Schwarzenberg: Buďme ostražití ve vlastních řadách

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 10. 2011 16:25
Předseda druhé nejsilnější vládní strany varuje členy TOP 09 před "zlozvyky české politiky"
Pozice Karla Schwarzenberga jako předsedy strany ohrožena není.
Pozice Karla Schwarzenberga jako předsedy strany ohrožena není. | Foto: Jan Langer

Praha - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vybízí své spolustraníky k ostražitosti ve vlastních řadách.

Varování se objevilo v textu, který otvírá stranickou publikaci k blížícímu se druhému celostátnímu sněmu této vládní strany.

TOP 09 podle jejího předsedy od loňských voleb oslabil propad důvěry v politiku, který způsobily skandály dalších stran vládní koalice. Proto si prý "Topka" nesmí podobné chování dovolit.

"Musíme si dát velký pozor, aby se do naší strany nevloudily zlozvyky české politické scény, které vedou k oprávněnému rozhořčení voličů," napsal Schwarzenberg v úvodníku čtyřicetistránkového "Sněmovního sešitu" pro sněm TOP 09.

Strana se sejde v Hradci Králové v sobotu a neděli a přibližně 180 delegátů tam zvolí nové vedení. Schwarzenbergovo pokračování v čele strany ale není prakticky ohroženo, více než dostatečnou podporu má už dopředu jasnou.

Důvěra se "propadla na úplné dno"

Předseda TOP 09 v textu míní, že jeho straně se ve vládním angažmá podařilo prosadit velkou část reforem slibovaných ve volebním programu.

"Máme nejvyšší čas, abychom v parlamentu prosadili i ty, které jsou zatím jen na papíře," napsal Schwarzenberg s tím, že právě TOP 09 nese hlavní odpovědnost za celý reformní program koaliční vlády premiéra Petra Nečase (ODS).

"Veškerou energii a čas jsme věnovali reformám a bohužel také často zbytečným hádkám a tahanicím, kterým nikdo nerozuměl," uvedl ale také Schwarzenberg.

Důvěra v politiku se podle něj při skandálech spojených s koaličními partnery TOP 09 "propadla až na úplné dno". A také jeho strana prý "nepochybně oslabila", přestože nepropadla ve voličských preferencích.

12,5 procenta hlasů

Podle posledního průzkumu CVVM věřilo TOP 09 před rokem 41 procent lidí, nyní 30 procent. Nejnovější volební preference agentury Factum Invenio ukazují, že stranu by dostala 12,5 procenta hlasů a stala by se ve sněmovně čtvrtým nejsilnějším politickým uskupením.

"Musíme pořádně dřít a svou účast v koalici využít co nejlépe k prosazení našeho programu," burcuje Schwarzenberg vlastní stranu. Není prý podle něj možné jen "stát a koukat se kolem", neboť voliči nic neodpustí.

Zlepšit musí podle Schwarzenberga celá TOP 09 také vysvětlování, proč jsou nejrůznější reformy vlastně vůbec zaváděny a prosazovány. "Zde vidím deficit naší politické práce, zde musíme také výrazně zapracovat. A to není úkol pouze pro ministry nebo poslance - to je úkol pro nás všechny," končí svůj text předseda TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy