Ředitel Kocábovy nadace byl odsouzen kvůli dluhům státu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
6. 6. 2009 17:30
Vavřinec Hutka nedávno vystřídal v čele nadace Jakuba Patočku
Foto: Naďa Straková

Praha - Ministr Michael Kocáb si k vedení své nadace, která každoročně rozděluje miliony korun, vybral člověka, který byl před několika lety odsouzen za hospodářský trestný čin. Na jeho majetek je nyní uvalena exekuce.

Ředitelem nadace se před několika týdny stal Vavřinec Hutka, jenž vystřídal ve funkci Jakuba Patočku.

Hutka byl po krachu své překladatelské firmy Hutka Agency v roce 2003 odsouzen za to, že za zaměstnance neodvedl dávky sociálního a zdravotního pojištění. Obvinění, že by společnost vytuneloval, ale Hutka odmítá.

"To je holá lež. Byl jsem odsouzen, protože jsem byl napsán jako jednatel. Peníze jsem zaplatil ze svého. Podmínka už je zahlazená," řekl Aktuálně.cz. Stanovisko ministra pro lidská práva Michaela Kocába se zatím nepodařilo získat.

Hutka: Půjdu až do Štrasburku

Konkurz na Hutka Agency, který byl vyhlášen v roce 2003, stále není u konce. Věřitelé na peníze čekají. Na majetek Hutky je navíc uvalena exekuce kvůli pohledávce ve výši sedm set tisíc korun.

I v případě této pohledávky soudy pravomocně rozhodly v Hutkův neprospěch. Problém byl v tom, že byl zároveň jednatelem i zaměstnancem firmy. Musel proto vrátit odměny, které si jako jednatel sám vyplatil. Neměl svolení kolektivního orgánu společnosti.

Hutka se ale nechce s rozhodnutím smířit, podle něj je nespravedlivé. Má za to, že vracet mzdu, kterou řádně vydělal jako zaměstnanec, by neměl.

"Protože se vše vleče roky, tak mezitím verdikt druhého soudu nabyl právní moci a došlo na exekuci. V současné době čekám na nález Ústavního soudu. Pokud mi nedá za pravdu, půjdu - jako mnozí spoluobčané - do Štrasburku," uvedl.

Patočka: Je to kampaň proti Kocábovi 

Nadace Michaela Kocába dlouhá léta financovala Literární noviny. Letos Kocáb kvůli ekonomické krizi peníze stopl a tím začala současná krize v listu.

O nadaci ministra Kocába se média zajímala i v minulých dnech. Šlo o nezveřejněné výroční zprávy, které nadace pozdě dodala na rejstříkový soud. Hutka už dvě z chybějících zpráv zveřejnil i na internetu, na dalších podle svých slov pracuje.

Jakub Patočka
Jakub Patočka | Foto: Ludvík Hradilek

Za nesrovnalosti je odpovědný tehdejší šéf nadace a zároveň donedávna šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka. Ten přiznává, že neměl na obě funkce dost času a mohl udělat chybu. Jde ale podle něj jen o malé formální nedostatky, ne o problémy v hospodaření nadace.

"V nadaci je vše po účetní stránce v pořádku, má pouze některé administrativní nesrovnalosti na rejstříkovém soudě. A je třeba zdůraznit, že nějaké nesrovnalosti  má velká většina nadací u nás. V tomto případě se jednalo o neuložené výroční zprávy. Ty přitom za všechny roky existují, byť z posledního roku nebo dvou je třeba je ještě doplnit o některé náležitosti," uvedl pro Aktuálně.cz Patočka.

Informace, které se proti Kocábovi objevují, považuje Patočka za součást kampaně. "Takto se zachází s člověkem, který vlastní peníze, a to nemalé, namísto osobního prospěchu použije k veřejnému zájmu. Kdyby si za ně koupil vilu ve Francii, nikdo by ho teď neostouzel. Velká škoda na tom je, že to může odrazovat všechny další potenciální mecenáše," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy