Františka Pelce, Jana Hadravu či Svatopluka Karáska.

Jak rozhýbat vody?

Zieleniec bude politickým lídrem uskupení až do volby řádného předsedy, která se zřejmě uskuteční na jaře roku 2007. Výkonným místopředsedou bude Kasl, dalšími místopředsedy lídr SNK Igor Petrov a zástupce ED Jaromír Gajdáček. 

Post volebního lídra v nové politické straně odmítl Pavel Telička i eurokomisařka Jana Hybášková.

Zieleniec, Kasl a Petrov zdůraznili, že cíle jsou přesto velké - příští rok chtějí "dobýt i sněmovnu a rozhýbat tamní stojaté vody".

 

Právě se děje

Další zprávy