Rath: Ten holohlavý ministr vše zkazí

Redakce DOM
18. 10. 2006 11:20
On line - Šéf zdravotního výboru ve sněmovně David Rath (ČSSD) usedl v redakci Aktuálně.cz k počítači a začal odpovídat na otázky čtenářů.
Soustředění před monitorem.
Soustředění před monitorem. | Foto: Jiří Kropáček

Sociální demokraté se chystají na další střet se svým největším soupeřem, Občanskou demokratickou stranou. O víkendu se konají komunální a senátní volby.

Také David Rath má s ODS několik "nevyřízených" účtů. Od úplně osobních (vzpomeňte na pohlavek, který dostal od bývalého prominenta ODS Miroslava Macka) až po profesní: nový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v úřadu, kterému předtím velel právě David Rath, nenechává kámen na kameni.

Jedna z otázek na Ratha právě zněla, jak hodnotí svého nástupce: "Ten holohalavý chplapec všechno zkazí... - to je parafráze, bohužel je v zajetí Ratha a mimo negace všeho, co jsem dělal, se zatím na nic nezmohl," napsal Rath.

David Rath přišel do redakce na desátou hodinu. Rozhodl se, že osvé dpovědi bude zapisovat sám. Zde si je můžete číst:

Odpovězeno: 18. 10. | 10:04Autor: anonym

Otázka: Krásný den pane Rathe, líbil se mi Váš postoj ke zdravotnictví, a proto doufám, že budete bojovat a nenecháte se vyšachovat ze hry.

David Rath: Děkuji,podpora vždy potěší, budu se určitě snažit vydržet

Odpovězeno: 18. 10. | 10:05Autor: Jelen

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jestli víte, kde se nachází obec Bohdalec?
Děkuji a přeji hezký den.

David Rath: Proč? Mam se tam jet podívat???:)

Odpovězeno: 18. 10. | 10:05Autor: jirka

Otázka: znate vic arogantniho cloveka nez jste vy ?

David Rath: Ano, třeba Václava Klause

Odpovězeno: 18. 10. | 10:07Autor: Martin

Otázka: Dobrý den, řízení resortu zdravotnictví je o penězích, vy ale nemáte o makroekonomii zdravotnictví a pojistné matematice ( zatím ) ani potuchu, pracujete na sobě nějak v této oblasti? Přeji pěkný den a spokojenost v osobním i pracovním životě.

David Rath: Proč myslite, že o těchto věcech nemam ani potuchu? Připadá mi, že spíše pan Julínek se svými individuálními účty nemá o pojistné matematice moc informací, zdravotnictví je totiž z pohledu pojistné matematiky obastní, kde se pojistné riziko blíží 1,0.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:07Autor: Eduard Klamka

Otázka: Zaplatí stát za státního zaměstnance (např. úředníka na ministerstvu s platem 30 000,-Kč) stejně vysoké zdravotní pojištění jako musí zaplatit normální zaměstnanec se stejně vysokým platem?

David Rath: Ano

Odpovězeno: 18. 10. | 10:09Autor: Ewin

Otázka: Jak si můžete být jistý, že jste dělal na MZ dobré věci?Mnoho mých známých doktorů(i nedoktorů) volilo ODS jen kvůli Vám.A to mnozí byli zapřísáhlí antipravičáci. Nepřijde Vám že jste ČSSD poškodil?Když Vás slyším v TV,jen se směji jak někdo může říkat něco takového.(volím a vždy jsem volil ODS)

David Rath: Tak znám desítky lékařů s právě opačným názorem, pokud někdo ví o něco o pozadí fungování zdravotnictví, tak mě prakticky ve 100% dává za pravdu. Pokud jste voličem ODS, tak jste určitě spokejn s tím, že jsem ČSSD poškodil, ale z vašich slov je cítit opak, není to trochu protimluv?

Odpovězeno: 18. 10. | 10:12Autor: lékař z karlových varů

Otázka: pane doktore, přeji hodně zdraví a pevné nervy v boji s ODS .Černé
předpovědi stran KV nemocnice se naplňují ,lidé jsou nejistí, nové vedení po "transformaci nemocnice na as." vyvíjí kroky ne v zájmu zaměstnanců, plánované platy lékařů od ledna 2007 jsou 149OO Kč brutto.Držte se.

David Rath: Vy se také držte, jsem skutečně dost nešťstný z toho co se ve vašem kraji s nemocnicemi děje, vnímám to jako velké ohrožení zdravotníků a jejich pacientů. Konečně i došlo na má slova, což mě vůbec netěší. Poslanec za ODS Patera, velký to zastánce privatizace karlovarských nemocnic, když byl raněn mrtvicí se hned nechal odvést do státní fakultky i když každý jiný "karlovarák" s touto diagnosou nemá na "fakultkuů nárok. To je příklad pojetí světa dle politiků z ODS...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:13Autor: anca

Otázka: Jste ten nejvetsi vůl z politiku ktereho znam!!!posral jste vsechno co jste mohl to vam jde nejlip

David Rath: Škoda, že vás neznám, mohl bych vás otitulovat stejně...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:14Autor: Honza

Otázka: Před časem jset řekl, že je Vám "JEDNO, že Váš otec byl agentem StB".
Skutečně si myslíte, že není žádný rozdíl mezi slušným člověkem a estébákem?
Díky.
Honza

David Rath: Nevím o tom, že by můj otec byl agentem StB. Vím o tom, že můj otec byl a je skvělý doktor. Škoda, že vás neznám, abych vám mohl tlumočit své hodnocení úžitečnosti a přínosu vaší osoby pro druhé a srovnat to s výsledky práce mého otce. často totiž kritizují ti co nedokázali pro druhé udělat, ale vůbec nic.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:16Autor: Liskova Petra

Otázka: neni konecne na case zavest system, kdy pacient navstevu u lekare plati, dostane fakturu a tu mu pak proplati zdravotni pojistovna. Vyhody jsou zrejme- pacient vi co je uctovano, lekar neni ve forme prosebnika a pojistovny by se konecne orientovaly na zakaznika, odpadne tim i rada zbytecnych navstev

David Rath: Dnes nemusíte dostat fakturu a jít do pojišťovny si ji proplatit, vše se může odehrát za pomoci platební karty a mezibankovních převodů. Mám na to i projekt. Zajímavý systém, který by byl v ČR použitelný.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:17Autor: Ondřej Pech

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak to vypadá s dotací státu FN Motol na pokračování rekonstrukce dětské části nemocnice po dokončení právě rekonstruovaného křídla C. Kdy se o tom bude hlasovat v PSP ČR a zda-li máte vyjednanou podporu. Děkuji s pozdravem O.

David Rath: Je to součástí státního rozpočtu na rok 2007 a doufám, že podporu získáme, dětská nemocnice Motol je v zoufalém technickém stavu.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:18Autor: Jeenda

Otázka: Má Vás vůbec někdo Rath??Já myslím že kromě Paroubka nikdo.

