Reakce na Rathův projev: Nadaný řečník i konspirátor

ČTK ČTK
7. 9. 2012 14:35
Poslanci si v Rathově řeči všimli náznaků, že by mohl promluvit o financování ČSSD
David Rath v Poslanecké sněmovně.
David Rath v Poslanecké sněmovně. | Foto: Jan Langer

Praha - Někdejší středočeský hejtman a poslanec zvolený za ČSSD David Rath se v kauze svých obvinění z korupce připravuje na dlouhý právní boj.

Po Rathově pátečním projevu v Poslanecké sněmovně to řekl předseda Věcí veřejných Radek John.

Sněmovna v pátek vyhověla další žádosti policie a opět vydala Ratha k trestnímu stíhání. Rath měl možnost své kolegy oslovit, mnozí si v jeho vystoupení opět všimli náznaků, že by mohl promluvit o financování nejsilnější opoziční strany ČSSD.

Rath se před poslanci vrátil ke svému červnovému vystoupení, kdy měl možnost hovořit při prvním hlasování sněmovny o jeho vydání. Své tehdejší výroky o financování volební kampaně své někdejší strany nyní odmítl rozvést s tím, že nehodlá být "užitečným idiotem" nynější vlády a poškozovat levicové strany před nadcházejícími volbami.

Řečník David Rath

"Já bych řekl, že prominentní poslanec v jeho pozici ví vždycky něco," komentoval jeho výroky předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Rath je podle něj jeden z nejnadanějších řečníků celého českého Parlamentu. Jeho konspirační teorie, v nichž o sobě hovořil jako o "vězni vlády", za jehož uvěznění prý může ministr vnitra Jan Kubice, však podle šéfa TOP 09 nedodávaly jeho vystoupení na důvěře.

Premiér Petr Nečas (ODS) nechtěl Rathovo vystoupení ani jeho kontroverzní pasáže příliš komentovat. "V takové velmi ošemetné životní situaci každý postupuje tak, jak uzná za vhodné s tím, že se snaží svou situaci zlepšit nebo obhájit," podotkl s tím, že obviněný může v zájmu své obrany i lhát.

Podle lídra VV Johna vyzněla Rathova slova o financování jako jasné obvinění sociální demokracie. John, který je členem mandátového a imunitního výboru, na němž Rath vystoupil v pondělí, také uvedl, že poslanec se připravuje na dlouhou právní bitvu a je ochoten se nakonec odvolat i k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Jedinou obranou vlády proti Rathově taktice stavět se do role mučedníka podle Johna bude, když policie poctivě vyšetří i kauzy jako nákup letadel CASA pro českou armádu či předražených zakázek v době českého předsednictví EU.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) se přiznala, že celý Rathův projev příliš pečlivě nesledovala. "Zdálo se mi, že celým tím projevem, tak jako u toho prvního před několika týdny, zaznívala hlavně hluboká ublíženost," míní.

Je to podle ní pochopitelné, těžko prý však takovému postoji věřit ve chvíli, kdy exhejtmana policie dopadla přímo s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Peake si také nebyla jistá, zda Rathovy náznaky o financování ČSSD jsou vzkazem dovnitř této strany, či součástí jeho obžaloby údajně nekalých praktik vlády, která jej v jeho interpretaci dostala za mříže.

Podle předsedy strany NS-LEV 21 Jiřího Paroubka Rath v projevu shrnul argumenty, kterými naprosto rozbil policejní konstrukci vedoucí k obvinění v kauze údajné korupce kolem rekonstrukce zámku Buštěhrad.

 

Právě se děje

Další zprávy