Schwarzenberg k ODS: Čeká nás práce jako na kostele

19. 6. 2010 14:40
Už nejste hegemonem, jsme rovnoprávné strany střední velikosti, řekl šéf TOP 09

Vážené delegátky a vážení delegáti sjezdu ODS,

před tři čtvrtě rokem jsem tady stál, abych vás pozdravil jako předseda nově vzniklé strany TOP 09 a též abych zde podal svědectví o spolupráci ve vládě, kterou vedl Mirek Topolánek. Označil jsem tu spolupráci za dobrou a prospěšnou pro republiku. Poděkoval jsem tehdejšímu předsedovi Mirku Topolánkovi za opravdu loajální spolupráci a dobré vedení vlády.

Mezitím prošlo několik měsíců nekonečného volebního boje, málokdo zažil ve svém životě, že by se volební boj protáhl až na devět měsíců. A pozoruhodný výsledek voleb. Ti, kteří tady byli před tři čtvrtě rokem, si budou pamatovat, že jsem říkal, že pochodujeme odlišnými cestami, ale že si asi jednou budeme muset společně dát jeden cíl. Teď tento okamžik nastal.

Dámy a pánové, před námi je velký úkol - provést v této republice nutné reformy. Přivést náš stát k tomu, aby rozumně a střízlivě hospodařil a aby v této zemi konečně zavládl právní stát. Pan místopředseda Nečas, když jsem ho teď poslouchal, provedl velmi poctivou a důkladnou analýzu vaší situace, ale ovšem to celé je u politické strany také zrcadlem a obrazem stavu našeho státu. Proto je před námi tak veliký úkol.

Bylo by vhodné, kdybychom se v těch příštích měsících a letech nesoustředili na otázku, kdo z nás je ten silnější, kdo z nás je pravicovější nebo konzervativnější nebo podobné spíše efemérní otázky. Kdybychom se spíše soustředili na otázky, co společně můžeme udělat pro náš stát, co můžeme společně udělat pro Českou republiku. Samozřejmě situace se změnila.

Zatímco v 90. letech, ale i v prvním desetiletí tohoto tisíciletí byla ODS zvyklá na to, že je na pravici hegemon politické scény a přidružila si různé menší strany, aby jí umožnily vytvořit vládu dle obrazu svého, dneska se situace změnila. Jsme rovnoprávné strany střední velikosti. Nikdo z nás si nemůže myslet, že jsme nějaké veliké strany, jsme strany střední velikosti, takže to tudíž máme poněkud těžší, neboť se musíme dohodnout a musíme tu práci udělat společně bez zbytečné řevnivosti.

S panem místopředsedou Nečasem jsem velice dobře spolupracoval v minulé vládě. Jsem přesvědčen o tom, že to bude možné i v letech budoucích. Při vzájemném respektu a při vědomí, že příští léta nebude naším úkolem se starat především o úspěch našich stran a uskupení, nýbrž že čelíme nejvážnější situaci od listopadu 1989.

Hospodářská krize, která změnila celý svět, neskončila, ba je mnoho náznaků, že se ještě prodlouží a snad ještě dosáhne hlubších a temnějších okamžiků, než to bylo během posledních dvou let. Budeme v této svízelného situaci pracovat na reformě našeho státu. Budeme si muset uvědomit, že se nebudeme moci ohlížet po popularitě a potlesku v okamžiku, kdy práce příštích let od nás vyžaduje, abychom se nebáli, abychom konzistentně šli za svými cíli nutné reformy v této republice.

Když vidíme, jak dopadají státy, které dlouho podléhají populistické politice líbivosti, které nabízely svým občanům vše, co bylo hezké, příjemné a zapomněly na zásady zdravého hospodaření, tak víme, že to je velmi varovný signál i pro nás.

Ano, je pravda, že jsme na tom poměrně ještě lépe než leckterý evropský stát. Ano, tak daleko od propasti nejsme, abychom nemysleli na to se teď otočit a jít rázně jinou cestou. K tomu, dámy a pánové z ODS, milí spoluobčané, vás jako předseda TOP 09 vyzývám - abychom se dali do koaliční práce opravdu svorně. Abychom zapomněli na spory z minulosti, abychom se na sebe především nedívali, jak bylo řečeno, jako konkurenti, jako protivníci. Ale abychom se na sebe v těch příštích měsících a letech, doufejme, společné vlády dívali jako na lidi a kamarády, kteří na stejném cíli - zvelebení našeho státu - pracují. Bude to práce jako na kostele. Udělejme ji společně.

Děkuji mnohokrát.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

 

Právě se děje

Další zprávy