David Rath: Ale to jste dost naivní, že se tak ptáte. Příště zkuste trochu víc přemýšlet než něco plácnete.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:19Autor: Ladislav

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak se díváte na na dosavadní práci Tomáše Julínka na postu ministra zdravotnictví? Co odsuzujete a s čím naopak souhlasíte? Děkuji

David Rath: "ten holohalavý chplapec všechno zkazí..." - to je parafráze, bohužel je v zajetí Ratha a mimo negace všeho co jsem dělal se zatím na nic nezmohl.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:21Autor: HD

Otázka: Co říkáte na derathizaci na ministerstvu zdravotnictví?
Čekal jste to poté, co jste dosazoval jako na běžícím pásu své kamarády a známé (např. z LOKu) na nejrůznější funkce a posty?
Inu každá akce vyvolá reakci, to je známý fyzikální zákon .....

David Rath: A pak zase nastane dejulinkizace... za týden" měsíč, či rok? Máte pravdu, že každá akce vyvolá reakci a tak dále a tak dál...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:23Autor: XXL

Otázka: Vážený pane doktore, může se stát, že vedení nějakého Kraje vytvoří z nemocnice "akciovku" a pak politickým rozhodnutím převede část akcií na soukromý subjekt? Je nějakým zákonem oštřeno, že by se to stát , ani teoreticky nesmělo?

David Rath: Je to dokonce i dost pravděpodobné, kraje vytvořily a.s. za 2 mil a některé na ně převedly budovy a pozemky za stovky milionů či miliardy.Stačí, když zastupitelé odsouhlasí prodej akcií za dva miliony... - legální vytunelování původního státního majetku. Nelze tomu zabránit, jen spoléhat na zbytky slušnosti krajských zastupitelů z ODS, kteří všude vládnou.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:25Autor: Vojta

Otázka: Hezký den pane Rathe, po pročtení Vaší sebeoslavné knihy a zamyšlení nad Vašim mluveným projevem jsem došel k závěru, že jste narcista. Zajímalo by mě, jak vnímáte sám sebe, zda se považujete za skromného člověka nebo mi dáte za pravdu. Předem děkuji za upřímnou odpověď.

David Rath: Skromným člověkem určitě nejsem, osobně také nevidím na "skromnosti" zase nic tak zvláště pozitivního. Jistě ale nečekáte, že se označím za narcistu...:)

Odpovězeno: 18. 10. | 10:25Autor: Ladislav Severa

Otázka: Chcete mě

David Rath: a to jako na co ?: )

Odpovězeno: 18. 10. | 10:27Autor: Dana

Otázka: Není Vám líto, že jste teď bezvýznamný politik? Politici jsou u nás nejméně respektovaná profese. Jak snášíte svůj propad na dno společnosti? V očích veřejnosti jsou tak politici vnímáni.

David Rath: Každou pozici co v životě prožívám, zastávám, vykonávám dělám rád a co možná nejlépe...:)

Odpovězeno: 18. 10. | 10:28Autor: Jirí F., Brno

Otázka: Dobrý den pane doktore. Budete i nadále aktivní v politice v rámci ČSSD? Nebo se vrátíte zpět k lekařské praxi? Tam jste asi lepší. Ale bude lepší, když zůstanete v politice ČSSD. Aspoň ještě pár % ztratí .

David Rath: Dělám dál svoji profesi internisty a udělám vám radost a splním vaše přání - zůstanu dál v politice v ČSSD...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:29Autor: Bullet

Otázka: Vážený pane doktore,kdy vrátíte pohlavek hulvátovi a nevychovanému Mackovi?

David Rath: Nevrátím, v okamžiku, kdy mě opět napadl v tváří v tvář dostal "co proto", ale není mým zvykem se fyzicky mstít.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:32Autor: Mirek

Otázka: "Proč jste mstivý?" "Proč je ve vás taková nenávist a závist?" A naposledy: "Opravdu máte čisté svědomí, vy jako bojovník proti korupci, na toto téma ve Vašem případě bych sdělil, pravdu asi máte krátkou paměť.?"

David Rath: Nejsem mstivý, jen zastávám filosofii, že každému máte vrátit přesně to co učinil on vám, vůbec nikoho nenenávidím, k těm co kritizuji nemám vůbec žádné emoce natožpak nenávist, jsou mi z emočního hlediska úplně "volní" a také nikomu vůbec nic nezávidím. Budete se divit, ale i pan Macek je mi z emočního pohledu lhostejný. Nestojí totiž za jakoukoliv emoci. Nevím jak jste na takové nesmysly přišel.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:34Autor: Adolf

Otázka: Proč jste jako ministra naděla všude jen chaos a dosadil do všech postů své neschopné kamarády např. Sojku do čela SÚKL. Sojka o problematice nevěděl lautr nic a zanechal za sebou u Svaté Anny mnohasetmiliónovou sekyru. Proč jste na tyto posty nevypsal řádné výběrové řízení?

David Rath: Pane Adolfe, už z otázky je vidět, že plácáte nesmysly, dr. Sojka v životě u sv.Anny snad ani nebyl. Něco si o věcech skutečně zjistěte a pak čintě soudy, takhle vypadáte jako hlupák...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:36Autor: Bláhová

Otázka: Zdravím!
16.10.2006 mi napsala lékařka Vaxigrip. Včera po 16. hodině v lékárně v Thomayerově nemocnici mi tento recept nevzali, že netvoří registr. Co mám dělat? Musí lékárna recept přijmout? Platí 7 dní. Děkuji za odpověď.

David Rath: pokud vím, tak je nový chřipkový virus a proti němu firmy vyráběly letos nové vakcíny a proto je určité zpoždění. Pokud si lékárna nevzala záznam a nenajdete žádnou jinou lékárnu, pak asi nezbyde nic jiného, než tak za dva až tři týdny znovu vyhledat lékaře. Chřipková epidemie zatím nehrozí a proti nyní častému nachlazení vás žádná vakcína neochrání - chce to čepisi a šálu:)

Odpovězeno: 18. 10. | 10:38Autor: tomm

Otázka: Neznám nikoho, kdo má horší povahu než Vy, kdo tolik uškodil zdravotnictví a této zemi jako vy a chtěl bych Vám poděkovat, že jste jeden z pilířů propadu Sociální demokracie mezi strany ultras pro myslící lidi nevolitelné, KOlik trestních oznámení jste podal, a kolik jich je na Vás ?

David Rath: Vy toho ale víte, závidím vám vaši jistotu, milý zlatý, v baště ODS Praze jsem získal 20 tisíc osobních preferenčních hlasů a jsem tím 6 občany nejlépe ohodnocený politik z ČR, kterých na obdobných pozicích kadidovaly tak dvě stovky.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:39Autor: Jana

Otázka: Kolik procent jste ve volbách sebral ČSSD svým hulvátským chováním a mstivotí a závistí? Prosím o Váš odhad. Je evidentní, že ČSSD to projela zejména kvůli Vašemu neslušnému chování. To je pravděpodobně důvod proč Vás strčili na pátou kolej. Kolik procent ?

David Rath: kdepak na takvé nesmysly chodíte. byl jsem 6 nejlepší v počtu osobních preferenčních hlasů. To, že mě nemáte rád vy ještě nic neznamená...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:40Autor: RNDr. Frant. Nosek

Otázka: Pane doktore,

proč není více podporováno DOBROVOLNICKE CENTRUM v našich nemocnicích? Podpora finanční samozřejmě-dobrovolnicke centrum např. ve známé nemocnici v Praze je velmi chudé (mohl bych i jmenovat).

Za Vaši odpověď předem děkuje a zdraví

F.N.

