Rusnok: Fischer své finance už dostatečně objasnil

ČTK ČTK
17. 7. 2013 11:31
Podle premiéra je to jen zástupný problém pro ty, co chtějí udržovat zmatenou situaci
Jan Fischer.
Jan Fischer. | Foto: Vojtěch Marek

Praha  - Ministr financí Jan Fischer sponzorské dary na svou prezidentskou kampaň několikrát vysvětlil, je to zástupný problém, řekl v České televizi premiér Jiří Rusnok.

Hledání důvěry pro úřednickou vládu pokračuje, dodal. Na dnešní mimořádné schůzi sněmovny, která projednává návrh na své rozpuštění, Rusnok vystoupit neplánuje.

Fischer čelí pochybnostem o původu peněz na svoji neúspěšnou prezidentskou kampaň. Několik milionů korun na zaplacení dluhů z kampaně přišlo na jeho účet v krátké době před oznámením, že bude ministrem financí v Rusnokově kabinetu.

Rusnok řekl, že Fischer od něj žádný úkol ohledně vyjasnění financování prezidentské kampaně nedostal.

"Já myslím, že pan Fischer tu situaci vysvětlil už několikrát. Pokud vím, tak ji je připraven znovu vysvětlit po debatách se svými sponzory. Já spoléhám na to, co on k tomu řekne, a nemám důvod mu nevěřit," řekl premiér.

"To je zástupný problém naprosto pro někoho, kdo chce udržovat hladiny rozbouřené," dodal.

Fischer v pondělí vyzval jednoho ze svých dárců, aby doložil původ peněz, kterými mu přispěl na prezidentskou kampaň. Po druhém přispěvateli požaduje podrobnosti o finančním daru. Pokud informace nedostane do středy, peníze prý vrátí.

"Pan ministr dal v pondělí dárcům termín do středeční čtvrté hodiny odpoledne, do té doby je předčasné cokoliv komentovat," sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Rusnok hledá důvěru

Prezident Miloš Zeman v úterý uvedl, že Fischer by měl být v otázce původu peněz, díky nimž uhradil dluhy z prezidentské kampaně, co nejvíce transparentní.

Zemanův předchůdce Václav Klaus řekl, že Fischerovo jméno Rusnokovu vládu znehodnotilo.

Premiér chce ve středu využít toho, že bude ve sněmovně, aby si domluvil schůzky se zástupci stran, případně se s některými setkal. "Hledání důvěry nějakým způsobem pokračuje," řekl.

Vysvětlení financování Fischerovy prezidentské kampaně jmenoval jako jednu z podmínek pro případnou podporu pro Rusnokův kabinet místopředseda ČSSD Michal Hašek. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka to ale označil za Haškův osobní názor.

Ministři nové úřednické vlády se jednání poslanců účastní vůbec poprvé. Předpokládá se, že sněmovna na schůzi iniciované opoziční ČSSD své rozpuštění neschválí, protože opozici se nepodaří dát dohromady potřebnou třípětinovou většinu, tedy 120 hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy