Ředitelé škol letos musí přiznat, jaký mají majetek

Simona Holecová
18. 6. 2009 20:50
Nutí je k tomu zákon o střetu zájmů, který už poslanci nestihnou upravit
Letos jsem si koupil chatu a prodal Škodovku... to máme... Ilustrační snímek.
Letos jsem si koupil chatu a prodal Škodovku... to máme... Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ředitelům základních a středních škol přibyla letos nová povinnost. Do prázdnin, které začnou za dvanáct dní, musí ještě stihnout vyúčtovat se státem. Musí totiž předložit majetková přiznání.

Nově jim to ukládá zákon o střetu zájmů, jehož smyslem je odhalit případné nekalé praktiky u politiků a vysokých státních úředníků; poslanci však povinnost podávat přiznání loni na jaře rozšířili i na nižší státní zaměstnance.

Exministr školství Ondřej Liška (SZ) se sice pokus novelou tuto povinnost zvrátit, po dnešku je ale jasné, že letos od podání přiznání ředitele nic "nezachrání".

Už se to nestihne

Novelu, kterou Liška předložil loni v listopadu a kterou schválili poslanci, dnes do sněmovny vrátili senátoři. I ti sice souhlasí s tím, že je nesmyslné, aby se i ředitel obecní malotřídky musel státu detailně zpovídat, navrhovanou novelu si však upravili po svém, a proto ji teď znova musí projednat poslanci.

A to se nedá stihnout. Poslanecká schůze tento týden končí a do konce měsíce se už zákonodárci nesejdou; natož aby novelu stihl podepsat prezident tak, aby nabyla účinnosti.

Ředitelé s tím podle informací ČTK už počítají: Přiznání vyplnili a poslali na ministerstvo. Shodli se však, že v podstatě neměli co přiznávat.

O co jde Senátu?

Proč senátoři novelu nepřijali? Nelíbilo se jim, že Liška ve svém návrhu "privileguje" jednu skupinu státních zaměstnanců na úkor ostatních.

Exministr školství Ondřej Liška: Rozhodnutí senátorů nerozumím.
Exministr školství Ondřej Liška: Rozhodnutí senátorů nerozumím. | Foto: Jan Langer

Bývalý ministr s tím ale nesouhlasí. "Je evidentní, že ředitelé škol se do té skupiny dostali nedopatřením. Neexistuje žádný rozumný důvod, proč by měl ředitel či ředitelka školy podávat majetkové přiznání. Nechápu, proč senátoři nenechali projít alespoň dílčí novelu, která spěchá... Asi nevidí rozdíl mezi organizací hospodařící s miliardami korun a školou," prohlásil Liška.

Senátoři novelu pozměnili tak, že přesně vyjmenovává skupiny, na které se zákon o střetu zájmů má vztahovat.

Jde o poslance, senátory, členy vlády a šéfy ústředních orgánů státní správy. Dále budou muset přiznání podávat  předsedové Úřadu pro ochranu osobních údajů, Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a Energetického regulačního úřadu, členové Rady Českého telekomunikačního úřadu, bankovní rady České národní banky, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a představitelé Nejvyššího kontrolního úřadu.

"Ostatní skupiny tento návrh vyjímá z režimu tohoto zákona," uvedl senátor za ODS Jiří Oberfalzer.

 

Právě se děje

Další zprávy