Senát vydal Lajtocha policii, jeho stíhání může začít

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
21. 7. 2011 15:59
Primátor Přerova a senátor za ČSSD je podezřelý z podvodů při stavebních zakázkách
Senátor Jiří Lajtoch.
Senátor Jiří Lajtoch. | Foto: Senát

Praha - Policie může začít stíhat senátora ČSSD Jiřího Lajtocha. Ve středu o tom rozhodl hlasováním Senát. Pro bylo 41 z 68 přítomných senátorů.

Primátor Přerova je podezřelý ze spoluúčasti na nekalých stavebních zakázkách, především pak výstavbě přerovského domova důchodců a stavebních úpravách zimního stadionu.

Lajtoch sám o vydání nepožádal

Jiří Lajtoch nakonec ve čtvrtek sám nepožádal horní komoru o své vydání k trestnímu stíhání, přestože to ještě začátkem týdne naznačoval s tím, že se chce očistit před soudem.

"Konstrukce mého obvinění je po faktické stránce nesmyslná a po právní stránce chybná," uvedl ve čtvrtek Lajtoch s poukazem na stanovisko advokáta Tomáše Sokola. Podle Sokola je Lajtoch stíhán za činy, kterých se údajně dopustil v letech 2008 a 2009, a to podle zákoníku platného teprve od loňska.

Přerovský domov pro seniory otevřený v září 2008 vznikl přestavbou základní škol. Jeho cena se nakonec vyšplhala na víc než 167 milionů korun, prodražil se tak asi o 30 milionů.

"Necítím žádnou vinu, myslím, že k žádnému zločinu sjednání výhody nedošlo," uvedl už dříve Lajtoch.

Domov pro seniory a zimní stadion

Případ už prověřoval antimonopolní úřad i Nejvyšší kontrolní úřad - žádné pochybení ale neodhalily. Naopak za stavební úpravy zimního stadionu dostal Přerov od antimonopolního úřadu letos pokutu 90 tisíc korun kvůli výběru dodavatele. Radnice se proti pokutě odvolala.

Spolu s Lajtochem policie podezírá dalších 12 lidí.

Senátor k tomu dodal, že stíhání 12 dalších údajných spolupachatelů zatím policie nezahájila. "Takže mám dobré důvody si myslet, že nejde o trestní stíhání jako takové, ani o to, jestli to bude podle práva, ale výhradně o mě," uvedl Lajtoch.

Příklad pro sněmovnu

Senát svým čtvrtečním verdiktem nastavil zrcadlo dolní komoře, která v tomto svém volebním období už o vydání poslance - Stanislava Humla (dříve Věci veřejné) za údajně zmanipulovaný posudek o dopravní nehodě - rozhodovala a ke stíhání ho nakonec nevydala.

Na konci léta přitom bude posuzovat žádost policie o vydání dvou poslanců - Víta Bárty (VV) a Jaroslava Škárky (dříve VV) v kauze úplatků.

Zatímco Jaroslav Škárka tvrdí, že on i Kristýna Kočí (dříve předsedkyně poslanců VV) dostali peníze od Víta Bárty jako úplatek za loajalitu, Vít Bárta vydává tyto peníze za půjčku.

Případ zatím projednává mandátový a imunitní výbor, který doporučí sněmovně, jak se k policejní žádosti postavit. Zatím k rozhodnutí nedospěl.

O vydání, nebo nevydání obou poslanců pak rozhodne sněmovna jako celek. Klub TOP 09 už ústa svého předsedy Petra Gazdíka deklaroval, že "jednomyslně" zvedne ruku pro vydání obou poslanců. Minimálně někteří poslanci za ODS zvednou také ruku pro.

Oslovení poslanci za VV většinou říkají, že se musí s případem "nejdřív seznámit". Strana přitom před volbami v roce 2010 slibovala, že bude prosazovat zúžení imunity "jen na projevy v Parlamentu".

Zatím se nicméně zdá, že by tentokrát mohla sněmovna - na rozdíl od Humla - oba poslance i díky hlasům opozice vydat.

 

Právě se děje

Další zprávy