David Rath: Mohou si poždádat třeba ministerstvo zdravotnictví o finanční grant.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:40Autor: Mic hal

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat na ty vaše životopisy? Jak ej možné že jste lékař s atestacema bez praxe? Jinak ostatni je v poradku - teda nic co by me prekvapovalo. Dekuji

David Rath: Zkuste si něco o mě zjistit, mám zhruba 16 let medicínské praxe. neplácejte hlouposti...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:42Autor: Mladazz

Otázka: Dobrý den,

nechci Vás urážet, jenom říkám svůj názor.Většího pokrytce a populistu jsem kromě velkýho Jirky ještě neviděl.Vaše největší štěstí je, že jste neurazil mou ženu, protože pak by jste teprve poznal pravou stránku našeho zdravotnicví a třeba i něco pochopil a poučil se z toho.

David Rath: Škoda, že vás neznám, třeba bych o vás měl ještě lichotivější názor, než vy o mě. Už jen z vašeho písemného projevu je fakt jasné, že jste skutečně "bedna"...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:42Autor: Anežka

Otázka: Kde se ve Vás vzala pomstichtivost a závist? Kdo to ve Vás vypěstoval? Nebo je to zděněné po papínkovi stbákovi?

David Rath: Ne po vás, má milá...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:42Autor: Axlboy

Otázka: Máte rád pohádky? Znám jednu o poctivém Dr. Rathovi, ale je mi z ní blivno. Co byste mi jako "lékař" doporučil?

David Rath: Znám také jednu o Axlboy a mám obdobné pocity jako vy...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:44Autor: Chefinch

Otázka: Dobry den, mnoho lidi si na Vas stezuje hani Vas a zesmesnuje!Ja s k davu nepridam, myslim ze s lekarniky ste udelal spravnou vec,nicmene chci se zeptat, zda-li existuje neco, co jste za dobu sveho ministrovani chtel udelat a nestihl jste to???Je neco takoveho?

David Rath: Je to poměrně hodně věcí, za těch asi 9 měsíců se dala stihnout jen "krizová" opatření s cílem zamezit propad dluhu VZP. K nějaké trvalejší "kultivaci" zadravotnické soustavy je potřeba několik let práce. Tudíž stihl jsem zalepit "obrovsouů díru v "trupu" lodi našeho zdravotnictví. Ta díra byla schopna jej potopit...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:46Autor: Helena

Otázka: Vážený pan Rathe. Jsem ráda, že mám příležitost Vám napsat. Již 3 roky trpím Crohnovou chorobou. Velice jsem se však zalekla, když jsem si balíček Pentasy kupovala za nehorázné peníze.Tento lék se nedá nahradit,protože má postupné uvolňování.Jak jste to mohl dopustit?

David Rath: Poněkud se mýlíte, že ministr rozhoduje o úhradách všech cca 8 tisíc léků. To dopustil především výrobce léku, dál nevím, zda doplatek na Pentasu je ve všech lékárnách, či zda za to třeba částečně může i majitel lékárny kam jste si pro ni šla atp.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:46Autor: Leos

Otázka: Pane poslance, svym vystupovanim urazite vsechny slusne homosexualy v teto zemi.

David Rath: Vážně a čím?

Odpovězeno: 18. 10. | 10:47Autor: Petr

Otázka: Proč jste švindloval s délkou své praxe? Proč jste podváděl? Považujete podvod za normální? Do novin jste tenkrát prohlásil, že to není podvod? CO jiného to tedy bylo?

David Rath: Proč říkáte takové nesmysly. To se vás stejně nesmyslně zeptám : pane Petře proč kradete?

Odpovězeno: 18. 10. | 10:48Autor: Marie Vlachová

Otázka: Dobrý den.
Ráda bych se zeptala, zda je Vaše hulvátské a arogantní chování přirozené, nebo zda to z nějakého mě neznámého důvodu hrajete. Děkuji Vám za odpověď.

David Rath: Arogantně a hulvátsky se chovám k hulvátům a arogantním lidem...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:52Autor: V. Malá

Otázka: Domníváte se, že arogantní a hulvátské chování je slučitelné s funkcí ministra zdravotnictví ? Domníváte se, že "svérázní" lidé vašeho typu by měli šířit nevychovanost a hrubost ve vysoké politice ?

David Rath: Z otázky je zřejmé nadšení pro ODS - co vy hulváti z ODS, to si fakt myslíte, že druhé můžete beztrestně urážet - ČSSD je Taliban (Nečas), Grosstapo (Bendl), derathizace (Julínek), Vladimír Iljič Špidla (Langer). Je s podivem jak sprostě a vulgárně vystupují politici z ODS, to se vám líbí, ale když si někdo dovolí na hrubý pytel dát hrubou záplatu tak spustíte křik, že je hulvát, arogant a nevychovanec. Druhé budte urážet, zastrašovat, zavírat a likvidovat, ale sami vyžadujete slušnost, ohleduplnost a možná i poděkování za vaše kopance, to jste se milánkové ve mě skara přepočítali, jak vy do mě tak já do vás. ODS si začala a dostane přesně totéž co si dovoluje k druhým.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:53Autor: navětvi

Otázka: Jak snášíte nechutné výpady proti Vaší osobě? Lze vůbec ozdravit zdravotnictví se ziskuchtivími lidmi?

David Rath: Výpady snáším velmi dobře, mrzí mě vždy kritika od lidí, které znám jako slušné a poctivé, ale většinou vykřikují, nadávají a zastrašují individua velmi pochybných kvalit. Na ty se není co ohlížet. Za svoji prvavdou si člověk musí umět stát.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:55Autor: Ed

Otázka: Prosím Vás, dejte na kritiku většiny a běžte už do politického důchodu,politika se dělá pro lidi, ale Vy jste dělal vše pouze pro sebe. Nestydíte se za to Vaše arogantní a nadřazené chování?? Jste taky pouze člověk,nic víc,víte tuhle skutečnost?

David Rath: A vy jako jste ta většina? A co těch dvacet tisíc preferenčních hlasů ve volbách, které mi spouobčané dali, tolik nedali ani vašemu Langrovi, Tlustému, Nečasovi, Římanovi, Kalouskovi, Bursíkovi... To, že nejsem sympatioocký vám a pár lidem ve vašem okolí vůbec nic neznamená. Takový je život, není na světě člověk ten, co by se zalíbil lidem všem...

Odpovězeno: 18. 10. | 10:55Autor: Petr

Otázka: Myslíte si, že je možná v ČR koncepce zdravotnictví založená na masivní propagaci zdravého životního stylu, viz důsledky civilizač. nemocí. Investovat stamiliony a ušetřit miliardy? Děkuji.

David Rath: Určitě ano, je to i povinnost státu takovou kampaň trvale vést, já jsem se o to částečně i snažil.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:56Autor: Evžen

Otázka: Proč jste nařkl praktiky, zubaře a lékárníky z miliónových příjmů? Proč jste o jejich příjmech opakovaně a záměrně lhal? Byla to stranická linie vytvořit obraz ČSSD bojující proti "zbohalíkům". Nebo to byla z Vaší strany jen podlost a osobní msta?

David Rath: protože většina majitelů lékáren jsou skutečně multimilionáři a podstatná část zubařů patří k 10% nejbohatších lidí v ČR.

Odpovězeno: 18. 10. | 10:57Autor: gggggg

Otázka: Přijde vám normální, když se chlubíte veřejně ve svých knihách tím, s kolika zdravotníma sestrama jste měl pohlavní styk?

