Rathovi hrozí další pokuta, Bendla označil za "idiota"

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 10. 2011 14:51
Hejtman řekl o nynějším ministrovi zemědělství, že posloužil jako "užitečný idiot"
David Rath.
David Rath. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Poslanec a středočeský hejtman David Rath (ČSSD) se bude opět zpovídat před mandátovým a imunitním výborem sněmovny.

Rath bude poslancům vysvětlovat svůj výrok o nynějším ministru zemědělství Petru Bendlovi (ODS). Hejtman na zářijové schůzi dolní komory v souvislosti s privatizací krajských nemocnic zaspekuloval o tom, že Bendl posloužil svým spolustraníkům jako "užitečný idiot".

Bendl následně podal výboru podnět k zahájení disciplinárního řízení s Rathem. Jeho členové záležitost posoudí příští týden ve středu.

Ostrá slova zazněla při jednání o koaličním návrhu na zrušení zákona o neziskových nemocnicích. Rath v debatě kritizoval privatizaci krajských nemocnic za jeho předchůdce Bendla.

"Já se mohu ptát, pane Bendle, prostřednictvím předsedající, dali vám z toho něco? Nebo jste tady posloužil svým stranickým soudruhům jako svého druhu užitečný idiot, kdy jste jim předal majetky za desítky milionů korun?" tázal se Rath. Podle Bendla takové urážky nepatří na půdu dolní komory.

Středočeský hejtman už v minulosti dostal desetitisícovou pokutu za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

 

Právě se děje

Další zprávy