Recept, jak na krizi, představili i Machovi Svobodní

Domácí Domácí
23. 2. 2009 12:13
Nová strana chce zjednodušit pracovní smlouvy
Petr Mach
Petr Mach | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - S protikrizovými plány se v Česku doslova roztrhl pytel.

Ten nejčerstvější představila nová Strana svobodných občanů blízkého spolupracovníka Václava Klause Petra Macha.

Svobodní navrhují, aby došlo k uvolnění podmínek na pracovním trhu, čímž by se mohly změkčit dopady propouštění.

"Potřebujeme pružný trh práce, který zajistí hladké zaměstnání aktuálně volných lidí. Tomu dnes brání byrokracie, zastaralé předpisy a vysoké zdanění," tvrdí zástupci SSO.

Přišli proto s návrhem zákona o svobodné pracovní smlouvě, jakési alternativě k zákoníku práce. Jeho výhodou by podle Svobodných bylo nejen snadnější zaměstnávání lidí, ale i rozvazování pracovních poměrů či zjednodušené zdanění. To vše bez dopadu na příjmy státního rozpočtu.

"Samy smluvní strany se svobodně domluví, zda uzavřou pracovní smlouvu podle zákoníku práce a stávajících daňových pravidel, nebo podle Zákona o svobodné pracovní smlouvě," vysvětlil předseda Svobodných Petr Mach.

Zjednodušené zdanění by podle něj spočívalo v tom, že by zaměstnavatel strhával zaměstnanci ze mzdy a odváděl do státní kasy paušál na pojištění ve výši 30 procent. Nemocenské pojištění by pro změnu bylo dobrovolné tak, jak je to už nyní u živnostníků. Zaměstnanci by neplatili daně, tudíž by neuplatňovali daňové slevy.

Podporu zaměstnání si za jeden z hlavních cílů vytyčil i Národní protikrizový plán z dílny vládního expertního týmu NERV. Alternativní plán představila i ČSSD, která kabinet Mirka Topolánka dlouhodobě kritizuje za údajnou nečinnost.

 

Právě se děje

Další zprávy