David Rath: To jste ale četl/a jinou knihu a od jiného autora. Zkuste si ji přečíst znovu a pořádně:)

Odpovězeno: 18. 10. | 10:58Autor: Mirek

Otázka: Pane doktore musím Vám poděkovat. Všichni moji známí, nikdy nepodporovali ODS, bližší jim byla levice, mé argumenty nepomohly, ale Vaše vystupování a vaše denodenní chování je samo přesvědčilo, že nikdy nepůjdou volit levici a daly přednost ODS a jiným pravicovým stranám. Upřímně Vám děkuji.

David Rath: To jsem rád, že jsem vás potěšil...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:00Autor: tairo

Otázka: Co podle Vás vyřešila nucená správa ve VZP? Provedli se systémové úpravy nebo se vše po krátké době vrátí do původního stavu?

David Rath: Nucená správa především rozkryla chyby bývalého managementu VZP a vytvořila prostor pro výměnu managementu, já doufám, za kvalitnější a zkušenější lidi. Víte, že ve stejném prostředí jsou třeba nemocnice prosperující, ale i zadlužené, hodně záleží na manegementu a často neschopnost vedení se omlouvá "systémovými" chybami.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:01Autor: Hanka

Otázka: Dobrý den, pane doktore Rathe,v první řadě Vám chci říci, že jsem si Vás jako ministra vážila, protože jste se nebál jít proti "všem". Chtěla bych se Vás zeptat, zda nám vážně hrozí, že nastanou privatizace nemocnic a některé se budou rušit. A zda zůstanete i nadále členem ČSSD. Děkuji za odpověď a

David Rath: Děkuji, zůstanu určitě nadále v ČSSD,dle mých zpráv skutečně plošné privatizace nemocnic ODS připravuje, myslím, že výsledky uvidíme tak za 5 let a mohou být katastrofální. Je nyní hodně na občanech jak se proti plánu ODS postaví.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:02Autor: David

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je v současné době nějak možné bojovat s lékaři, kteří si píšou výkony aniž by je provedli!?
Předem děkuji za odpověd.

David Rath: Oznámit to vaší zdravotní pojišťovně, ta má kontrolní mechanismy.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:02Autor: radek

Otázka: Dobrý den!
Můžete říci,zda provádíte poradenskou činnost a pokud ano, tak kolik je Váš něsíční příjem z této činnosti?

David Rath: Nyní vedle poslaneckého mandátu provádím jen lékařskou praxi.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:04Autor: Ada

Otázka: Z jakého důvodu jste opakovaně lhal o tom, že pacient si za léky doplatí méně. Myslíte si, že jsou lidi hloupí a že i v těch Vašich nemocničních lékárnách Vám nevysvětlí jak to je? CHodím do lékárny v Motole a bylo mi řádně vysvětleno jak je to s doplatky. Je mi z Vás na blití? Jak můžete tak lhát?

David Rath: ČR je jedniný stát s tak rozsáhlou skupinou bezdoplatkových léků. Jeďte na Slovensko, do Polska či Maďarska a pak mi řekněte, zda vaše žaludeční obtíže trvají i nadále a zda se tam tedy přestěhujete...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:06Autor: Aleš

Otázka: Dobrý den, myslíte, že se ještě vrátíte do funkce ministra zdrav.? Já politiku moc nesleduju a Vás osobně neznám, takže nemůžu hodnotit zda jsou všechny ty ohlasy proti Vám oprávněné či nikoli. Každopádně mi připadá, že jste byl opravdu první ministr, který začal s tím zdravotnictvím něco dělat.

David Rath: Děkuji, samozřejmě, když děláte pořádek a šlápnete třeba prominentním ODSákům na jejich kšeftíky ve VZP či Hutnické pojišťovně - Topolánkovi přispívali na golf atp. či dokonce šlápnete na farmaceutické firmy a lékárníky s distributory, tak proti vám vrhnou desítky milionů se zadáním vás mediálně zničit, udělat z vás hlupáka, aroganta, hulváta... Osud těch co se postaví mocným tohoto světa. " kdo chceš vlasti vděk si získat, přízeň doby nečekej" - nápis na pomníku na Vyšehradě...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:07Autor: redken

Otázka: Jak se Vam spi? Bude hur, casem si o Vas nikdo ani kolo neopre, tak hezkej zivot.

David Rath: Spí se mi velmi dobře, zvlášť mě těší, že vadím lidem jako jste vy...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:08Autor: Mirek

Otázka: K předchozímu článku musím říci dvě věci jak mi je známo, že sdělíte Vám osobně danným a všem známým stylem, že ti lidé jsou asi duševně nemocní. Odpovídám dopředu, že ne.

David Rath: ????

Odpovězeno: 18. 10. | 11:09Autor: Iva

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, proč jste členem právě ČSSD, levicové strany, když za dobu vašeho ministerského období jste se choval úplně opačně . . . udělat co největší škrty?

David Rath: Dostal jsem do zdravotnictví o 10 miliard na víc a škrty jsem dělal jen tam, kde se objektivně nehorázně plýtvá, to je standardní levicová politika. Pravicová politika v podání ODS - populismus slibování - bohatým daně snížíme, chudým přidáme na důchodech, snížíme zadlužení státu....a pak nám také pečení holubi...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:10Autor: Jirka

Otázka: Dobrý den, pane exministře, jaký je to pocit, projít napříč téměř celým politickým spektrem, vystřídat několik funkcí a přesto nikde neuspět. A tuto pouť zakončit v sebedestruktivní ČSSD? Nelitujete toho, že jste nezůstal "obyčejným" lékařem?

David Rath: Váš názor nesdílím a nesdílí ho i miliony spoluobčanů...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:11Autor: Dušín

Otázka: Naprosto souhlasím se snížením marží lékáren.Proč se to neřekne konečně nahlas, že je to nepřiměřené, když ostatní subjekty musí vystačit s 10-15ti procenty??

David Rath: Říkal jsem, že marže lékáren jsou nepřiměřené a také jsem je snížil, proto ty demonstrace a nenávist...To víte, obral jsem je o tři čtvrtě miliardy

Odpovězeno: 18. 10. | 11:11Autor: Vladimír

Otázka: Já si myslím, že jste začal čistit zdravotnictví od příživníků na všech místech a úrovních správně, ale příplatky na mé léky na prokrvování končetin a ředění krve jsou stále vyšší. Co vy na to?

David Rath: Záleží jaké, obdobných léků jsou desítky

Odpovězeno: 18. 10. | 11:12Autor: Romana

Otázka: Prošel jste několika stranami. Všude jste se postupně kvůli svému lhaní a hulvátskému chování změnožnil a zbezvýznamnil. Do jaké strany máte namířeno teď?

