Smlouvy o radaru jdou do sněmovny už 21. října

Jakub Antoš, Kateřina Eliášová
2. 10. 2008 14:32
Sněmovní schůze začne až po volbách

Praha - Politický souboj ve sněmovně o to, zda má být v českých Brdech základna s radarem americké protiraketové obrany, dostal dnes přesný termín.

Sněmovna bude o umístění radaru hlasovat na schůzi, která začne 21. října - tedy v týdnu po krajských a prvním kole senátních voleb.

"Ano, do sněmovny jdou obě smlouvy o radaru," uvedl pro Aktuálně.cz poslanec ODS Jan Bürgermeister poté, co organizační výbor sněmovny rozhodl, jaké body bude schůze projednávat.

Na poslanecké stoly putují obě smlouvy Česka s americkou vládou. První se týká samotného zřízení radarové stanice na českém území, druhá upravuje právní postavení amerických ozbrojených sil.

Jednání o radaru a především případné odmítnutí smlouvy může znamenat potíže pro Topolánkovu vládu. Proti radaru budou s velkou pravděpodobností hlasovat hned tři poslanci Strany zelených. Ministr školství Ondřej Liška a poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková.

Liška už dříve prohlásil, že ratifikace obou smluv by měla proběhnout až po summitu NATO příští rok.

"Myslím si, že prvním čtením by měly smlouvy projít, nebudu aktivně hlasovat pro zamítnutí jejich projednávání pokud takový návrh padne," sdělil Aktuálně.cz Liška. Podle něj by se ale projednávání obou dohod mělo zmrazit do doby, než proběhne zmíněný summit.

Věra Jakubková bude proti, definitivně to dnes deníku Aktuálně.cz potvrdila. Olga Zubová nezvedá telefon.

"V každém případě radar nepodpořím, neobjevily se žádné nové skutečnosti, které by mě přesvědčily o tom, že radar potřebujeme a že je účinný," řekla Jakubková.

Poslankyně také prozradila, že předseda zelených Martin Bursík chystá jednání mezi ní, její kolegyní Olgou Zubovou a vládním duem - Vlasta Parkanová a Karel Schwarzenberg. Mají obě zelené rebelky přesvědčit, aby zvedly ruku pro radar.

"Chci říct, že tito ministři nemají moji důvěru, už na minulé schůzce nám neříkali pravdu a proto tato schůzka nemůže můj názor změnit," tvrdí.

Olga Zubová také radar nepodpoří, respektive bude hlasovat pro zamítnutí projednávání. "Je to klasické zelené stanovisko, jsme proti budování cizích vojenských základen na našem území. Měli by se tím ovšem řídit všichni zelení,"myslí si Zubová.

 

Právě se děje

Další zprávy