Skandál na obraně: Vondra mění lidi a chystá audit

Domácí Domácí
1. 9. 2010 15:51
Z funkce ředitele sekce správy majetku odvolal Jiřího Krále
Ministr obrany Alexandr Vondra
Ministr obrany Alexandr Vondra | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Alexandr Vondra provedl na ministerstvu obrany první systémové změny.

Z funkce ředitele sekce správy majetku odvolal ve středu Jiřího Krále a nově založil post generálního sekretáře, kterým se stal Jan Vylita. Podle Vondry provede ministerstvo ve svých organizačních útvarech hloubkový audit.

Ministr obrany také na tiskové konferenci uvedl, že úřadu pro dohled nad akvizicemi zadal prověření uzavřených, dojednávaných i plánovaných kontraktů. Jako první přijdou na řadu nákupy domlouvané prostředníky.

Vondra se také vyjádřil k události kolem již odvolaného náměstka Jaroslava Kopřivy, který podle Mladé fronty Dnes domlouval společně s lobbistou Josefem Jindrou provizi za stomilionovou zakázku nákupu minometů.

Podle ministra je případ důsledkem vztahů budovaných od 90. let. Obdobný názor prezentoval novinářům i premiér Petr Nečas.

"Jedná se o další projev neuspokojivého vztahu v oblasti ekonomiky a veřejných zakázek na ministerstvu obrany, který má své kořeny v devadesátých letech," komentoval odhalení Nečas. Podle premiéra se praktiky na ministerstvu od té doby nezměnily a právě proto se rozhodl nominovat Alexandra Vondru do čela ministerstva obrany.

Nečas Vondru označil za slušného a nezkorumpovatelného člověka, který má jeho stoprocentní podporu v zavádění protikorupčních opatření.


 

Právě se děje

Další zprávy