David Rath: Do té co založíte, protože vše víte nejlépe a přesně tak jak se odehrálo...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:13Autor: Alexandra

Otázka: Vážený pane doktore, chci se zeptat, jestli zdravotní sestričky a páni doktori maji nejaké kurzy slušného chování ohledně s prací s pacientem. Děkuji za odpoved

David Rath: Nemají, komunikace je stále velmi zanedbanou disciplínou jak na lékařských fakultách, tak na zdravotních školách. Je to velká chyba.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:13Autor: Tom

Otázka: Jste zatím nejschopnějším ministrem zdravotnictví, kterému šlo opravdu o férové řešení situace ve zdravotnictví. Přeji hodně pracovních a osobních úspěchů. Tom

David Rath: Díky za podporu a za to, že jste mým krokům rozuměl

Odpovězeno: 18. 10. | 11:14Autor: Ewin2

Otázka: jak vás mohl popadnout nápad, že lékař (soukromník!!!) může ošetřit tolik pacientů resp. proinvestovat tolik peněz jako minulý rok ve stejném pololetí. Vždyť ti lékaři - soukromníci si chtějí vydělat jako každý jiný podnikatel co nejvíc a vy ste jim to zakázal.Jste komunista!Soukromníky opovrhujete

David Rath: Soukromníky vůbec neopovrhuji, jen jsem vycházel ze zákona o zachování hmoty resp. peněz. zdravotní pojišťovny mají také zhruba stejné peníze na rozdělení. Bohužel tiskárnu bankovek na ministerstvu nenainstalovali.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:16Autor: Karel

Otázka: Jak byste mi prosim vysvetlil, ze ČSSD predvadi ve zdravotnictvi pod vasim vedenim mnohem asocialnejsi politiku, nezli ODS. Nyni nejsou leky na zavazne choroby hrazeny pojistovnou, temito chorobami trpi hlavne duchodci... Nepripada vam poplatek ve vysi dvou piv za kazdy recept od ODS spravedlivejsi?

David Rath: A to si vážně myslíte, že poplatek za recpty odstraní doplatky na léky. Vy jste ale naiva. ten bude samozřejmě navíc. A že ODS není pravicová strana, ale jen nacionálně populistická není žádné nové zjištění, ale fakt. S tím s vámi souhlasím.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:16Autor: Lída

Otázka: Proč jste vytvářel falešný obraz že nemocniční lékaři jsou chudáci a lékárníci, praktici a stomatologové bohjáči topící se v penězích. Každý kdo se vez zdravotnitví pohybuje ví jaká je realita. Proč lžete ?

David Rath: Právě proto, že to je pravda.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:17Autor: petr

Otázka: Prosím info kde seženu očkování proti chřipce, než jste nastoupil do úřadu, tak jsem si ho vždycky kupoval, nyní není, jsem středně těžký astmatik, který po Vašem nástupu do funkce byl šizen na léčbě, co umíte, pozdravujte svých 12 přítelkyň..
DOtaz, kde seženu očkování proti chřipce ???

David Rath: nyní nikde, neb firmy jej nyní vyrábí a dodají jej až budou k dispozici

Odpovězeno: 18. 10. | 11:18Autor: Audrey

Otázka: Dobrý den, pane Rathe. Vlastně se Vás na nic zeptat nechci, jen bych Vám ráda napsala, že jste byl pro mě ministrem s velkým M na začátku. Škoda, že Vám nikdo nedovolil dokončit to, co jste začal. Jak jsem psala v příspěvku níže, mohli jsme jako stát být mnohem dál ( alespoň ve zdravotnictví )!

David Rath: Díky

Odpovězeno: 18. 10. | 11:18Autor: V. Malá

Otázka: Celé Vaše působení na ministerstvu jsem vnímala především jak snahu co nejvíce preferovat firmu Zentiva, kde ve vysoké manažerské funkci působí Vaše dlouholetá životní družka. Jak se to promítlo do jejích příjmů ?

David Rath: Vážně, tak jste to vnímal a to by mě zajímalo na základě jakých faktů a jakých mých rozhodnutí...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:19Autor: Lukáš

Otázka: Pane ex-ministře, nebudu hodnotit vaší profesní neschpnost a nekompetentnost, ale vysvětlete mi jak je možné že s vaším hluboce zakořeněním arogantním a sebestředným chováním, vás nesfackoval někdo již dávno před panem Mackem?

David Rath: Nebudete hodnotit, ale už píšete "neschponý a nekompetentní" už z toho je jasné, že vy jste zase nechytrý...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:19Autor: Dennis

Otázka: Vydal jste několik vyhlášek bez souhlasu legislativní rady vlády a prosadil zákony, které odporují ústavě (např. zákon o neziskových nemocnicích). Máte vůbec ústu k právu?

David Rath: Určitě mám

Odpovězeno: 18. 10. | 11:21Autor: Jan Giselher Sýkora

Otázka: Domníváte se, že je etické pomlouvat a urážet lidi nepodloženými informacemi, např. Miroslava Macka naprosto lživými řečmi o tom, že si vzal svou manželku pro peníze? Podle mě člověk, který lže a rozšiřuje nepodložené informace nemá v politice co dělat, jaký je Váš názor?

David Rath: A on si ji proto nevzal? "Blonďatý klíček ke švýcarskému kontu ODS" - no tak je to jen můj názor a jistě já vám neberu váš pozitivní názor na ODS a vy mi neberte můj na rozhodnutí pana Macka.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:21Autor: Draha

Otázka: Co je teď s tou Vaší konkubínou v Zentivě?

David Rath: A jak se vede tomu chudákovi co se tak ptá?

Odpovězeno: 18. 10. | 11:22Autor: Franta

Otázka: Nikde nejsou vakcíny proti chřipce. Proč jste to nezajistil?

David Rath: To bych je musel uvařit doma v kuchyni...Prostě letos je nový druh viru a výroba má proto zpoždění. Ministerstvo zajišťuje vakciny jen pro lidi z domovů důchodců, což vy asi nejste...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:24Autor: Daniel Šimek

Otázka: Představme si situaci, že se vrátíte na MZ jako nový ministr ve vládě ČSSD. Máme očekávat stejné personální zemětřesení jako v případě MUDr. Julínka?

David Rath: Určitě bych nejprve počkal, zda naše vláda dostane důvěru sněmovny, pokud by ji dostala, pak si julínkovci zabalí věci do uzlíčku a půjdou zpět ke svému soukromému byznysu...- třeba za miliony radit zdravotním pojišťovnám

Odpovězeno: 18. 10. | 11:25Autor: Bohdan

Otázka: Jaké vlastnosti jste zdědil po svém otci stbákovi? Vyjmenujte prosím

David Rath: určitě po vás jsem zdědil slušnost, parocovitost, úctu k druhým...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:25Autor: káča

Otázka: Dobrý den pane Rathe, mohl by jste mi sdělit jak se díváte na doporučení EU k přiblížení socialního a zdravotního pojištění k jednotlivci a tím pádem k osobním účtům. Děkuji

David Rath: Sblížení zdravotního a sociálního pojištění je úplně něco jiného než osobní účty.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:28Autor: Luboš

Otázka: Pane Ráthe už se prosím nevracejte do vlády a pokud možno emigrujte do Mongolska. Tam ty vaše pseudoexperimenty možná skousnou.Tady jste v civilizované Evropě.Děkuji

David Rath: To je pěkný příklad "slušnosti" ODS , předsedu Paroubka jte chtěli vyhostit za Ural, mě do Mongolska. Vskutku demokraté každým coulem. Co vám říká modrá totalita, styďte se chováte se jako bolševici toho nejhoršího zrna. Já oponenty tvrdě kritizuji i zesměšňuji, ale nikdy bych třeba Klause, Topolánka, Béma, Langera, nečase - neposílal do KLDR

Odpovězeno: 18. 10. | 11:30Autor: Martin

Otázka: Dobry den....nemyslite si, ze stavajici situace (i situace pred volbami) je pro nas, obycejne obcany a smrtelniky k nicemu a ze politicke handrkovani, urazky, lobby atd. pro nasi zem nic neprinesou. jen vam politikum?!

diky Martin

David Rath: Neprinesou nic moc ani politikum, ale to je demokracie, pokud jde o výměnu názorů, byť ostrou je to OK. Víte ODS zaplavuje naši zemi jako rakovina organismus - mají prezidenta, ústavní soud, vládu, senát, hejtmany, většinu starostů. Nás chtějí deportovat za Ural - konečně takový plán s českými občany už v minulosti někdo připravoval. Modrý a nenávistný bolševismus nas zcela pohlcuje.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:31Autor: No...

