Šéf ČSSD Hamáček: Představu ANO si rádi vyslechneme

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 4. 2018 21:27
Situaci by brzy ráno mělo probrat dlouhodobě plánované zasedání grémia strany.
Jiří Zimola a Jan Hamáček.
Jiří Zimola a Jan Hamáček. | Foto: ČTK

Praha - Pokud hnutí ANO stojí o obnovení jednání s ČSSD, strana si představu ráda vyslechne. V reakci na čtvrteční rozhodnutí výboru ANO, který uložil vyjednávacímu týmu znovu začít rozhovory se sociální demokracií, to uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček. Na Twitteru napsal, že ČSSD je vždy otevřena serióznímu jednání ve prospěch země a jejích obyvatel.

Statutární místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola předpokládá, že premiér v demisi a lídr ANO Andrej Babiš představí nástin nových podmínek. "Teprve poté se rozhodneme, zda se vrátíme k jednacímu stolu," napsal Zimola.

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna řekl, že politika je o jednání. "Pakliže se ANO rozhodlo a deklaruje, že s námi chce jednat a přijde s nějakými novými návrhy, tak si myslím, že bychom o tom, že s námi bude jednat, měli jednat a rozhodnout," řekl Foldyna.

Situaci by v pátek brzy ráno mělo probrat dlouhodobě plánované zasedání grémia strany.

ČSSD zdůvodnila ukončení předchozího vyjednávání tím, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO uváděli, že ČSSD odmítla velkorysé návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra.

Na víkendovém sjezdu sociální demokracie jasně převažovalo pozitivní hodnocení ukončení rozhovorů, které pak účastníci sjezdu vzali na vědomí. Delegáti v Hradci Králové kritizovali, jak se Babiš během vyjednávání směrem k ČSSD vyjadřoval a choval. Vesměs zaznívalo, že obnova jednání by byla přípustná jen v případě, kdy by Babiš netrval na své účasti ve vládě.

Zvažovanou vládu ANO a ČSSD měla ve sněmovně podle dřívějších plánů tolerovat KSČM.

 

Právě se děje

Další zprávy