Schwarzenberg: Vznik nových stran nejistý. Chybí puč

Petr Holub, Kateřina Eliášová
23. 5. 2009 17:20
U "komoušů" se to může zvrtnout, soudí bývalý šéf české diplomacie
Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít
Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Karel Schwarzenberg má být jednou z tváří, která podpoří nově vznikající stranu Miroslava Kalouska. Alespoň o tom už měsíc spekulují česká média.

Bývalý šéf české diplomacie ale spekulace odráží tím, že chce nyní relaxovat a o své další politické kariéře se bude rozhodovat později.

Soudí také, že pro vznik nových stran není v současné době to správné klima.

"Jestli uprostřed hádavého, nesnášenlivého a korupčního prostředí, nicméně bez velkého otřesu se podaří založit novou stranu, to mi není tak jasné," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Schwarzenberg.

A.cz: Během listopadového převratu byl jedním z oblíbených termínů "pravda a láska". Dnes se toho termínu používá hanlivě. "Pravdoláskaři" jsou v politickém žargonu příznivci Václava Havla. Tím se zřejmě chtějí shodit?

Foto: Ludvík Hradilek

Ano, tohle je jediná země, ve které jsou slova pravda a láska hanlivým označením. V normálních zemích je to lichotivé, výraz chvály a úcty. Co pak od té země můžete chtít?

A.cz: Proč vznikla tato averze? Češi přece nejsou víc zlí než ostatní.

To je velmi šikovné nálepkování od dnes velmi významného pána v této republice, který nás, příznivce Václava Havla, takto označil. Ujalo se to.

Zelení jsou důležití pro budoucnost

A.cz: Proto je překvapivé, když se dnes opět o pravdoláskařích či Havlovcích hodně mluví, mají prý založit vlastní stranu a spojit se ještě před volbami s ODS. Slyšel jste o tom?

O Havlovcích jsem neslyšel. Bývalý prezident podpoří zelené. Vždyť už jednou se nechal slyšet, že se cítí být spíše nazelenalý.

A.cz: Také vy chcete zelené podpořit při evropských volbách. Bude to platit i při říjnových volbách do sněmovny?

V životě jsem nenašel stranu, která by odpovídala mému očekávání, to ani není možné. Se zelenými sdílím některé jejich zásadní myšlenky a vzhledem k mému celoživotnímu povolání lesníka považuji za nanejvýš nutné je podpořit.

Jinde v Evropě, v Rakousku, Německu, Skandinávii převzaly jejich základní myšlenky tradiční strany a zelení tam ztrácejí trochu půdu pod nohama. U nás ODS ani ČSSD nemyslí na to, aby se nějak zvlášť činily v ochraně přírody. Takže se sami musíme hodně snažit, abychom tyto věci dali do pořádku. Pro naši budoucnost jsou zelení důležití, tak doufám, že evropské volby přežijí.

A.cz: Proč by je neměli přežít?

To říkal už hrabě Monecuccoli, vítěz od Svatého Gotthardu nad Turky (pozn. red.: významná bitva habsburské monarchie), že ve válce potřebujete tři věci: peníze, peníze a peníze. Mám dojem, že volební kasička Zelených zhruba tyto tři věci postrádá. Pak je těžko jít do boje.

Foto: Ludvík Hradilek
1. část rozhovoru s Karlem Schwarzenbergem
Schwarzenberg: Problém ČSSD? Nemá sociální demokraty

Teď chci odpočívat

A.cz: Jste druhý nejpopulárnější politik, tak musíte počítat s tím, že dokud jasně neodpovíte, tak se vás všichni budou ptát, koho bude volit ve volbách do sněmovny. Neodpovíte?

Tak to vám řeknu. Vždycky, když jsem hlasoval, tak to bylo víc o lidech než o stranách. Tak uvidím, jak to bude vypadat.

A.cz: Média spekulují o tom, že se účastníte, či ovlivňujete vznik strany, kterou zakládá Miroslav Kalousek. Je na tom něco pravdy?

Je na tom jediná věc pravda, že Kalousek se mnou před měsícem o tomto svém projektu mluvil. Seděli jsme vedle sebe na vládě a když nám bylo nudno, tak jsme trochu diskutovali. Od té doby, co jsme skončili ve vládě, tak jsem ho neviděl. Opravdu o tom víc nevím.

Vznik nových stran? Chybí převrat

A.cz: Řekl jste mu, že má šanci?

Abstraktně řečeno, je pravda, že ODS nikdy nedostane všechny hlasy, které nejsou levicové. Pokazili si to hned na začátku. Za druhé, na levici jsou dvě velké strany, ČSSD a komunisté, a tudíž když tu nebude partner pro ODS, tak to poznamená celkové složení politické scény velmi významně. Ale je pravda, že strany v sousedství ODS mají vzácnou schopnost sebevraždy. Byla to ODA, Unie svobody, teď se zdá, že k tomu mají blízko lidovci.