Otázka: Lze ve Vašem životě nalést někoho, komu jste neublížil a koho jste nenaštval ?

David Rath: Vážně hodně chytrá otázka, zkuste vymyslet ještě nějakou a trochu lepší, nikdy není pozdě...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:32Autor: Adam

Otázka: Kolik jste si nahrabal čachry s Tempus Medicorum. Jaký největší úplatek jste v životě přijal?

David Rath: Ha,ha, ha - zkuste ještě tu o Perníkové chaloupce, tu mám taky rád...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:33Autor: Bohumír

Otázka: Pane doktore, setkal jste se někdy s Carnegiho učením? A pokud ano, proč myslíte, že je na naší politické scéně nepoužitelné?

David Rath: Použitelné určitě je, ale záleží na konkrétní situaci a také není použitelné úplně univerzálně.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:33Autor: Rasta

Otázka: Dobrý den, díky monoha opatřením, které jste ve zdravotnictví napáchal, předpokládám, že jedním z míst kam "nesmíte" je lékárna. Kdo a kde vám obstarává léky pro vaši osobní potřebu?

David Rath: Budete se divit, ale zrovna jsem v jedné lékárně kupoval čaj...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:34Autor: Lukeš

Otázka: Je mi líto pane bejvalej ministře že vám pan Macek nedal po tý hubě víc...bohužel si to zasloužíte.

David Rath: nápodobně, kdo komu co přeje, to ho také potkává. zažijete napínavé chvilky. Zkuste být méně nenávistný a věci brát s větší lehkostí, nebo na to dost osobně doplatíte. I na vás čekají nástrahy života a není třeba je pokoušet...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:35Autor: Alfa

Otázka: Víte Vy vůbec něco o zdravotnictví? Pojišťoveneckých systémech? Nebo jste jen takový tlučhuba jak se jevíte?

David Rath: Vůbec nic o těchto věcech nevím, jsem naprostý ignorant co žil dvacet let ve vzduchoprázdnu, o nic se nezajímal a do zahraničí místo stáží jezdil nakupovat cetky. Přesně jste mě vystihl...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:36Autor: Marek

Otázka: Pane doktore,fandim vam a drzim palce!
O nic hure nez jini politici nedelate.
Nedej te se !

David Rath: Díky, každý objektivní pohled se cení.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:37Autor: Iňa

Otázka: Dobrý den,
můj otec si nechal udělat výpis lékařských úkonů u zdravotní pojišťovny a nestačil se divit. Většinu vyšetření vůbec nepodstoupil a ani o nich nevěděl. Jakým způsobem chcete kontrolovat lékaře? Takto by se zřejmě hodně ušetřilo.Přeji Vám pevné nervy.

David Rath: Dost častá zkušenost, bohužel. mají to kontrolovat pojišťovny, chtěl jsem je donutit posílat výpisy přímo lidem domů. To je jeden ze způsobů jak podobným praktiokám čelit.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:37Autor: Zdenek

Otázka: Dobry den pane exministre. Proc jste si jako svuj program v politice zvolil soustavnou destrukci naseho zdravotniho systemu?

David Rath: A jak jste na takovou hloupost přišel? Asi na školení ODS...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:38Autor: Jarda

Otázka: Moc Vám fandím, abyste zůstal co nejdéle ve vysoké politice. Nebýt Vás, jsem přesvědčen že by letos ve volbách ČSSD s přehledem zvítězila. Vydržte, pane doktore !

David Rath: Určitě ano, letos dosáhla nejlepší volební výsledek a bez mé osoby dy dostala rovných 100% hlasů, jste neuvěřitelně bystrý pozorovatel...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:39Autor: Bingo

Otázka: Takový chaos jako jste nadělal Vy se už nikomu nepovede udělat. Alespoň v nečem jste vynikl. Jako lékař jste stál za prd, jako funkcionář LOKu a posléze ČLK jste také vyhořel, ale z nadělání chaosu máte za 1.

David Rath: A co vám ještě řekli na partajním školení ODS o mé osobě, to jste si z toho zapamatoval sakra málo, budete muset k Julínkovi na přezkoušení, partajní školení ODS se nesmí brát na lehkou váhu! styďte se!

Odpovězeno: 18. 10. | 11:40Autor: láďa

Otázka: Co říkáte na to že pan Julínek je x krát lepší a kompetentnějí ministr než vy? Asi vás to musí štvát že. Proč je po vašem odchodu zdravotnictví zase na vzestupu?

David Rath: zdravotnictví není na vzestupu! Julínek jej za čtyři týdny celé úplně vyřešil, vše je OK a bez problémů, svět nám závidí génia a já zalezu pod zem...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:43Autor: Tom

Otázka: Pane ex-ministře, kdy nakonec národu představíte svoji koncepci zdravotnictví? Jako ministr jste na to nemněl čas?
Jinak děkuji Vám, že jste šli do politiky. Nebýt Vás, celkově bych se na volby vykašlal (samozřejmě jsem nevolil socdem).

David Rath: Přečtěte si program ČSSD, tam je i zdravotnictví. Jsem rád, že jste šel k volbám, byť nevolil ČSSD, třeba příště až pochopíte oč tu běží...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:44Autor: Marek Trval

Otázka: Dokázal byste se vůbec uživit normální odbornou lékařskou praxí bez účinkování v politice, včetně všech svých různých "bokovek" (např. LK, LOK, apod.)? Pokud ano, proč tak již opět nečiníte?

David Rath: určitě a mnoho let jsem se doktořinou i živil a počítám, že i nadále budu. Asi pro vás nepochopitelné, ale politika mě baví, je to něco jako hobby.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:45Autor: Jarek

Otázka: Preji dobry den pane doktore. Predevsim Vam chci podekovat za Vasi odvahu delat nepopularni kroky a hlavne alespon neco se zdravotnictvim delat. Otazka: je nejaka moznost postihu "lekare", ktery svym zanedbanim pece prehledne rakovinu a ta nasledne vede k umrti, protoze byla odhalena jiz pozde? Diky

David Rath: Stížnost na lékařskou komoru, či žalobou u soudu, kde se můžete domáhat i odškodného, je možné podat i žádost krajskému úřadu k prošetření postupu lékaře

Odpovězeno: 18. 10. | 11:46Autor: pakoss

Otázka: Jsem lékař stejně jako vy, jsem rád že již konečně nejste ministrem kvůli Vašim krokům, které jste udělal. Nepřipadá Vám, že jste často příliš arogantní a neuctivý, myslíte, že se sluší prezidenta nazývat "vrtošivým staříkem". Přijde mně to minimálně velice nevkusné!

