Senát změna nečeká. Šéfem zůstane nejspíš Sobotka

Michal Pavec
12. 11. 2008 15:45
Strany chtějí ve vedení zachovat poměrné zastoupení
Přemysl Sobotka by měl i v příštích dvou letech vést horní komoru českého parlamentu
Přemysl Sobotka by měl i v příštích dvou letech vést horní komoru českého parlamentu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bez překvapení se zřejmě příští středu obejde volba nového vedení horní komory českého parlamentu. V jeho čele by měl i nadále zůstat Přemysl Sobotka z ODS.

Naznačili to předsedové senátorských klubů, kteří na dnešním brífinku potvrdili zprávy z minulého týdne, že o předsedovi senátu a rozdělení místopředsednických křesel je v podstatě rozhodnuto.

"Předpokládáme, že budeme na předsedu senátu nominovat Přemysla Sobotku," oznámil očekávaný verdikt šéf senátorů ODS Jiří Stříteský.

O tom, že by některá z ostatních stran navrhla jiného kandidáta, se nemluvilo. Předsedové klubů naopak zdůrazňovali respektování poměrného zastoupení stran ve vedení podle počtu mandátů.

Štěch: ODS má na předsedu nárok

"I když ODS volby nevyhrála, má stále nejvíce senátorů. Má tedy nárok na předsedu," řekl Aktuálně.cz senátor ČSSD a odborový předák Milan Štěch. Dosavadního předsedu Sobotku volil i při předešlém hlasování.
 
Právě Štěch by měl podle dohod vyjednavačů získat jeden ze dvou místopředsednických postů pro sociální demokracii. Další dva získá ODS a jeden zbude na KDU-ČSL.

Za ODS se místopředsedy zřejmě stanou senátoři Jiří Liška a Jiří Šneberger, kteří už tyto posty zastávají. Klub KDU-ČSL zřejmě nominuje dalšího stávajícího místopředsedu Petra Pitharta.

Sociální demokraté díky úspěchu ve volbách a navýšení místopředsednických funkcí ze čtyř na pět ve vedení horní komory o jednoho člověka posílí.

Místopředsednický post za ČSSD s nejvyšší pravděpodobností získá kromě už zmíněného Milana Štěcha ještě Alena Gajdůšková.

"Nečekám, že by se v této záležitosti něco změnilo," předvídá senátor Milan Štěch.

Více místopředsedů kvůli předsednictví

Jedno místopředsednické křeslo přibude z důvodu zvýšeného pracovního nasazení senátního vedení v době českého předsednictví v Evropské unii v první polovině roku 2009.

"Dohodli jsme se na tom při kolektivním vyjednávání. Pro toto období bude pátého místopředsedy třeba," zdůvodnil rozhodnutí zákonodárců předseda senátorů ODS Jiří Stříteský.

O obsazení vedení výborů se bude teprve jednat. Pravděpodobně si ale posty jejich předsedů mezi sebe rozdělí kluby ODS a ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy