Škromach už nebude kandidovat na místopředsedu ČSSD

Martina Machová Martina Machová
9. 11. 2013 18:40
ČSSD i během soboty řešila vnitrostranickou krizi. Sešli se straníci z jižní Moravy
Zdeněk Škromach.
Zdeněk Škromach. | Foto: Ludvík Hradilek

Hodonín - Bývalý místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nebude na následujícím stranickém sjezdu kandidovat znovu na místopředsedu.

Řekl to během svého projevu na okresní konferenci hodonínské stranické buňky v Bzenci. Deníku Aktuálně.cz to řekl předseda okresní organizace Jiří Janda. Sám Škromach následně informaci potvrdil.

Někdejší dlouholetý místopředseda je místním členem. Bydlí v Rohatci a za Hodonínsko kandidoval na senátora.Dosud Zdeněk Škromach na otázky, zda by se chtěl vrátit do vedení, odpovídal neurčitě. "V tuto chvíli nezvažuji žádné kandidatury," řekl například v pátečním rozhovoru pro Aktuálně.cz s tím, že si další působení v ČSSD chce rozmyslet.

Okresní konference hodonínských socialistů je jedna ze čtyř, které během soboty na jižní Moravě probíhaly.

Sešli se rovněž straníci na Blanensku, Brně-venkov a na Vyškovsku. Podle jejich účastníků emoce vzedmuté v posledních dnech upadají. Brno-venkov je přitom domovská organizace Michala Haška, Vyškovsko zase Bohuslava Sobotky. Zatímco Hašek se účastnil jen "své", která probíhala přímo v Brně, Sobotka postupně navštívil všechny, tedy vyjma Brna-venkov.

Foto: Ludvík Hradilek

"Pozvali jsme ho, ale objet všechny konference je tak náročné, že se to asi nedá stihnout," komentoval Sobotkovu nepřítomnost předseda okresu Brno-venkov Zdeněk Dufek. "Vyzvali jsme Michala Haška, ať setrvá v politice a dál pracuje pro sociální demokracii," popsal usnesení, které se týká povolební krize v ČSSD.

Haškovo Brno a divoký Vyškov

Podle něj totiž nic není černo-bílé a Michal Hašek sice udělal chybu, ale v minulosti pro kraj i z pohledu celostátní politiky udělal hodně. "Odmítám také zjednodušené vysvětlení špatného volebního výsledku, který je na jižní Moravě předkládán, tedy že za to může pachtování se zemanovci," dodal.

Nejbouřlivější diskuze se pak odehrála v Heršpicích na Vyškovsku. Část delegátů místní konference se pokusila odvolat svého předsedu, někdejšího Sobotkova blízkého spojence Zdeňka Pavlíka. "Pan předseda Sobotka podpořil změnu ve vedení," uvedl místní senátor Ivo Bárek. 

Pavlíka se snažili jeho odpůrci svrhnout již na středečním jednání okresního vedení, kde přijali usnesení, že by měl rezignovat kvůli "jeho podpoře skupiny členů jihomoravské ČSSD, která připravovala nedemokratický postup personálních změn v krajské organizaci ČSSD namířený proti předsedovi ČSSD, a to způsobem zastírajícím skutečné cíle tohoto jednání".

Pavlík se tehdy jednání stranických špiček neúčastnil z vážných zdravotních důvodů. Rezignovat přímo na konferenci odmítl a z procesních důvodů nedošlo ani k hlasování o jeho odvolání. Ke konci jednání se pak delegáti rozutekli a konference byla neusnášeníschopná. Sobotka se pak dokonce Heršpic vracel z od straníků z Bzence. Konferenci ale již nestihl.

"Dovolil si mít jiný názor než předseda. Zejména na podobu sněmovní kandidátky," vysvětloval změnu ve vztahu Sobotka-Pavlík člen jihomoravského vedení, který si kvůli atmosféře v ČSSD nepřál být jmenován. Sám Pavlík situaci v jihomoravské ČSSD odmítl komentovat.

 

Právě se děje

Další zprávy