David Rath: Pravda je pravdou , byť by se mohla jevit jako nevkusná...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:46Autor: Dvořák

Otázka: Co byste řekl názoru, že jste byl naprosto nejzoufalejší a nejméně kompetentní minstr zdravotnictví od r.89, který pouze destruoval to co fungovaslo a skutečně nevyřešil jediný problém zdravotnictví.
Co byste řekl názoru, že jste v Praze poškodil soc. demokracii ve volbách?

David Rath: Ne od roku 89, ale za posledních 100 let, tuto informaci jste si na školení ODS špatně zapsal! Dávejte příště lepší pozor!

Odpovězeno: 18. 10. | 11:50Autor: Miksík

Otázka: Dobrý den,
Chtěl bych se Vás zeptat jak vidíte nejhorší možný scénař budoucnosti ve zdravotnictví pokud se ods udrží u moci.Skutečně je to tak hrozné ,že budeme platit téměř za vše? děkuji Vám

David Rath: myslím si, že to může být ještě horší než píšete. ODS totiž má tendenci pomáhat těm nejbohatším, tedy snášet na co největší hromadu. Tedy mnoho nemocnic se zprivatizuje s nejistým výsledkem, individuální účty přinesou miliardy bankám, ze systému poplynou peníze nejbohatším zahraničním farmaceutickým společnostem a budou to muset zaplatit lidi tím, že ubude hrazených léků. nakonec to dopadne jako s privatizací průmyslu dle ODS - budeme z daní odkupovat zkrachovalé a vytunelované nemocnice...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:50Autor: Iva

Otázka: fackovali Vás doma když jste byl malý a nebo to přišlo až s věkem?

David Rath: Vás doma fackovali? My jsem dost kulturní rodina, ne primitovové jako u Macků...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:51Autor: pepa

Otázka: MZ je nejsložitější obor. Přeto si myslím, že jste funkci MZ vzal za správný konec. Doufám, že se MZ ještě vrátíte a uděláte
pořádek.....

David Rath: děkuji, není o co stát, byl to pobyt na střelnici v pozici terče, ale určitě se mi podařilo zastavit rozvrat a bankrot VZP.

Odpovězeno: 18. 10. | 11:51Autor: Kentán

Otázka: Jste rád že jste ráth?

David Rath: Co myslíte, zkuste příště něco méně infantilního...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:52Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda bude od ledna 2007 tedy platit změna odvodů nemocenské, jsem malý podnikatel a je to pro mě docela důležité. Děkuji za odpověď.

David Rath: Myslim si, že ne, novela zákona je již projednávána sněmovnou

Odpovězeno: 18. 10. | 11:55Autor: AngelWithnoutWings

Otázka: Příjemné dopoledne.Byl jste super!!!Hrozně jsme vám fandili...Jaký názor máte na ODS?Děkuji.

David Rath: ODS - ani pravicová, ani levicová, ale nacionálně populistická strana s výraznými prvky bolševizmu, nenávisti a nesnášenlivosti vůči všem a všemu s jiným pohledem na svět, se silným akcentem na klientelismus až vytváření mafiánských struktur a s preferencí kapitalistického podnikání s ručením státu a se zajištěným ziskem z veřejných rozpočtů

Odpovězeno: 18. 10. | 11:56Autor: Jitka

Otázka: Řádně si platíme zdravotní pojištění, jak je možné, že mne v červnu přeobjednali na září.Stále nebyly podepsány smlouvy se ZP. Mě jako pacienta nezajímají problémy ZP, proč včas nereaguje ministerstvo na změny a vše se tak táhne.

David Rath: K odpovědi bych potřeboval víc informací, pokud chcete odpověď, pak mi prosím problém podrobněji popiště a pošlete na můj e-mail

Odpovězeno: 18. 10. | 11:56Autor: zaloudek

Otázka: Dobrý den,jediné, co vám ještě chci říct je Apage Satanas! Táhni,ty mamonáři!

David Rath: Sancta simplicitas - tedy svatá prostoto...

Odpovězeno: 18. 10. | 11:58Autor: dotaz

Otázka: od byvaleho spolozaka lekare, nyní clena LOKu, me prisla SMS s vyzvou, aby clenove LOKu podporili Davida Ratha v dnesni diskuzi na aktualne.cz - ma to byt formou pozitivnich dotazu a nahravek na smec, tak aby dotazy ostatnich nevyznely jednoznacne negativne. Co to ma byt? Není to nefer manipulace?

David Rath: Jednat o tom ani nevim, pokud to tak je, tak kolegum lekařum děkuji. zatím to spíš vypadá, jako diskuse s politruky z ODS. Tak nevím, zda místní důvěrníci ODS také neagitovali.

Odpovězeno: 18. 10. | 12:01Autor: Martina

Otázka: Dobry den,
rada bych vyridila vsem,komu se nelibi p.Mudr.Rath a jeho sprava nemocnic, tak at se jde lecit do nektere z nemocnic pod vedenim kraju, tedy ODS.Napr.Oblastni nemocnice Kladno.
Skoda, ze jste nemel vic casu, dokoncit to, co jste zacal.
Dekuji

David Rath: Díky, víte ti nejskalnější z ODS sice privatizují a vychvalují jak to na krajích ODS vede, ale když sami onemocní tak peláší do státní fakultní nemocnice viz Patera, nebo Talmanová. Kdyby tak šlo zařídit, aby se o všechny ty "svazáky" z ODS šířící nadšení z privatizace špitálů museli postrat jen v těch co už zprivatizovali. Hoši a děvčata z ODS by se třeba přiučili ruštině, arabštině, či rumunštině a to bezplatně během hospitalizace a zažili by si, jak se na jejich tělíčkách realizuje legitimní podnikatelský zisk...

Odpovězeno: 18. 10. | 12:03Autor: František MIčka

Otázka: Pane poslanče, co považujete za cíl vaší - ČSSD a Vaší - politiky? Zatím se zdá, že českou společnost chápete jako prostředek a nikoliv jako cíl.

David Rath: velký omyl. Je mi líto, že to tak vypadá. ČSSD chce standardní demokracii západoevropského střihu po vzoru rakouska, německa ,Švédska. Tedy sociálně tržní hospodářství s velkou mírou sbčanských a osobních svobod. Ne nenávistnou a nesnášenlivou modrou bolševickou totalitu s bohatými tuneláři a utlučenými a zastrašenými občany.

Odpovězeno: 18. 10. | 12:06Autor: František Kolbel mladší

Otázka: Odborni lékaři se shodoují, že z pohledu lékaře i pacienta, byly vaše kroky velmi fundované. Váše vystupování v médiích hodnotím jako velmi arogantní. U laické veřejsnosti jste se stal nepopulárním. Sebehoršímu nástupci s dobrým mediálním poradcem jste "nahrál na smeč". A co naše zdravotnictví

David Rath: Pěkný rozpor - fundované kroky vedoucí k obecně prospěšnému cíli, ale arogantní vystupování... Chcete ministra co si všechno nechá líbit, ale nedokáže s nepořádky nic udělat, nebo spíš "ranaře" co se nebojí a ví jak na to a má i výsledky. Přemýšlejte, kdo na mých krocích vydělal a kdo prodělal a co je v zájmu drtivé většiny a co v zájmu různých lobby. Život zachraňující medicína není byznys!

