Referendum o Lisabonu prošlo napoprvé sněmovnou

Eva Benešová
6. 2. 2009 12:10
Komunistům se podařilo udržet návrh při životě
Vyšlo to, soudruzi. Referendum žije. Předseda komunistů Vojtěch Filip.
Vyšlo to, soudruzi. Referendum žije. Předseda komunistů Vojtěch Filip. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Komunistům se ve sněmovně podařilo udržet při životě návrh, aby o ratifikaci Lisabonské smlouvy rozhodlo referendum.

Proti návrhu vystupovala koalice společně s ČSSD, ale nakonec neměly dost hlasů, aby návrh komunistů zamítly. Nyní se bude lisabonským referendem zabývat ústavně-právní výbor.

"Chtěli jsme dát lidem právo rozhodnout se, zda souhlasí se změnou kvality formy Evropské unie. Protože posílení pravomocí a většinové hlasování místo konsensu jsou základní změny," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Termín referenda chtějí komunisté, kteří jsou proti přijetí Lisabonské smlouvy, stanovit společně s volbami do europarlamentu, tedy v květnu.

Co dělá ČSSD

Kromě ODS nesouhlasí s refrendem ani socialisté.

"Je to mimo realitu. Lisabonskou smlouvu je nutné přijmout co nejdříve. Cesta referenda by byla příliš zdlouhavá," argumentoval proti místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Přesto se většina poslanců ČSSD při hlasování o zamítnutí návrhu zdržela. 

Kdy přijde plebiscit

Nyní se její legislativní experti přou se socialisty, kdo bude mít nad osudem Lisabonské smlouvy definitivní slovo.

Už 17. února by se totiž mělo v Poslanecké sněmovně o ratifikaci hlasovat. "Pokud bude přijata, stává se referendum bezpředmětné," reagoval poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD).

"To není pravda, musel by být dokončen ratifikační proces, tedy smlouvu by musel přijmout i senát a podepsat prezident," tvrdí naopak Marek Benda z ODS. Pak by teprve byl podle něho zákon o referendu bezpředmětný.

Senát totiž do 17. února evropskou smlouvu ratifikovat nebude.

Pokud by pak prošel schvalovacím procesem dříve, než bude dokončena celá ratifikace, rozhodnutí by podle Bendy zůstalo na veřejnosti.

Pro co nejrychlejší schválení dokumentu je sociální demokracie, lidovci a zelení.

Proti jsou zmínění komunisté a část ODS.

 

 

Právě se děje

Další zprávy