A.cz: Stačí tyto argumenty k založení nové strany?

Absolutně nestačí. Studoval jsem historii a zjistil, že nové strany vznikají po převratech, jako tomu u nás bylo po roce 1918 nebo po roce 1989. Anebo když dojde k hlubokému politickému a společenskému otřesu. To se stalo v Itálii, kde na počátku devadesátých let zkolabovala věčně vládnoucí křesťanskodemokratická strana nadměrnou korupcí. Krátce potom se to stalo jejímu věčnému protějšku, straně sociálnědemokratické. Bylo to ze stejných důvodů a její vůdce musel ve finiši do exilu.

Ministři Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg na jednání vlády.
Ministři Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg na jednání vlády. | Foto: Ondřej Besperát

To samé se stalo ve Francii, když zkolabovala čtvrtá republika pod dojmem alžírského konfliktu. Povolali de Gaulla, ten zavedl rozumnou ústavu pro Francii, což ji postavilo dodneška na nohy, vznikly nové politické tábory a ty tradiční strany vymizely.
Za takových podmínek je vznik nových stran možný. Jestli uprostřed hádavého, nesnášenlivého a korupčního prostředí, nicméně bez velkého otřesu se podaří založit novou stranu, to mi není tak jasné.

A.cz: Máme se tedy připravit na monopol dvou velkých stran?

Ne, budou tady tři strany. Jedna malá nám zůstane zachována. Jsme ve střední Evropě a tady se stopy neztrácejí. V sousedním Rakousku zůstali ti modří, někdejší Haiderovci, kteří jsou zčásti z pohrobků starých nácků. Teď dokonce můžou dosáhnout třiceti procent. Takové strany nám zůstávají a neměli bychom se krmit tím, že naši komouši jsou stranou mrzutých důchodců. Tam se to může pěkně zvrtnout.

Extremisté? Štěstí, že nemají silného vůdce

A.cz: Nástup radikální pravice, Dělnické strany, nepovažujete za vážné nebezpečí?

Máme nesmírné štěstí. Na rozdíl od sousedních zemí se na radikální scéně neobjevil opravdu schopný vůdce. Nakonec nevím, proč se mezi radikály jedni nazývají praví nebo leví. Všichni žijí ze závisti a nenávisti. A všichni také potřebují výraznou vůdčí osobnost. Kdybychom měli někoho takového, tak bych neručil, že také nedostane třicet procent. U nás je to naštěstí už od doktora Sládka ochotnické divadlo.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec
Jak na extremisty? Noví ministři dostali desítky úkolů
Pecina: Během týdnů dám návrh na zrušení Národní strany
Rozhlas stejně jako ČT odmítl vysílat spoty extremistů

A.cz: Kdybyste si otevřel poradnu pro liberální a konzervativní voliče, tak byste jim řekl, ať raději než ODS volí nějakou jinou, čtvrtou stranu a zajistí jí vstup do sněmovny?

Je pravda, že ODS se čas od času úspěšně prodávala jako konzervativní strana, ale samozřejmě tou nikterak není. Jsou to legitimní dědicové starých národních socialistů, Jiřího Stříbrného, Edvarda Beneše atd. To je jejich pozadí a tam jsou jejich předci. Zásadní konzervativní rysy chybějí, například vztah k právu, je to strana kritická k církvím, to se moc nenosí. Otázka je, jestli všichni konzervativci v této krásné zemi by stačili na jednu politickou stranu.

A.cz: Pokud bych tedy chtěl zabránit tomu, aby většinu získaly dvě levicové strany, tak koho bych měl volit?

Foto: Ludvík Hradilek

Je tady skupina voličů, která není ochotna volit ODS, snad za deset let, až se ta strana změní. Ale mnoho voličů asi zatne zuby a zvolí ODS, protože strana lidová se bohužel teď pod Čunkem pohybuje v dosti populistických kolejích. No a pokud budou chtít zachovat naši zem a přírodu, tak ať raději volí zelené.

A.cz: Komentátor Petr Nováček z Českého rozhlasu tvrdí, že současní politici už nemají takový formát jako ti, co tady byli po listopadu. Souhlasíte s ním?

To je ale přirozený vývoj. Spousta nespokojených chtěla tehdy přiložit ruku  k dílu. Pak lidi zjistili, že v byznysu máte větší výdělky a mnohem pohodlnější život než v politice. Takže zůstali ti, kteří si v tom povolání našli uspokojení, nebo ti, kteří vědí, že by se už jinde neuplatnili. To máte ale všude.

Spoustu příležitostí jsme zmeškali. Na druhou stranu musím říct, že se všem daří lépe. Jen slepý by neviděl ten kladný vývoj. TGM, který tuto zemi znal, říkal, že budeme potřebovat aspoň 20 let, než se naučíme normální demokratické společnosti. Teď jsme 20 let po dvou strašných totalitách.
Ukazuje se, že na to budeme potřebovat ještě dvě nebo tři generace.

 

Právě se děje

Další zprávy