Odpovězeno: 18. 10. | 12:07Autor: já

Otázka: Jaké jsou Vaše další plány až se dostanete znovu na Ministerstvo zdravotnictví?

David Rath: Záleží na jak dlouho. Mám rozmyšlené jak kroky v horizontu týdnů a měsíců tak v horizontu let, ale to je na několik desítek stran.

Odpovězeno: 18. 10. | 12:10Autor: soukromý lékař

Otázka: Pane kolego, co bylo příčinou té Vaší proměny, která obnáší: 1) příklon k levici 2) snaha o ekonomickou likvidaci soukromého sektoru ve zdravotnictví a lobování jen za státní lékaře ve státních/fakultních nemocnicích 3) nestandardní chování - urážky všech, kdo s vámi nesouhlasí Proč?

David Rath: 1. stálé strvání na názoru, že Česká republika má jít cestou standardní západní demokracie, ne experimentů, ne jít na ruku monopolům a různým vyčůryným lobbby
2.nikdy v minulosti soukromý lékaři nedostali tolik přidáno jako za mě a také dostali smlouvy s pojišťovnami na neurčito - opakujete některá kliše anižbyste se nad nimi zamyslel
3. urážít ty co urážejí mě

Odpovězeno: 18. 10. | 12:11Autor: mkz

Otázka: dobrý den,
jaký je váš názor na čistky na ministerstvech, vládou , která nedisponuje "důvěrou" a jak hodnotíte odmítavý postoj prezidenta k možnosti sestavení vlády vaším předsedou?
Mrzí mě celková nekultivovanost českého nejen politického prostředí a máte mpji stoprocentní podporu..

David Rath: je to znak nedemokratičnosti, skolnů k bolševickému chování, nenávisti a frustrace, ale i nízkého sebevědomí takové vlády. nevěří ve svůj úspěch a tak se chtějí jen pár lidem pomstít. Nízké motivace by měly lidem otevřit oči - je to vláda pro lidi či jen vláda ůloupeživých baronů" co na chvilku obsadily zámek?

Odpovězeno: 18. 10. | 12:15Autor: david

Otázka: Dobrý den pane Rathe, mohu se Vás zeptat, co konkrétně Vám vadilo na vládě pana Topolánka?

David Rath: Vláda by měla jít pro důvěru co nejdříve a ne čekat zbaběle na poslední den a tím si ještě užít limuzín atd. Vláda si má domluvit podporu ve sněmovně a ne se tvářit "po nás potopa" a vyhazovat kde koho, lhát (viz spor Tlustý Janota), zametat své trestné činy pod koberec (Langr), zenužívat polici k politickému boji - říkali Grosstapo a co tak LangerStazi??? a to ani nemluvím o tom, že jsou tam různí Dalíci co inspiraci vidí v nacistických zločincích. Snad to někomu otebvře oči.

Odpovězeno: 18. 10. | 12:16Autor: Lenka

Otázka: Tempus, editorial 3/2001:Náš cíl - bohatý lékař, autor David Rath: Medicína je dnes především byznysem, který je na rozdíl od ostatních povolání modifikován a zjemněn humánními principy. Co Vy na to?

David Rath: tak to je, na článek si pamatuji a popisuje realitu. To neznamená, že realitu nemůžeme chtít poněkud změnit, že? Ba naopak. Pravdivý popis stavu je prvním krokem k nápravě.

Odpovězeno: 18. 10. | 12:17Autor: Pan_Jan_83

Otázka: Dobrý den je škoda že jste musel odejít.Líbil jste se mi jako člověk a moc jste u mně stoupl při reakci na agresivní uder p.Macka
Ta sebekontrola byla ůžasná a zachoval jste se na 100% jako vzor a za to si vás moc vážím.A to jsem volč ODS.Bylo to těžké se ovládnout?

David Rath: Docela ano. Škoda, že volíte ODS, i když já jim také před více než deseti lety věřil, třeba prozřete jako já. Není to slušná pravicová strana, třeba se snad i změní ...

Odpovězeno: 18. 10. | 12:18Autor: Vladimir Mika

Otázka: Pane Doktore,
cim si myslite, ze lidi tak provokujete. Podle toho co vim z medii tak se mi vase kroky jevi jako rozumne. Skoda, ze jste Mackovi nevrazil jednu do nosu.

David Rath: Děkuji, ale můj styl není se veřejně prát i když se nebojím...

Odpovězeno: 18. 10. | 12:19Autor: Ajka

Otázka: Přeji hezký den! Co lze dosud číst v příspěvcích - jsou výplody chorých mozků. Zdravotnictví jako takové není ministr ale lidi, co v něm pracují.Všichni se na tom systému přiživují jak to jde! Byl jste žralokem, co zvířil vodu. Hodně štěští a houš milenek!Ať závidí, trubci impotentní...

David Rath: Děkuji

Odpovězeno: 18. 10. | 12:20Autor: lekar

Otázka: Co vy si dovolujete k prezidentu Klausovi je neslýchané.... Máte vůbec respekt před úřadem prezidenta, ať jím je kdokoli?

David Rath: Mám respekt před kvalitními a morálními lidmi, ne před úřadem. Před Goltwaldem také žádnou úctu nemám a byl také prezidentem...

Odpovězeno: 18. 10. | 12:22Autor: petr

Otázka: jaké řešení byste preferoval v této nastalé patové situaci?

David Rath: Kompromisní dohodu, v kulturní demokracii je to běžný instrument, ale to se nesmí třeba Topolánek chovat jako malé umanuté děco - a předčasné volby chci a chci a chci a tatínku koukej mi je zařídit... A co tatínek na hradě?

Odpovězeno: 18. 10. | 12:23Autor: Fun

Otázka: Vybíráte si jen otázky, které se vám líbí? Nebo umíte odpovědět i na nepříjemné otázky?

David Rath: Otázek je příliš mnoho a odpovídám na všechny co stihnu

Odpovězeno: 18. 10. | 12:23Autor: papa

Otázka: je pravda,že používáte make-up a měříte 150 cm?vysvětlovalo by to aše zakomplexované chování......

David Rath: Mám úplně umělou hlavu, obě nohy z olšového dřeva a měřím jen 45 cm

Odpovězeno: 18. 10. | 12:24Autor: borek

Otázka: Dobrý den,myslíte si,že jsou lékaři a sestry za svoji kvalifikovanou práci adekvátně odměňováni?Ve srovnání se soudci a ministerskými úředníky je to výsměch.Tuhle problematiku všechny vlády obcházejí a nikdo nikdy se tím vážně nezabýval.Ani pravice ani levice.Ti troubové prostě pořad pracují.

David Rath: Určitě nesjou, moc mě to mrzí, vidím to jako velký dluh společnosti za jejich náročnou a odpovědnou práci.

Odpovězeno: 18. 10. | 12:25Autor: HD

Otázka: Jak jste předal ministerstvo svému nástupci?
Uvedl jste svého nástupce do aktuálního dění na ministerstvu, předal mu rozpracované úkoly, písemnosti atd?
Proč jste podepsal náměstkum dovolenou ve chvíli, kdy je nový ministr nutně potřeboval při převzetí úřadu a díky vám tak nebyli k dispozici?

David Rath: nechal jsem mu dopis a nabídl mu osobní setkání, pokud bude mít o něho zájem. Nemá a kazí co se jen dá. Prostě Julínek...

 

Právě se děje

Další zprávy